Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri cu locuri de veci. De la donații, la vânzări pe mii de euro. Este posibilă donarea unui cavou?

ro

08 Aug, 2018 00:00 6403 Marime text
Locurile de veci au ajuns să coste aproape cât o garsonieră, mai ales în cimitirele din marile orașe ale României. La Constanța, prețurile specificate în anunțurile din ziare pot genera un atac de cord! Însă există și varianta care aduce zâmbetul pe fața unei persoane ce citește o astfel de informare: anunțul privind donarea criptei sau a cavoului.
 
Totuși, ar trebui înțeles faptul că acele donații nu înseamnă scutire de bani. Practic, odată donat un cavou, care aparține de un UAT, noul proprietar devine responsabil de plata concesiunii și a celorlalte taxe.
 
Renunțarea la dreptul de concesiune nu se regăsește reglementată expres în Codul Civil. Cu toate acestea, din interpretarea unor texte referitoare la renunțarea la orice drept, în general, precum și la renunțarea la dreptul de proprietate, se poate răspunde afirmativ, în sensul că s-ar putea renunța la dreptul de concesiune. Astfel, art. 13 din Codul Civil prevede că renunțarea la un drept nu se prezumă, ci trebuie să fie expresă. De asemenea, art. 562 stipulează faptul că proprietarul poate renunța, prin declarație autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil. În schimb, dacă admitem că renunțarea este posibilă, de aceasta nu poate profita Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, ci titularul dreptului, respectiv unitatea administrativ-teritorială (Municipiul București), în al cărei domeniu public ar reintra prin acest tip de denunțare unilaterală.

Dacă pe locul de veci, la al cărui drept de concesiune se renunță, se găsește și o construcție funerară deținută în proprietate de concesionar, regimul juridic al acesteia este reglementat de art. art. 553 alin. 2 Cod civil, potrivit căruia imobilele cu privire la care s-a renunțat la dreptul de proprietate, conform art. 562 alin.(2) se dobândesc, fără înscriere în cartea funciară, de comună, oraș sau municipiu, după caz, și intră în domeniul privat al acestora prin hotărârea consiliului local.
 
Practic, prin donația efectuată se face trecerea de la proprietarul vechi la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Uman, după care se face trecerea documentelor pe numele noului concesionar.
 
Prețurile variază de la un loc de veci la altul. Prețul de pornire este de cel puțin 2.000 de lei pentru maximum 3 metri pătrați, și urcă până la 5.000 de euro, dacă sunt construcții pe terenul din cimitir.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii