Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:21 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzații de fals pentru tablouri care provin de la familia Năstase și incluse în expoziția Victor Brauner. Un istoric cere să fie verificate

ro

23 Jan, 2024 16:18 1090 Marime text


Sursa foto: Facebook/Adrian Buga



 
  • Istoricul de artă Adrian Buga a recomandat Muzeului Național de Artă „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner”, la o zi după ce un alt istoric a vorbit despre „falsuri la limita ridicolului”.
 
Adrian Buga, într-o postare pe Facebook a adus detalii depsre expoziția Victor Brauner.
 

„Scriu acest text în care doresc să punctez câteva detalii extrem de importante despre expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” desfășurată în prezent la Muzeul Național de Artă al României, proiect conceput și coordonat de Călin-Alexiu Stegerean (curatorul expoziției și Directorul General al MNAR), printr-o producție realizată de Muzeul Național de Artă al României.
 
În această expoziție, destul de bine argumentată vizual, au fost aduse lucrări de artă, cărți, fotografii și filme din diferite muzee românești și străine, cât și din colecții particulare: lucrări de pictură și grafică de la Muzeul Național de Artă al României, Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d'Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole, Musée d'Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Colecțiile particulare: Octavian Brândeu, Anca Vlad, Gheorghe Burtea, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Béatrix și Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.
Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.
Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme
acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.
 


Tot timpul am luptat împotriva vânzării obiectelor de artă false, mi-am dedicat timpul, activitatea profesională și experiență în a descoperi doar lucrări originale, iar o lucrare originală, contrar uneia false, are un efect de ridicare a spiritului privitorului și ajută nespus cultura națională, iar în cazul lui Brauner - internațională. ” spune istoricul.

 
El mai cere să se facă publice expertizele cercetările experților muzeului de artă, cei care s-au ocupat de expoziția Brauner, și cere, de asemenea să se facă publice studiile legate de proveniența lucrărilor de artă din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

 

„Menționez că autenticitatea și integritatea unor opere de artă au relevanță administrativă, atât pentru statul român, cât și pentru instituțiile muzeale care au trimis lucrări de artă în expoziția Brauner, iar pentru națiunea franceză (prin Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d'Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole) protejarea patrimoniul cultural național de asocierea lucrărilor din patrimoniu lor cu lucrările false este un obiectiv al intereselor de securitate națională și angajează responsabilitatea Statului francez.
 
Dacă nu se fac publice expertizele cerute și nu se dă voie să se facă o contraexpertiză a lucrărilor menționate, iar aceste lucrări vor fi reproduse în viitorul catalog al expoziției Brauner, voi fi nevoit să protestez public în fața muzeului și în fața sediului Ministerului Culturii”, a transmis acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii