Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:16 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor „România va avea un buget de investiţii pe care nu l-a avut niciodată în istorie“

ro

10 Dec, 2021 15:37 1618 Marime text
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a decis întâlnirea periodică cu reprezentanții mediului de afaceri din România pentru asigurarea sustenabilității politicilor finaciar-fiscale și consolidarea parteneriatului dintre mediul antreprenorial şi guvern.




Prima întâlnire din această serie a avut loc joi, 9 decembrie 2021, la sediul Ministerului Finanțelor. Au participat reprezentanți ai Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) și Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).




În cadrul discuției, ministrul Finanțelor a prezentat cadrul macroeconomic, care va sta la baza proiectului de buget pentru anul 2022, politica fiscală pentru anul următor, necesitatea înființării unui Consiliu Consultativ la nivelul Ministerului de Finanțe, precum și schemele de ajutor pentru IMM-uri și programele destinate creșterii gradului de digitalizare a economiei.


 


”Vom construi bugetul pentru 2022 fără noi taxe. Orice modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil, doar în urma unui dialog cu dumneavoastră, reprezentanții mediului de afaceri. Acum România are nevoie de solidaritate pentru a-i proteja pe românii cu venituri mici de creșterea prețurilor, în special a celor de la energie.





Vom face asta stimulând economia și firmele care produc în România, indiferent de naționalitatea acționariatului lor, fiindcă tot ceea ce se fabrică în România se face cu angajați români. Un produs fabricat în România înseamnă locuri de muncă pentru români. Susținând producătorii din România, oferim garanții mai mari pentru sute de mii de angajați că vor avea locuri de muncă stabile și sigure.” a declarat domnul Adrian Câciu, ministru al Finanțelor.




În prezentarea programului economic al noii guvernări s-au subliniat soluțiile și schemele de ajutor pentru IMM și companiile mari.






Scopul declarat al bugetului pe 2022 este să sprijine toate companiile care fabrică produse cu valoare adăugată ridicată, să sprijine companiile care fac exporturi și să implementeze programe destinate creșterii gradului de digitalizare a economiei.





El a menţionat că sunt mesaje pe care vrea să le dea mai tranşant în sensul de a încuraja ministerele şi companiile care sunt implicate în realizarea investiţiilor să transmită în orizontală mesajul: "haideţi să ne apucăm de treabă".


 

"Toată lumea din această ţară, dar nu numai, se uită la noi şi se întreabă oare cum aţi rămas aşa de încorsetaţi în mecanisme administrative sau tot felul de motivaţii, că a plouat, că nu au fost bani la buget, cu sunt claim-uri, că sunt tot felul de chestiuni şi totuşi la final fiecare guvern spune nu a reuşit să facă investiţiile. Mi-aş dori ca acesta să fie obiectivul zero al Guvernului României actual şi să reuşească cât mai mult din ceea ce îşi propune.



Din perspectiva finanţării nu va exista niciun fel de întârziere şi sunt adeptul formulei prin care împrumuturile statului trebuie să se regăsească nu în consum, ci direct către investiţii. Deficitul public al statului să fie creat pe investiţii şi nu pe alte elemente de cheltuială bugetară.



Plecând de la acest lucru vă spun că problema nu va fi la Ministerul de Finanţe, cea mai mare presiune, să spun aşa, va fi pe ministerele de resort, unde eu voi fi colaboratorul onest şi proactiv în a sprijini. Dar presiunea va fi pe dânşii şi pe funcţionarii sau pe angajaţii de la stat din companii, dar va fi presiune şi pe partenerii contractuali", a subliniat ministrul Finanţelor, la o dezbatere organizată de DC News Media Group, cu tema "Anul european al căilor ferate în România: este nevoie de un Pact Naţional pe Transporturi Feroviare?" .





Acesta a transmis că la propunerea Ministerului de Finanţe deja în prioritizarea investiţiilor Guvernul a aprobat finanţarea a 177 de proiecte de investiţii publice prioritare. Valoarea acestora este de 221 de miliarde de lei, dar nu toate vor fi finanţate în 2022.




Întrebat ce proiecte va finanţa statul pe partea de cale ferată, ministrul a menţionat că bugetul de proiecte se ridică la 2,8 miliarde de lei. Fondurile vor fi însă alocate în funcţie de performanţă şi de necesar, nu vor sta alocate unui minister "doar ca să le luăm la sfârşitul anului". Cei care au execuţie mai slabă vor pierde fonduri, iar acestea se vor duce pe ceea ce se poate realizaa mai spus Câciu, scrie agerpes.ro. 




Nu în ultimul rând, ministrul Finanţelor consideră că vor fi finanţate în principal proiecte mature, 80% din priorităţile strategice de investiţii sunt proiecte mature, prioritate având şi proiectele care vor fi decontate din PNRR.




Sursa foto: Facebook/ Adrian Câciu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii