Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 07 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ai cumpărat o mașină și ai descoperit că are kilometrajul dat înapoi? Iată ce ai de făcut

ro

07 Aug, 2024 09:30 206 Marime text
  • Ce putem face atunci când achiziționăm o mașină second hand și ulterior descoperim că are kilometrajul dat înapoi?
  • Situația se încadrează la prevederile art. 1707 C.civ., referitoare la viciile ascunse.
  • Eroarea asupra unei calități esențiale permite anularea contractului, în timp ce viciile ascunse oferă cumpărătorului dreptul la acțiune în baza garanției pentru vicii ascunse.
  • În cazul viciilor ascunse, cumpărătorul poate cere rezoluțiunea contractului sau reducerea prețului.
 
Tot mai multe automobile sunt achiziționate în regim second-hand de la diferite persoane (samsari), care comercializează mașini aduse din străinătate.  
În unele cazuri, cu scopul de a atrage clientul, astfel de  automobile sunt îmbunătățite doar la suprafață, însă ascund defecțiuni tehnice.
 
Așadar, ce facem, când achiziționăm o astfel de mașină, iar atunci când mergem cu ea la service-ul auto, ni se spune că are kilometrajul dat înapoi?
 
Situația în care kilometrajul mașinii este dat înapoi, însă vânzătorul nu atenționează viitorul proprietar despre existența acestui fapt, suntem în prezența unui viciu ascuns. 

Situația se încadrează la prevederile art. 1707 C.civ., referitoare la viciile ascunse, potrivit căruia: „(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic. (2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.”
 
Dacă cumpărătorul nu ar fi putut să își dea seama de existența viciului, fără asistență de specialitate, suntem în prezența unui viciu ascuns.
 
 
Cum răspunde vânzătorul pentru vicii ascunse?
 
 
Eroarea asupra unei calități esențiale permite anularea contractului, în timp ce viciile ascunse oferă cumpărătorului dreptul la acțiune în baza garanției pentru vicii ascunse. În cazul viciilor ascunse, cumpărătorul poate cere rezoluțiunea contractului sau reducerea prețului.
 
Condițiile ca vânzătorul să răspundă pentru viciile ascunse sunt ca acestea să prezinte o gravitate atât de însemnată încât cumpărătorul nu ar mai fi achiziționat bunul în aceleași condiții și să fi existat la data predării bunului.
 
Ultima dintre opțiuni, rezoluțiunea vânzării, reprezintă un mecanism prevăzut de legea civilă care permite desfacerea unui acord bilateral, în situațiile în care una dintre părți nu își îndeplinește, în mod culpabil, obligațiile asumate prin contract. Rezoluțiunea se aplică numai contractelor cu executare dintr-o dată, cum ar fi actele translative de proprietate sau schimburile de bunuri și servicii, scrie Legal Badger.  
 
Textul legal generează, astfel, un drept de opțiune al cumpărătorului în ceea ce privește măsura reparatorie care urmează să fie aplicată.
  
Termenele de prescripție pentru acțiunile pentru vicii ascunse variază în funcție de natura bunului vândut:
 
- Pentru obiecte mobile, regula este o perioadă de un an de la data predării.
- În cazul bunurilor imobile, termenul se extinde la trei ani după predare.
- În ambele situații, identificarea timpurie a defectului declanșează imediat curgerea termenului de prescripție.
  
Așadar, în cazul în care ați achiziționat un automobil cu kilometrajul dat înapoi, vânzătorul va putea răspunde pentru acest viciu ascuns dacă nu l-a informat pe cumpărător. Dacă, însă, dumneavoastră, în calitate de cumpărător, ați cunoscut existența viciului, fără a apela la serviciile unui specialist și ați încheiat contractul în cunoștință de cauză, nu veți mai putea imputa răspunderea civilă vânzătorului.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și: 

Modificări importante în Codul Rutier! Proiectul, adoptat tacit de Senat! Amplasarea radarelor, semnalată conducătorilor auto

Schimbări importante în Codul RutierBicicliștii și cei care merg pe trotinetă vor fi testați pentru alcool


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii