Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:29 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, reclame la produse care înlocuiesc laptele matern! Amenzi de până la 100.000 de lei

ro

30 Sep, 2019 00:00 1677 Marime text
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern și promovarea alăptării. Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.028/2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 8 decembrie 2014, s-au aprobat Strategia națională de sănătate pentru perioada 2014 -2020 și Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale.
 
În cadrul Ariei strategice de intervenție nr. 1: "Sănătate publică" este inclus Obiectivul General „Îmbunătățirea stării de sănătate și nutriție a femeii și copilului” (OG 1.), iar primul obiectiv specific al acestuia (OS 1.1.) se referă la „Îmbunătățirea stării de sănătate și nutriție a mamei și copilului și reducerea riscului de deces infantil și matern”.
 
Printre acțiunile prevăzute la acest obiectiv strategic specific se numără și îmbunătățirea cadrului legislativ prin elaborarea și promovarea Codului internațional de marketing al substituenților de lapte matern. Legea privind reglementarea marketingului înlocuitorilor de lapte matern a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 910/11.11.2016 fără parcurgerea perioadei de așteptare de 3 luni prevăzută în directiva 2015/1535.
 
Având în vedere că în perioada de așteptare proiectul a primit o serie de observații și aviz detaliat din partea unor state membre,  perioada de așteptare a proiectului s-a prelungit cu încă 3 luni, până în data de 18.04.2017. În data de 20.02.2017 Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a notificat legea și către Direcția Generală pentru sănătate și siguranță alimentară, conform art. 45 al Regulamentului nr. 1169/2011 al Parlamentului European privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.
 
Prin armonizarea deplină a prevederilor legii cu legislația Uniunii Europene actul normativ va putea fi pus în aplicare și va produce efecte în limitarea reclamei comerciale agresive a produselor ce înlocuiesc laptele matern, favorizând creșterea ratei alăptării, îmbunătățirea nutriției copilului și scăderea riscului de apariție a obezității. Vor fi ameliorate astfel importante probleme de sănătate publică.
România are o obligație principială și politică atât de a prelua în legislația internă principiile Codului Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte Matern, cât și de a le implementa și de a atinge astfel obiectivele acestuia.

Ce prevede proiectul

 
Este interzis operatorilor din sectorul alimentar să realizeze activități de reclamă a produselor vizate la punctele sau structurile de vânzare, precum și orice acțiuni de promovare a produselor vizate la nivelul comerțului cu amănuntul sau alte activități cu privire la oferte speciale, cupoane de reducere, loterii publicitare, vânzări speciale, vânzări cuplate, premii, cadouri, pachete  promoționale, etalări speciale la vânzare, distribuire de mostre sau orice alte practici asemănătoare.
 
Este interzisă realizarea de activități de reclamă și orice alte acțiuni de promovare a produselor vizate atât de către vânzători direcți, cât și cu ocazia vânzării la distanță a produselor.
Este interzisă folosirea de către operatorii din sectorul alimentar a reducerilor de preț precum și oricăror altor politici ori practici comerciale sau de stabilire a prețurilor ca mecanisme ori obiect al reclamei, publicității sau promovării produselor vizate.
 

Personalul din cadrul sistemului de sănătate are obligația de a instrui mamele sau persoanele în grija cărora se află sugari, în privința alăptării precum și a utilizării produselor vizate.
 
Amenzile sunt semnificative pentru încălcarea celor de mai sus. Mai precis, persoanele fizice pot fi sancționate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, iar persoanele juridice cu amendă de la 5.000 la 100.000 de lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii