Activități ale polițiștilor de la transporturi pe anul 2023. Iată ce au constatat în județul Constanța
Activități ale polițiștilor de la transporturi pe anul 2023. Iată ce au constatat în județul Constanța
03 Feb, 2024 12:29
ZIUA de Constanta
817
Marime text
- Pe parcursul anului 2023, polițiștii de la transporturi au desfășurat, independent sau în cooperare cu alte structuri, 5.610 acțiuni pentru prevenirea și combaterea criminalității specifice în domeniului transporturilor feroviare, navale și aeriene și pentru menținerea ordinii și liniștii publice în stațiile de cale ferată, trenurile de călători, porturi și aeroporturi.
Astfel, au desfășurat 813 acțiuni pentru prevenirea accidentelor la trecerile la nivel cu calea ferată, 714 acțiuni pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în staţii C.F. şi pe trenurile de călători, 545 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea furturilor de la călători și 400 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea furturilor de la infrastructura feroviară.
De asemenea, au fost desfășurate 267 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, 234 de acțiuni pentru protejarea fondului piscicol național, asigurarea respectării cadrului legal privind colectarea, transportul și comercializarea produselor și subproduselor din pește.
Totodată, 204 acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor cu violență, 178 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea furturilor din vagoanele de marfă, 129 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea furturilor din bagajele de cală, 118 acțiuni pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor la regimul navigației, 92 de acțiuni pentru prevenirea evaziunii fiscale și 86 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea fraudelor vamale.
Polițiștii au efectuat 293 de percheziții, în cauzele instrumentate fiind dispuse măsuri preventive față de 191 de persoane.
Dintre acestea, față de 60 de persoane a fost dispusă măsura arestării preventive, față de 2 persoane măsura arestului la domiciliu, față de 44 măsura controlului judiciar, iar față de 85 măsura reținerii.
Astfel, au fost constatate 4.986 de infracțiuni, fiind cercetate 1.969 de persoane.
De asemenea, au fost aplicate 75.562 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 23.581.476 de lei, au fost indisponibilizate 11 autovehicule, 112 ambarcațiuni, 120 de motoare de ambarcațiuni, 1,3 tone de cereale, 25 de tone de produse petroliere, 553.320 de țigarete, 3.334 de metri cubi de material lemnos și 773 de unelte de pescuit.
De asemenea, au fost confiscate peste 5 tone de pește, dintre care 76 de kilograme de sturion, 131 de kilograme de icre, dintre care 4,3 kilograme de icre negre, bunuri contrafăcute în valoare de 1.371.300 de lei și bunuri de altă natură în valoare de 3.970.000 de lei.
Activități semnificative desfășurate, în anul 2023:
1. În perioada 3 - 9 aprilie 2024, polițiștii de la transporturi au desfășurat, la nivel național, operațiunea „WATERSEC 2023”, pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a migraţiei ilegale.
Această operațiune s-a realizat concomitent, în mai multe state riverane fluviului Dunărea, precum Bulgaria, Ungaria, Austria, Slovacia, Ucraina, Croația și România.
Acțiunile comune au vizat respectarea regimului juridic al frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale, verificarea legalității funcţionării societăţilor care desfăşoară activităţi de transport cu bacurile, prevenirea şi combaterea consumului de alcool la bordul navelor, controlul documentelor navelor și persoanelor aflate la bordul navelor, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, a deţinerii şi folosirii uneltelor de pescuit interzise, precum şi a valorificării fără documente legale a peştelui şi produselor piscicole.
Au fost desfășurate 298 de acțiuni și controale, fiind verificate 1.067 de persoane, dintre care 786 de cetățeni români și 281 de cetățeni străini.
Totodată, au fost verificate 19 societăţi comerciale, 4 persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 503 autorizaţii, licenţe sau permise de pescuit și 239 de nave.
În urma activităţilor desfăşurate, la nivel național, au fost constatate 29 de infracţiuni, fiind aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, de 51.875 de lei.
De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 3 ambarcațiuni, un motor de ambarcațiune, 18 unelte de pescuit și 771 de kilograme produse piscicole, de peste 50.000 de lei.
Polițiștii au constatat 25 de infracțiuni, dintre care 5 la Legea nr. 191/2003 privind transportul naval, 2 la Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române” și 18 la prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.
2. În perioada 28-30 iunie 2023, poliţiştii din cadrul Secțiilor Regionale de Poliţie Transporturi și Serviciului de Poliție Transporturi Maritime au derulat acţiunea RAIL ACTION DAY - Active Shield, organizată la nivel european, sub egida RAILPOL.
La acţiune au participat poliţişti, jandarmi, polițiști locali și echipaje canine care au efectuat verificări în 505 staţii de cale ferată şi 827 de trenuri de călători.
Au fost legitimate 2.473 de persoane, controlate 96 de bagaje, au fost efectuate verificări la 10 case de bagaje și la 7 dulapuri prevăzute cu cheie pentru depunerea bagajelor.
Totodată, au fost depistați 5 minori lipsiți de supraveghere, 2 urmăriți și 157 de migranți.
De asemenea, polițiștii au constatat 4 infracțiuni și au aplicat 404 sancțiuni contravenționale, în valoare de 108.980 de lei.
3. În perioada 3 iulie - 31 august 2023, Inspectoratul General al Poliției Române prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Autoritatea Navală Română, a inițiat și organizat acțiunea „SAFE WATERS 2023”.
Activităţile comune de verificare şi control au avut ca scop creşterea siguranţei şi securităţii activităților pe apă în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea şi pe luciurile de apă navigabile, precum și protejarea ecosistemului acestor zone.
Acțiunile comune au vizat respectarea legislației în domeniul transportului naval de pasageri și agrementului nautic, verificarea personalului navigant și a conducătorilor de ambarcațiuni pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigație a navelor având la bord echipajul minim de siguranță, prevenirea şi combaterea furturilor de la bordul navelor, a pescuitului ilegal, respectarea regimului juridic al frontierei de stat și prevenirea și combaterea migrației ilegale.
Instituțiile participante au iniţiat 1.331 de acţiuni şi controale, fiind verificați 6.717 cetățeni români și 1.045 de cetățeni străini (majoritatea personal navigant al navelor maritime sub pavilion străin).
Totodată, au fost verificate 114 societăţi comerciale, 33 de persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 2.933 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit și 1.574 de nave.
În această perioadă, au fost constatate 138 de infracţiuni pentru care sunt cercetate 104 persoane, aplicate 924 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 312.219 lei și indisponibilizate, în vederea confiscării, 11 ambarcațiuni, 11 motoare de ambarcațiune, două autovehicule, 108 unelte de pescuit și 650 de kilograme de pește, bunuri în valoare totală de aproximativ 300.000 de lei.
Din totalul infracțiunilor constatate, 81 sunt prevăzute de OUG nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
De asemenea, au fost constatate 40 de infracțiuni la Legea nr. 191/2003 privind transportul naval (personal navigant depistat sub influența băuturilor alcoolice pe timpul executării atribuțiilor de serviciu sau conducând o navă fără brevet/certificat de capacitate corespunzător, precum și punerea în navigație a unei nave fără echipaj minim de siguranță).
În vederea prevenirii producerii de evenimente/accidente navale cu ambarcațiuni de agrement sau motovehicule nautice în zona de litoral a Mării Negre, în perioada 11 - 14 august 2023, polițiștii Direcției de Poliție Transporturi, în cooperare cu reprezentanții Gărzii de Coastă și Căpităniei Zonale Constanța, au efectuat verificări care au avut ca obiect societățile comerciale care desfășoară activități de agrement nautic în scop comercial în stațiunile Mamaia și Năvodari, promovând totodată și campania de prevenire „SOS vesta de salvare salvează vieți”.
Totodată, în urma verificărilor, au fost constatate 9 infracțiuni prevăzute de Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
4. În seara de 27 septembrie 2024, în cadrul acțiunii desfășurată de polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Galați au efectuat verificări pe linia depistării personalului feroviar care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Astfel, a fost depistat un bărbat, mecanic de locomotivă, care și-a desfășurat activitatea pe două trenuri de călători. În urma testării cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
Ulterior, au mai fost identificați alți 2 manevranți de cale, care ar fi refuzat testarea pentru depistarea substanțelor psihoactive și, respectiv, prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive în sânge.
În cauză, au fost întocmite dosare penale, sub aspectul comiterii infracțiunilor de prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe și neîndeplinirea datoriilor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă.
5. În perioada 18 septembrie - 1 octombrie 2023, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției Frontieră, Autoritatea Navală Română și Garda Națională de Mediu, a inițiat, organizat și coordonat, la nivel european, operațiunea „CLEAN WATERS 2023”.
Aceasta a fost derulată în cadrul AQUAPOL (Asociaţia Europeană a Poliţiilor Navale şi Autorităţilor Navale).
Această activitate s-a realizat concomitent, în perioada 18 septembrie - 1 octombrie 2023, în mai multe state riverane fluviului Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Croația, Ungaria, Bulgaria, Ucraina și România, iar activităţile comune de verificare şi control au vizat creşterea siguranţei şi securităţii navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, a criminalității la regimul mediului şi a migraţiei ilegale.
Pe timpul derulării planului de acțiune, la data de 20 septembrie 2023, a fost desfășurat, în Portul Giurgiu, Exercițiul internațional cu forțe în teren (LIVEX) „AQUAEX 2023” al cărui scenariu principal s-a referit la modurile de intervenție și răspuns polițienesc la un incident CBRN la bordul unei nave pe fluviul Dunărea.
Exercițiul a presupus parcurgerea unor scenarii de către forțele de aplicare a legii, care au intervenit pentru gestionarea unor presupuse incidente CBRN la bordul unei nave de pe fluviul Dunărea și a necesitat coordonarea acţiunilor comune ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor, pentru gestionarea situației create.
La exercițiu au participat și polițiști din cadrul Poliției de Frontieră din Bulgaria (Direcția Generală a Poliției de Frontieră Ruse).
La nivel european, au fost verificate 1.382 de nave și 19.565 de persoane (membrii de echipaj și pasageri), fiind aplicate 44 de sancțiuni contravenționale.
În plan național, instituțiile participante au iniţiat, în perioada de referință, 614 acţiuni şi controale, în urma cărora au fost legitimate 2.570 de persoane, au fost verificate 54 de societăţi comerciale, 247 de autorizaţii de pescuit, 196 de licențe de pescuit, 698 de permise de pescuit și 486 de nave maritime și fluviale, din care 214 ambarcațiuni de pescuit, 181 de ambarcațiuni de agrement și 34 de nave de transport persoane.
În urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost constatate, în perioada analizată, 56 de infracţiuni, pentru comiterea cărora sunt cercetate 42 de persoane, dintre care 32 depistate în flagrant delict, fiind aplicate 215 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 210.000 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 5 ambarcațiuni, 5 motoare de ambarcațiune, două autovehicule, 64 de unelte de pescuit interzise, aproximativ 100 de kilograme de pește și 1.400 de țigarete.
6. Poliția Română, prin Direcția de Poliție Transporturi, împreună cu partenerii din Bulgaria, a organizat astăzi, 20 septembrie, în județul Giurgiu, exercițiul „AQUAEX 2023”, cu prilejul derulării operațiunii Multi Agency Control Operation „CLEAN WATERS 2023”, care are loc în perioada 18 septembrie - 1 octombrie 2023 și a celei de-a doua reuniuni a membrilor HUB-ului „Dunăre-Marea Neagră”, planificată la data de 21 septembrie. La aceste activități, au participat reprezentanții structurilor de prevenire și combatere a criminalității în domeniul naval din statele membre ale HUB-ului.
Organizarea AQUAPOL este realizată în mai multe HUB-uri, Poliția Română asigurând președinția și secretariatul HUB-ului de navigație interioară/maritimă „Dunăre-Marea Neagră”, prin Direcția de Poliție Transporturi, din anul 2016 până în prezent, perioadă în care s-a reușit dezvoltarea acestuia, prin includerea de noi membri, pornind de la două state în 2016 (România și Bulgaria) și numărând opt state în prezent (România, Bulgaria, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația și Ucraina) riverane Dunării și/sau Mării Negre.
Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, este afiliat, prin Hotărârea Guvernului nr. 26 din 09.01.2008, la Asociația Europeană a Polițiilor Transporturi Navale și Autorităților Navale - AQUAPOL, aceasta având ca scop realizarea unui climat de siguranță și securitate în domeniul transporturilor navale, prin îmbunătățirea modului de lucru la nivelul structurilor polițienești din statele membre, identificarea bunelor practici și implementarea unui sistem unitar de acțiune pe căile navigabile interioare și maritime europene și internaționale.
La Consiliul AQUAPOL din anul 2022, a fost luată decizia ca, începând cu anul 2023, la nivelul asociației să se organizeze anual un exerciţiu cu forţe în teren, ce se va numi „AQUAEX”, la care vor participa echipe de intervenţie și alte autorități din domeniul naval din cadrul statelor membre, precum și observatori și reprezentanți ai echipei manageriale a AQUAPOL (din cadrul Jandarmeriei Fluviale Franceze).
Exercițiul a presupus parcurgerea unor scenarii de către forțele de aplicare a legii din România și Bulgaria, care intervin pentru gestionarea unor presupuse incidente CBRNe (cu substanțe chimice periculoase), la bordul unei nave, pe fluviul Dunărea, necesitând coordonarea eforturilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Transporturilor, prin acțiunile comune pentru gestionarea unor situații create.
Exercițiul a avut ca temă ,,Modurile de prim răspuns și intervenție polițienească la un incident CBRNe (cu substanțe chimice periculoase), la bordul unei nave, pe fluviul Dunărea” și cuprinde situații privind: identificarea navei, accesul, urcarea la bord și verificarea persoanelor prezente, verificarea/controlul la bordul unei nave și căutarea unui obiect/colet suspect, în urma primirii unui apel prin S.N.U.A.U. 112, depistarea la bordul navei de persoane care utilizează și/sau transportă ilegal substanțe de tip CBRN (substanțe chimice periculoase) și controlul corporal asupra persoanelor prezente la bordul navei.
Totodată, exercițiul a vizat și măsurile luate ca urmare a descoperirii unor recipiente suspecte de tip CBRNe (substanțe chimice periculoase) la bordul navei, solicitarea prezenței specialiștilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale - CBRNe, delimitarea zonei de intervenție, decontaminarea zonei, identificarea și ridicarea de probe chimice, efectuarea cercetării la fața locului de către specialiștii serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase, extragerea şi escortarea persoanelor de la bordul navei către sediul unității de poliție, pentru continuarea cercetărilor.
De asemenea, având în vedere riscul unei posibile poluări a fluviului Dunărea, au fost efectuate verificări și măsurători ale calității apei de către o navă de depoluare aparținând autorităților partenere din Bulgaria.
La exercițiu au participat și cooperat structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române: Direcția de Poliție Transporturi, Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră - ITPF Giurgiu, Autorității Navale Române și partenerii din cadrul Poliției de Frontieră din Bulgaria - Direcția Generală a Poliției de Frontieră Ruse.
7. În perioada 14-17 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secțiilor Regionale de Poliţie Transporturi și Serviciului de Poliție Transporturi Maritime au derulat acţiunea RAIL ACTION DAY „24 BLUE” - Active Shield, organizată la nivel european, sub egida RAILPOL.
La acţiune au participat poliţişti și angajați ai companiilor de transport feroviar, care au efectuat verificări în 628 de staţii de cale ferată, 1.223 de trenuri de călători și 78 de trenuri de marfă.
Au fost legitimate 1.853 de persoane, verificate 137 de centre de colectare metale feroase și neferoase, fiind constatate 6 fapte de natură penală și aplicate 643 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 153.030 de lei.
Totodată, au fost depistate 6 persoane urmărite și 3 bănuite de săvârșirea de infracțiuni0, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Centrul Infotrafic: Un transport agabaritic va ajunge în Portul Constanța. Iată ce traseu are
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii