Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:02 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzaţii grave Petre Preda - „Ambiţiile unor persoane pot afecta peste 200 de pacienţi internaţi la Spitalul de Psihiatrie Bălăceanca“ (documente)

ro

19 Jan, 2015 00:00 3930 Marime text
Începând cu data de 12 august 2013, Arimex Comexim 2000 SRL a început să furnizeze hrana zilnică celor 200 de pacienţi internaţi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din satul Bălăceanca, judeţul Ilfov. Ulterior, societatea şi-a mai adjudecat şi alte contracte pentru cele două unităţi sanitare. În luna mai 2014, SC Arimex Comexim a obţinut de la DGASPC Ilfov contractul pentru „serviciul de preparare şi livrare a hranei pentru Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din satul Bălăceanca“. Contractul era valabil până la data de 31.12.2014, cu posibilitatea de prelungire a acestuia încă patru luni, adică până la 30.04.2015. Doar că DGASPC Ilfov s-a sucit şi, la sfârşitul anului trecut, a decis să renunţe la externalizarea serviciului de preparare a hrănii pacienţilor.

După mai multe adrese făcute de SC Arimex Comexim 2000 SRL către instituţiile abilitate, DGASPC Ilfov a prelungit contractul până pe data de 31 ianuarie 2015, şi nu până la 30.04.2015. În luna septembrie 2013, reprezentanţii societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, nemulţumiţi de anumite decizii ale lui Răzvan Cristian Turliu, manager la Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu“, şi ale lui Iulian Bogdan Pîntea, director executiv la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, au sesizat instituţiile abilitate. „Cei 200 de pacienţi internaţi la Spitalul de Psihiatrie primesc o alimentaţie nesănătoasă, prin impunerea unui consum de pâine periculos pentru sănătate, prin lipsa unui asistent dietetician sau a unui medic specialist în nutriţie, prin furtul alimentelor, prin rea credinţă, indiferenţă şi nepăsare. S-a mizat tot timpul că aceşti bolnavi sunt închişi, păziţi, şi nu au cum şi cui să formuleze vreo reclamaţie“, a declarat Petre Preda, reprezentantul SC Arimex Comexim 2000 SRL.

Povestea încâlcită a licitaţiilor

În perioada 2010 - 2011, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov a pus la dispoziţia SC Mek Décor Trade SRL o cantină gata utilată şi renovată din incinta unităţii din Voluntari, precum şi atribuirea prin încredinţare directă, fără licitaţie, a unui contract de catering destinat pacienţilor internaţi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Bălăceanca. Ulterior, la finele anului 2012, DGASPC Ilfov a organizat o licitaţie pentru atribuirea acestui serviciu. Oferta SC Romanian Catering SRL Bucureşti a fost acceptată, însă directorul executiv de atunci, Adrian Dumitrescu, nu a mai continuat procedura de atribuire a contractului. Astfel, SC Mek Decor Trade SRL şi-a văzut mai departe de afaceri.
 
În iunie 2013, DGASPC Ilfov a scos la licitaţie acest serviciu, iar directorul executiv Adrian Dumitrescu a fost înlocuit cu Iulian Bogdan Pîntea. „Licitaţia din iunie privind furnizarea de servicii de catering, organizată de către DGASPC Ilfov, a fost câştigată de societatea noastră, Arimex Comexim 2000 SRL, fapt ce a deranjat, întrucât trebuia ca această licitaţie să o câştige SC Mek Decor Trade SRL. Iulian Bogdan Pîntea a încercat să anuleze şi această procedură, pentru că nu a câştigat SC Mek Decor Trade SRL, însă nu a reuşit, având în vedere că la licitaţie s-au prezentat cinci ofertanţi. Pe data de 3.07.2013, pentru atribuirea contractului de furnizare «Diverse produse alimentare», oferta societăţii Arimex Comexim 2000 SRL a fost respinsă ca fiind neconformă, cu toate că a avut cel mai mic preţ. În urma contestaţiei noastre, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat raportul de procedură, obligând DGASPC Ilfov la reevaluarea ofertelor şi atribuirea contractului societăţii Arimex Comexim 2000 SRL. Astfel, începând cu data de 12 august 2013, am început derularea contractului, pacienţii fiind bine hrăniţi şi beneficiind de o alimentaţie corespunzătoare. Situaţia jalnică a sănătăţii pacienţilor, scăderea drastică în greutate, pierdea dinţilor, a vederii a fost determinată de hrana pe care au primit-o anterior, fiind obişnuiţi să se sature cu pâine“, ne-a mai povestit Petre Preda.

Repercusiuni

„Pentru a se răzbuna pe societatea noastră, împotriva recomandărilor propriilor medici şi ale specialiştilor, contrar prevederilor contractuale, în neconcordanţă cu nivelul alocaţiei de hrană, abuziv, ne-au cerut realizarea unor meniuri de restaurant, adică urma să le servim pacienţilor ciorbă de miel, în luna august, cartofi prăjiţi cu friptură la grătar, saramură de crap, piftie, în luna august, salată de boeuf, sperând că, în acest mod, ne vor determina să renunţăm la contract. Prin adresele nr. 151/07.06.2013, 216/12.08.2013, 217/12.08.2013, 218/12.08.2013, 224/21.08.2013, 229/23.08.201 şi 230/28.08.2013, am prezentat DGASPC Ilfov anumite deficienţe ivite în derularea contractului, în scopul remedierii acestora pe cale amiabilă şi în folosul pacienţilor. Însă nu am primit niciun răspuns. Ulterior, am trimis şi o notificare prin adresa 233/30.09.2013, tot fără răspuns.
Atitudinea DGASPC Ilfov, prin impunerea fără argumente a unui consum de 450 grame pâine/zi, este iresponsabilă, un atentat la sănătatea pacienţilor, mai ales a celor diabetici. Lipsa de reacţie a DGASPC Ilfov referitoare la acest consum ne-a obligat, începând cu 9.09.2013, la realizarea unor meniuri necorespunzătoare. Este revoltător cum ambiţiile unor persoane pot afecta sănătatea a peste 200 de pacienţi internaţi în această instituţie“, a declarat administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, Petre Preda. Acesta a ţinut să precizeze şi faptul că a propus DGASPC Ilfov reducerea consumului de pâine şi suplimentarea consumului de fructe şi dulciuri. „Însă reprezentanţii DGASPC Ilfov au respins propunerea“, a menţionat Petre Preda. Mai trebuie de adăugat că Arimex Comexim 2000 SRL, în oferta tehnică depusă la licitaţie, a specificat următoarele: „Meniurile vor fi întocmite în baza reţetarelor aprobate de medici nutriţionişti, în funcţie de numărul de calorii şi în funcţie de afecţiuni, după consultări cu medicii specialişti ai autorităţii contractante. Meniurile vor fi diversificate şi alcătuite pentru fiecare dietă în parte, vor fi vizate de asistentul dietetician şi vor fi afişate la loc vizibil în sălile de mese. Meniurile oferite vor fi întocmite de specialişti în dietetică, astfel încât să asigure, conform prevederilor caietului de sarcini, în medie, 2.500 de calorii/persoană/zi.

O nouă procedură

Pe data de 20.05.2014, DGASPC Ilfov a procedat la iniţierea unei licitaţii publice pentru serviciul de preparare şi livrare a hranei. La această procedură s-au prezentat şase ofertanţi, iar DGASPC Ilfov a desemnat câştigătoarea licitaţiei: SC Mek Decor Trade SRL.
În consecinţă, Arimex Comexim 2000 SRL a contestat raportul de procedură la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a anulat raportul procedurii şi a dispus reevaluarea ofertelor, Arimex Comexim 2000 fiind declarată câştigătoarea licitaţiei. „Mai mult, oferta societăţii noastre a fost declarată necâştigătoare şi la procedura de achiziţii «diverse produse alimentare», organizată de DGASPC ILFOV în data de 21.05.2014. La fel ca şi în alte situaţii, am contestat raportul de procedură la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care, prin decizia 2086/C1/2264/10.07.2014, a anulat raportul procedurii şi a dispus reevaluarea ofertelor. În consecinţă, societatea noastră a fost declarată câştigătoarea licitaţiei“, arată Petre Preda.

Acuzaţii grave

Tot Petre Preda mai spune: „Pacienţii sunt puşi să descarce şi să manipuleze mâncarea fierbinte. Peste tot, în bucătărie şi în sala de mese, sunt gândaci, nu există autorizaţie sanitară de funcţionare pentru sala de servire sau de preparare a micului dejun, care este pregătit cu alimentele noastre de salariaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca în condiţii improprii“. În documentaţia de atribuire, respectiv în caietul de sarcini nr. 10346/19.03.2014, la capitolul „Pregătirea şi prepararea hranei“, autoritatea contractantă DGASPC ILFOV a prevăzut clar că prepararea hranei se va realiza de către ofertant, cu respectarea legislaţiei în vigoare pentru acest tip de servicii. „Dar, pentru că autoritatea contractantă a solicitat zilnic trei mese calde - mic dejun, prânz şi cină - care să fie livrate în mod imposibil de realizat, adică în doar două transporturi pe zi, am cerut explicaţii prin adresa 288/18.08.2014, înregistrată la DGASPC sub nr. 36180/19.09.2014. DGASPC Ilfov ne-a răspuns, prin adresă fără număr, că micul dejun se va pregăti în dimineaţa respectivă de către conducerea autorităţii contractante. Adică de cine? De către directorul executiv şi de către directorul economic?“, mai semnalează Petre Preda. În concluzie, deşi în contract se prevede că pregătirea şi prepararea hranei, a tuturor meselor, se realizează de Arimex Comexim 2000 SRL, din dispoziţia directorului Pîntea, micul dejun se prepară cu alimentele societăţii, dar cu salariaţii DGASPC Ilfov. „În ultimele două luni, două persoane au murit înecate cu pâine. Pe data de 21 septembrie, a decedat Sandu Gheorghe, iar pe 8.12.2014, Prefăcutu Ion“, continuă Petre Preda.

Ce spune DGASPC Ilfov?

Am solicitat explicaţii de la reprezentanţii DGASPC Ilfov privind acuzaţiile aduse de SC Arimex Comexim 2000 SRL. Astfel, reprezentanţii instituţiei au confirmat decesul a două persoane de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bălăceanca, dar nu au explicat şi cauza morţii. „În cadrul CRPN Bălăceanca, în data de 21.09.2014 şi 8.12.2014, au decedat două persoane, dar nu putem furniza cauzele decesului şi alte date persoanele, în conformitate cu prevederile ordinului 73/2005 privind aprobarea modelului contractului pentru acordarea de servicii sociale“, ne-au răspuns oficialii DGASPC Ilfov.
 
Cât priveşte consumul exagerat de pâine, DGASPC Ilfov a precizat următoarele: „Raţia zilnică de pâine este de 450 grame/beneficiar/zi, iar pentru persoanele cu diferite regimuri alimentar, meniul zilnic se adaptează în funcţie de starea de sănătate a asistaţilor şi de recomandările medicilor, respectând raţia zilnică medie de 2.500 de calorii, 90 de grame de proteine, 85 de grame de lipide şi 420 de grame de glucide“.
 
La cea de-a treia întrebare - „Cum explicaţi faptul că hrana este preparată de salariaţii instituţiei, şi nu de angajaţii societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, cea care a câştigat contractul?“, reprezentanţii DGASPC Ilfov au explicat următoarele: „Operatorul economic SC Arimex Comexim 200 SRL are în derulare cu DGASPC Ilfov un contract având ca obiect furnizare servicii de catering, prepararea şi livrarea hranei fiind efectuate de acesta, personalului calificat din cadrul centrului revenindu-i sarcina doar de a porţiona şi a distribui hrana către asistaţi, şi nu prepararea acesteia“.

Reclamaţii

Administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL a formulat mai multe reclamaţii către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ilfov. „Salariaţii Centrului
Bălăceanca, fără a respecta cele mai elementare norme de igienă, prepară micul dejun cu alimentele procurate de societatea noastră. Cu toate că am explicat că nu ne putem asuma responsabilitatea preparării micului dejun, cu toate că am semnalat pericolul la care sunt expuşi beneficiarii, DGASPC ILFOV nu a luat nicio măsură, în prezent, micul dejun pregătindu-se în astfel de condiţii. Doar atunci când am ameninţat că nu vom mai intra în blocul alimentar, întrucât gândacii şi rozătoarele pot contamina alimentele, recipientele de transport, dar şi mijloacele noastre de transport, DGASPC Ilfov a efectuat o dezinsecţie şi o deratizare sumară. Considerăm că este de datoria noastră să vă semnalăm această situaţie, în speranţa ca cele 200 de suflete să fie protejate. Sperăm să luaţi măsurile legale ce se impun, respectiv amendarea celor responsabili pentru prepararea hranei fără autorizaţie, cât şi sistarea acestei activităţi. Faptul că există un contract pentru prepararea hranei, care nu se respectă din cauza unor abuzuri, nu exonerează pe făptaş de sancţiunile legale“, se spune în adresele formulate de SC Arimex Comexim 2000 SRL.
 
O parte dintre adresele formulate de Arimex Comexim 2000 pot fi consultate în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii