Adâncimea de navigare pe Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri. Anunțul Ministerului Infrastructurii din Ucraina
Adâncimea de navigare pe Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri. Anunțul Ministerului Infrastructurii
20 Feb, 2023 10:30
ZIUA de Constanta
1204
Marime text
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a transmis printr-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri.
„Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei, pescajul care trece prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri a porturilor de export. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se arată în postarea publicată vineri pe Twitter.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 20 februarie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Bruxelles.
Miniștrii europeni de externe vor avea un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și privind situația din Afganistan și diplomația climatică și energetică. Oficialii europeni vor aborda și evoluțiile din Iran, cu accent pe situația drepturilor omului și cooperarea Iranului cu Rusia în domeniul militar.
În marja CAE, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii informal, în cadrul unui dejun de lucru, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu – punct introdus pe agendă la propunerea ministrului de externe Bogdan Aurescu.
Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au loc în contextul împlinirii unui an de la debutul războiului. Ministrul de externe Bogdan Aurescu va reitera solidaritatea cu Ucraina și va susține necesitatea menținerii sprijinului UE pentru Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Va reafirma sprijinul pentru continuarea asistenței militare, pentru consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei și a demersurilor de izolare internațională a statului agresor. De asemenea, va reitera importanța tragerii la răspundere a celor vinovați de atrocitățile din Ucraina, în baza unor soluții juridice solide. Ministrul român de externe va reaminti sprijinul multidimensional oferit de România pentru Ucraina încă din prima zi a războiului și va informa în legătură cu datele actualizate referitoare la exportul de cereale ucrainene prin România, care până în prezent au ajuns la aproximativ 13 milioane de tone.
În cadrul dejunului de lucru cu ministrul de externe Nicu Popescu, ministrul Bogdan Aurescu se va referi la evoluțiile recente din Republica Moldova, în contextul recentei învestiri a noului guvern de la Chișinău, cu accent pe tentativele ruse de destabilizare și poziția fermă a României pe acest subiect. Șeful diplomației române va evidenția necesitatea sprijinului UE pentru Republica Moldova pe toate dimensiunile, în vederea consolidării rezilienței și stabilității statului, precum și în vederea ancorării ireversibile a Republicii Moldova în UE. Va susține, astfel, avansarea rapidă a discuțiilor privind consolidarea securității Republicii Moldova, inclusiv prin crearea unei misiuni civile a UE dedicate acestui stat, și continuarea asigurării asistenței financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace pentru următorii ani. Cu privire la parcursul european, va sublinia angajamentul implementării reformelor necesare, asumat de noul guvern, și va puncta domeniile prioritare de sprijin pentru perioada imediat următoare.
Discuțiile privind Afganistanul vor avea loc în contextul deciziilor luate de autoritățile de facto talibane privind îngrădirea accesului femeilor la educație și a dreptului de a lucra în organizații neguvernamentale internaționale ce activează în Afganistan. Ministrul român de externe va sublinia că, având în vedere inclusiv calitatea României de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în perioada 2023-2025, va susține un răspuns ferm și principial al UE, inclusiv prin sancționarea celor responsabili.
Discuțiile privind situația din Iran vor viza reconfirmarea poziției ferme a UE având în vedere represiunile violente ale protestelor pașnice în urma asasinării lui Mahsa Amini. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima îngrijorarea cu privire la degradarea situației drepturilor omului și susținere pentru menținerea unei poziționări ferme a UE, inclusiv prin noi sancțiuni.
Discuțiile privind diplomația climatică și energetică vor avea ca obiectiv reconfirmarea ambițiilor UE privind tranziția verde, atât intern, cât și pe plan global, precum si consolidarea mesajului UE în raport cu partenerii globali pentru a încuraja intensificarea eforturilor acestora în domeniul climatic și energetic, inclusiv din perspectiva consecințelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și instrumentalizarea energiei împotriva unor state.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii