Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:16 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activiștii Greenpeace România protestează pe șantierul proiectului Neptun Deep

ro

23 Sep, 2024 10:46 422 Marime text
Foto: GreenPeace RomâniaActiviștii Greenpeace România protestează pe șantierul proiectului Neptun Deep, la capătul conductei Tuzla-Podișor. Conform unui comunicat al Greenpeace România, în timp ce România încă nu și-a revenit după inundațiile devastatoare, autoritățile și guvernul își dau acordul pentru un proiect fosil uriaș care ar accelera și mai mult schimbările climatice, cu efecte devastatoare.

Greenpeace România cere oprirea imediată a proiectului de extracție de gaze din Marea Neagră, având în vedere multiplele riscuri și probleme pe care le prezintă.

La capătul gazoductului Tuzla-Podișor, pe șantierul stației de măsurare și reglare gaze de la Tuzla, activiștii Greenpeace România protestează împotriva proiectului Neptun Deep și cer oprirea lucrărilor. Aceștia susțin că procesul de aprobare a fost viciat în complicitate cu autoritățile române. Instalarea gazoductului onshore dedicat Neptun Deep înaintea obținerii tuturor avizelor pentru proiect ridică mari semne de întrebare în legătură cu obiectivitatea procesului de aprobare și a instituțiilor implicate.

„Chiar dacă Neptun Deep nu a primit toate avizele necesare demarării proiectului în largul Mării Negre, vedem cum facilitățile de pe uscat și gazoductul Tuzla - Podișor se construiesc într-un ritm alert. Pentru ce? Pentru un proiect care poluează mediul, amenință biodiversitatea, amplifică criza climatică și fenomenele meteo extreme și întârzie tranziția energetică. Aici începe distrugerea iremediabilă a Mării Negre și am venit să tragem încă un semnal de alarmă asupra acestui proiect toxic, care nu numai că ne va bloca în era combustibililor fosili, dar va pune în pericol mediul și sănătatea noastră" a declarat Alin Tănase, Coordonator de Campanii în cadrul Greenpeace România.

Citește și: 

Greenpeace România solicită Tribunalului București suspendarea imediată a acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep
Infrastructura offshore a proiectul Neptun Deep afectează 2 situri Natura 2000. Cei 300 de km de gazoduct Tuzla-Podișor vor traversa 8 situri Natura 2000, dintre care 4 sunt desemnate de interes comunitar pentru habitate și 4 pentru păsări. Pe lângă cele menționate anterior, ruta mai trece prin 3 situri Ramsar, toate fiind zone de protecție a păsărilor (unele primare, altele secundare).

Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep care a strâns deja peste 40.000 de semnături: https://suport.greenpeace.ro/salvammareaneagra 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii