Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se desfiinţează! Ce se va înființa în locul ei

ro

20 Nov, 2024 17:10 195 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: pexels.comAgenţia Naţională Antidrog (ANA) se desfiinţează, iar în locul ei se va înfiinţa o agenţie în subordinea Prim-Ministrului, sub numele Agenţia Naţională pentru Coordonare şi Politici în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor, a afirmat miercuri Victoria Stoiciu, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, prezentă la o conferinţă prilejuită de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, organizată la Palatul Parlamentului.

"ANA se desfiinţează şi în locul ei se înfiinţează o agenţie în subordinea Prim-Ministrului. Se va chema Agenţia Naţională pentru Coordonare şi Politici în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor (...) Adicţia şi consumul de droguri sunt o problemă de sănătate publică, nu o problemă de infracţionalitate, în special când vorbim de copii. Din această perspectivă, ceea ce am făcut noi, am considerat în urma consultărilor cu organizaţiile non - guvernamentale şi cu experţii din domeniu că este necesar ca ANA să treacă din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea altor două instituţii. Am trecut partea de coordonare a politicilor publice în subordinea directă a Prim-Ministrului prin intermediul Cancelariei (...).OUG se află pe site-ul Cancelariei şi primim în continuare tot felul de recomandări (...). Detaliile la nivel concret vor fi decise prin Hotărâre de Guvern, pe care ne propunem să o lăsăm în transparenţă până se încheie mandatul actualului Guvern", a precizat Stoiciu la Conferinţa naţională "Copilul, familia şi educaţia azi: confruntări cu violenţa, drogurile şi rele tratamente", eveniment organizat de Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative Secţiunea România şi Asociaţia Comunelor din România, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi cu Asociaţia Directorilor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu sprijinul Comisiei pentru cultură din Senat.

Potrivit acesteia, noua agenţie va fi condusă de un secretar de stat, care va lucra cu toate celelalte ministere cu atribuţii în domeniu, scrie Agerpres.ro. 

"Vom avea această agenţie în subordinea prim-ministrului, ea va fi responsabilă de partea de coordonare a politicilor, de campaniile de prevenire ş.a.m.d. Va fi condusă, spre deosebire de actuala ANA, de un secretar de stat, am considerat că e foarte important să fie cineva cu rang de secretar de stat, pentru că e o agenţie care va lucra cu toate celelalte ministere şi acesta este unul din motivele pentru care am adus-o în subordinea Prim-Ministrului. Era destul de dificil pentru ANA, o instituţie aflată în subordinea unui minister, să coordoneze alte ministere şi să meargă până la rang de ministru. Am considerat că este necesar să o situăm pe o treaptă superioară pentru a avea o putere de coordonare mai mare", a subliniat Stoiciu.

Ea a precizat că poliţiştii care lucrează la ANA vor rămâne în structurile MAI, menţionând că numele noii agenţii cuprinde şi termenul adicţii, pentru că se impune dezvoltarea unei componente de intervenţie pe tot ceea ce înseamnă dependenţă (jocuri pe internet, păcănele, tutun etc.).

"Colegii poliţişti care lucrează la ANA vor rămâne în structurile Ministerului de Interne şi îşi vor continua munca acolo, pe temele lor de competenţă (...) ANA nu se poate ocupa în acest moment, că nu este în portofoliul ei, dar trebuie să avem în vedere nu doar drogurile, ci şi celelalte adicţii care sunt la fel de periculoase", a transmis Stoiciu.

Ea s-a referit şi la cealaltă componentă din cadrul ANA, cea de prevenţie, care va trece în subordinea Ministerului Sănătăţii, detaliind motivele pentru care s-a luat această decizie.

"Cealaltă componentă de prevenţie, evaluare şi tratament va merge în subordinea Ministerului Sănătăţii (...). În cadrul ANA existau Centrele de evaluare şi prevenire, care erau înfiinţate la nivelul fiecărui judeţ, erau 47 în total sau 46. Raportul Curţii de Conturi, nu este opinia mea personală, publicat anul trecut în luna septembrie, conchidea foarte clar şi fără niciun fel de nuanţă că aceste centre nu şi-au îndeplinit misiunea de prevenire şi nu pentru că colegii de la ANA nu şi-ar fi făcut treaba, nu e nici un reproş, ci din motive structurale de concepţie. Simplul fapt că erau în subordinea MAI, de exemplu, ne spune raportul Curţii de Conturi, făcea ca o parte dintre cadrele medicale să nu vrea să meargă, pentru că fiecare centru trebuia să fie dotat cu trei angajaţi, nu voiau să meargă să lucreze în aceste centre. Deci a existat o problemă de recrutare sistemică la nivelul acestor centre, nu pentru că colegii de la Interne nu au vrut, nu e niciun fel de reproş sau critică la adresa felului în care cei de la MAI şi-au făcut treaba, este o problemă de concepţie cum a fost această agenţie şi acum o regândim ca să funcţioneze mai bine. Vor fi reorganizate Centrele pentru sănătate mintală care există în cadrul Ministerului Sănătăţii, mai exact se află în subordinea Centrului Naţional pentru Sănătate Mintală şi Antidrog. Aceste centre de sănătate mintală, care funcţionează pe lângă unităţile spitaliceşti, vor fi reorganizate şi contopite cu aceste centre care aparţin ANA. În felul acesta vom avea o reţea decentă, de evaluare, consiliere şi tratament, care va funcţiona în subordinea Ministerului Sănătăţii, personalul va fi angajat de ei şi va fi finanţat din bugetul Sănătăţii", a mai spus Stoiciu.



Citește și:

Descoperirea șocantă a polițiștilor din Maramureș! Un tânăr, reținut de procurorii DIICOT
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii