Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:47 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral şi Primăria Constanţa îşi dispută în instanţă zona Poligon 23. Administraţia locală demarase amenajarea unui adăpost pescăresc! (galerie foto + document)

ro

24 Jan, 2018 00:00 3442 Marime text
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral se judecă cu Primăria Constanţa şi Consiliul Local Municipal într-un nou dosar, nr. 24128/212/2017, înregistrat pe 19 ianuarie pe rolul Secţiei 1 Civile a Tribunalului Constanţa. Obiectul dosarului este o revendicare imobiliară. Pârâţi în acest dosar sunt: Municipiul Constanţa prin Primar, Consiliul Local Constanţa şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice.
 
Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanţa, instanţă care, pe 15 decembrie 2017, prin hotărârea 14090/2017, a declinat cauza Tribunalului, după ce a admis excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Constanţa, invocată din oficiu.
 
Pe scurt, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral vrea să administreze din nou suprafaţa de plajă pe care Primăria voia să investească într-un adăpost pescăresc, în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020 - Măsura I.23: Porturi de pescuit, locuri de debarcare, hale de licitaţii şi adăposturi - Construirea de adăposturi, pentru îmbunătăţirea siguranţei pescarilor, pentru „Adăpost pescăresc - municipiul Constanţa, zona Pescărie“.

Terenul pe care municipalitatea dorea să realizeze investiţia are o suprafaţă de 23.716,84 mp, fiind situat în zona Poligonului 23. Anul trecut, Primăria a consultat piaţa în vederea obţinerii unui preţ pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate în cadrul acestui proiect, iar pe data de 17 ianuarie 2018, a emis Certificatul de urbanism nr. 19, cu obiectul „Construire adăpost pescăresc - popasul Pescarilor - tradiţii pescăreşti la Marea Neagră“.
 
În vederea realizării acestui proiect, în vara anului trecut, Consiliul Municipal Constanţa a modificat în şedinţă ordinară Regulamentul local de urbanism din zona Pescărie, după ce Primăria Constanţa a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale un punct de vedere cu privire la oportunitatea realizării în municipiu, pe un teren aflat - potrivit Planului Urbanistic General - în zona activităţilor balneare şi turistice, respectiv subzona de plajă, a unui adăpost pescăresc destinat depozitării uneltelor de pescuit şi a unor frigidere de mici dimensiuni, în eventualitatea stocării şi vânzării de peşte proaspăt.

În urma precizărilor de ordin legislativ primite din partea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, municipalitatea a publicat proiectul de hotărâre privind detalierea Regulamentului local de urbanism aferent Planului Urbanistic General în ceea ce priveşte prevederile zonei activităţilor balneare şi turistice în vederea realizării proiectelor de utilitate publică. În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, până la data de 1.10.2017 au putut fi trimise propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice.
 
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ionela Bărboi, spune că municipalitatea are de mai mulţi ani în administrare această subzonă de plajă. În replică, foarte ciudat, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral susţin că, în urma inventarierii plajelor, nu ştiu nici ei în ce împrejurări acea zonă ar fi ajuns în jurisdicţia municipalităţii. În anii '90, zona respectivă de plajă a aparţinut Consiliului Judeţean, apoi o bucată a revenit Apelor Române şi alta Primăriei. În urma unor verificări ale Curţii de Conturi, DNA, Direcţia Apelor Române a luat decizia de a revendica această suprafaţă, potrivit reprezentanţilor ABADL.
 
În prezent, zona arată deplorabil (vezi galerie foto) şi înainte de orice alt demers ar avea nevoie urgentă de o igienizare. Câteva bărci şi construcţii uşoare, şi ele dărăpănate, amintesc că pe acolo, cândva, a existat activitate de pescuit.

Ce conţinea Regulamentul de urbanism pentru activităţile balneare şi turistice? 

 

Regulamentul local de urbanism aferent Planului Urbanistic General, aprobat prin HCL nr. 653/1999, a cărui valabilitate a fost prelungită prin HCL nr. 327/2015, în ceea ce priveşte prevederile ZRB3 în vederea realizării proiectelor de utilitate publică, va fi detaliat. Totodată, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură consideră utilă şi oportună promovarea proiectului, care va asigura îmbunătăţirea condiţiilor de debarcare prin creşterea gradului de siguranţă a pescarilor şi a ambarcaţiunilor acestora, precum şi premisele dezvoltării coerente a zonei. Proiectul a primit aviz favorabil de la Comisia de specialitate nr. 2 - de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură.

Iată câteva dintre prevederile Regulamentului local de urbanism aferent PUG-ului detaliat! 
 
În ceea ce priveşte utilizările admise, art. 1. al regulamentului se va completa astfel: „activităţi şi amenajări de utilitate publică legate de activităţi locale de pescuit cu caracter tradiţional ce generează interes turistic“. Printre utilizările interzise se numără orice funcţiune care nu are legătură cu funcţiunea de turism, odihnă şi agrement; orice clădiri şi amenajări care produc diminuarea valorii peisagistice, ecologice şi, deci, a atractivităţii zonei prin agresarea peisajului, prin provocarea de intense aglomerări, poluări şi circulaţii.

În ceea ce priveşte amplasarea clădirilor, construcţiile şi amenajările admise, acestea se vor realiza, de preferinţă, la limita interioară a plajei, pe linia care separă plaja de promenadă sau de baza naturală a falezei. La capitolul circulaţii şi accesuri, se precizează, în regulamentul detaliat, că plaja va fi dublată, peste tot unde condiţiile naturale permit acest lucru, de o circulaţie pietonală, cu bandă circulabilă şi locuri de acces auto pentru persoane cu handicap, astfel încât accesul public pietonal la plajă să fie nestingherit; în zonele cu relief accidentat se vor realiza trepte sau rampe cu pantă.

Studiile de amenajare a cornişei se vor realiza pe bază de PUZ. Împrejmuirile vor fi de maximum 1,20 metri, cu soclu de maximum 0,30 metri, şi vor asigura transparenţa vizuală; pentru asigurarea calităţii imaginii urbane sau a relaţiei cu elementul natural, împrejmuirile se vor autoriza numai pe bază de Plan Urbanistic de Detaliu.


În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza Regulamentul local de urbanism aferent Planului Urbanistic General în ceea ce priveşte prevederile zonei activităţilor balneare şi turistice în vederea realizării proiectelor de utilitate publică. Proiectul de hotărâre poate fi consultat şi la sediul Primăriei.

Citeşte şi:
 
Consiliul Municipal Constanţa modifică Regulamentul local de urbanism Zona Pescărie ar putea redeveni „raiul“ pescarilor de la Marea Neagră (document)
 
Adăpost pescăresc pe terenul din zona Poligonului 23. Primăria Constanţa a emis certificatul de urbanism
 
Primăria vrea să investească într-un adăpost pescăresc
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii