Ai probleme financiare? Cum îți poți gestiona finanțele personale în perioadele delicate din punct de vedere economic
Ai probleme financiare? Cum îți poți gestiona finanțele personale în perioadele delicate din punct de vedere
22 Jun, 2023 10:21
ZIUA de Constanta
854
Marime text
Nu există cetățean pentru care finanțele personale să fie un detaliu nesemnificativ în viața de zi cu zi. Cu toții ne preocupăm intens de venituri, cheltuieli și investirea cât mai avantajoasă a banilor câștigați cu greu. Chiar și așa, uneori ciclurile economice ne duc într-o perioadă mai austeră din punct de vedere financiar.
Ratele cresc, veniturile nu țin pasul cu inflația și ajungem inevitabil într-o perioadă în care nu mai putem gestiona corespunzător datoriile lunare. Ce putem face pentru a traversa aceste perioade rapid și cu cât mai puțin stres?
Creditele pentru restanțieri, o soluție potrivită celor cumpătați din punct de vedere financiar
Comportamentul financiar al consumatorilor reprezintă o oglindă cu ajutorul căreia instituțiile financiare proiectează riscul ca un client să fie bun sau rău platnic pe viitor. Cu toate acestea, în perioadele mai dificile ale ciclurilor economice, există situații particulare în care clienți de bună credință ajung să întârzie plata unor rate. Astfel, din pur ghinion, oricine poate ajunge pe lista Biroului de Credit ca rău platnic.
Creditul pentru restanțieri reprezintă un instrument financiar oferit de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri) sau unele bănci. Acesta este dedicat celor ajunși, din diferite motive, pe lista rău platnicilor la Biroul de Credit. În funcție de situația particulară în care vă aflați, instituția care oferă creditul poate decide dacă sunteți sau nu eligibil pentru acesta. Află aici care sunt IFN-urile care acordă credite pentru rău platnici.
Cele mai des întâlnite criterii în funcție de care se ia această decizie sunt:
- Frecvența întârzierilor de plată a ratelor în ultimele 6 sau 12 luni;
- Cea mai veche, cea mai recentă și cea mai gravă întârziere;
- Situația plății ratelor în momentul formulării cererii;
- Gradul de permisivitate al instituției financiare către care vă adresați;
Ce poți face pentru a evita restanțele la rate pe viitor?
Oricât de mult am încerca să evităm subiectul, adevărul este că singurele garanții ale unei vieți financiare fără griji sunt planificarea bugetului și evaluarea periodică a balanței venituri-cheltuieli. Oamenii cumpătați, care au un cont de economii bine pus la punct și își controlează atent fiecare leu care zboară din portofel ajung rar sau deloc în situații dificile din punct de vedere financiar.
Deși contraintuitiv, momentul în care ajungem să fim restanțieri la plata ratelor nu este prea târziu pentru a pune la punct un plan serios de gestionare a finanțelor personale. Puteți folosi cu succes disconfortul în care vă aflați pentru a evita aceste situații pe viitor. Primii pași în remedierea situației economice în care vă regăsiți sunt următorii:
- Calculați atent veniturile lunare
- Calculați atent suma cheltuielilor obligatorii (rate, facturi, hrană, transport etc.)
- Calculați atent suma cheltuielilor opționale (vacanțe, cumpărături, cadouri etc.)
- Renunțați la cheltuielile opționale pentru câteva luni
- Găsiți metode pentru a reduce cheltuielile obligatorii (renegocierea contractelor cu scăderea cuantumului facturilor, refinanțarea creditelor etc.)
- Încercați să găsiți surse alternative pentru creșterea veniturilor
Creșterea veniturilor poate reprezenta o soluție pe termen lung
Tăierea cheltuielilor reprezintă o soluție de criză la care putem apela perioade scurte de timp pentru a ne pune pe picioare din punct de vedere financiar. Adevărul este că singura soluție pe termen lung care ne-ar putea ajuta să ne relaxăm la capitolul finanțe este creșterea veniturilor. Într-adevăr, acest deziderat nu se poate îndeplini de pe o zi pe alta, dar trebuie să știți că există numeroase metode prin care oricine își poate suplimenta portofelul:
- Creșterea competențelor la locul de muncă, iar odată cu aceasta creșterea salariului;
- Monetizarea unor hobby-uri cu ajutorul serviciilor din mediul online (site-uri de freelancing precum Fiverr sau Upwork, platforma de creație video Youtube, platformele de blogging etc.)
- Monetizarea unor hobby-uri oferind ore de mentorat celor pasionați de aceleași domenii (cursuri de muzică, cursuri de pilates sau alte sporturi, cursuri de pictură etc.)
- Monetizarea unor talente precum montatul mobilei, instalații ușoare, vopsitorie, gătit etc.
Există numeroase metode cu ajutorul cărora ne putem asigura un trai liniștit din punct de vedere economic, dar acestea nu vor funcționa niciodată dacă nu decidem să avem un stil de viață cumpătat. Educația financiară, analiza ciclurilor economice și un plan de budgeting bine pus la punct de care să ne ținem atât în perioadele prospere, cât și în cele austere, sunt secretele unei vieți financiare relaxate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii