Alege ce este mai bun pentru tine Proiectarea în construcții civile și comerciale – siguranță garantată a vieții, superior îmbunătățită
Alege ce este mai bun pentru tine: Proiectarea în construcții civile și comerciale – siguranță garantată
18 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1740
Marime text
- „Aceste tehnologii și experții ne ajută să înțelegem cum să ridicăm împreună o clădire, să oferim o mai bună înțelegere asupra felului cum clădirea va performa atunci când va fi construită”
Proiectarea, în scopul de construcție civilă și inginerie, este construirea unei proprietăți reale. Este una dintre cele mai importante etape din procesul de a crea clădiri. Acest serviciu este foarte important pentru infrastructură și pentru proiecte de clădiri, constând în trei servicii de proiectare, care includ de asemenea logistică și inginerie. Unul dintre toate aceste trei servicii de proiectare poate fi oferit de un contractor EPC (Engineering, procurement, and construction) pentru un întreg proiect sau pentru un aspect particular al unuia.
Pe lângă contractori EPC, alte grupuri de experți și profesioniști pot veni împreună pentru a performa muncă de construire, incluzând manageri de proiect, ingineri de construcție, ingineri de design, arhitecți de proiect, profesioniști în logistică, manageri de construcție, specialiști în instalații electrice și sanitare și muncitori abili – toate acestea sunt servicii interne ale unei singure companii de proiectare.
Pentru a finaliza 100% un proiect de construcție, o serie de factori trebuiesc considerați, incluzând bugetare, logistică, siguranță în șantier și ulterior, siguranță pe viață (la minim două generații) a construcției și a utilizatorilor acesteia, materiale de construire, inconveniența publică (prin Studiul de Însorire), impactul asupra mediului și programarea etapelor. Alți factori care ar trebui luați în considerare sunt financiari, situații de proiectare și situații legale, în special că întotdeuna există posibilitatea apariției unui rezultat negativ pe durata unui proiect de construire, cum ar fi colaps al structurii sau costuri mult mărite, dacă nu se respectă unul dintre criterii. Construirea de clădiri poate fi făcută ca efort privat sau public. În oricare din cazuri, este necesar ca etapei de proiectare să i se dea importanța cuvenită, în mâna experților. Procesul constă în determinarea managementului riscurilor, plăți grele, proiectare și construcție, contractare de management, colaborarea proiectare-constructor și preț negociat. Pentru a ajuta să faci un plan pentru construcție și proiectare, este necesar cost pentru ingineri, contabili și bănci că să fie parte din echipa de construcții și din efort.
„Nici o companie nu este o insulă, ci există într-o mare de alte organizații”
Proiectarea clădirilor ajută la a aduce sustenabilitatea în construcție. Nouă generație a proiectării aduce folosirea planurilor și avizelor anterioare etapei de construire, un tonus pozitiv cu numeroase beneficii pentru mediul înconjurător și pentru calitatea vieții utilizatorilor.
Turnul din Pisa ar fi devenit faimos dacă constructorii ar fi avut planurile de proiectare și toate caracteristicile documentației legale înainte de construire? Pentru ani, industria construcțiilor era o lume analoagă: cărămizi și mortar; creion și hârtie.
Clădirile erau schițate și plănuite folosind desene bidimensionale, cu erori și calcule greșite, ca uneori să fie descoperite abia când structura era deja construită. Dar, mulțumită avansului tehnologic și a educației experților în domeniu, zilele în care construcția și utilizatorii acestora și generațiile următoare au de suferit, au luat sfârșit.
Să construiești informația digital, tehnologic și cu expertiză, descrie identic procesul de a folosi colecția de materiale în a construi modelul finit. Este o realitate virtuală care folosește piesele reale echivalente folosite în construirea clădirii reale. Atunci când construiești un spital sau un zgârie-nori, un pod sau un drum industrial, frumusețea proiectării este aceea că permite utilizatorului / constructorului să simuleze evoluția proiectului și permite celor implicați să înțeleagă cum clădirea se comportă pe termen lung înainte că construirea să înceapă.
O revoluție în construcții
Anca Dumitrescu, director general al Centrului de Excelență în Proiectare și Construcțîi PROJECT ANK UTIL, spune următoarele: „Chiar dacă serviciile de proiectare și design 3D realizează adesea trecerea de la schițe pe hârtie la a designui totul tehnologizat pe computer încă din anii 80’, leagănul beneficiilor tehnologiei și experților ca unealtă a construirii sunt de-a dreptul revoluționare într-o industrie care are în centrul activității sale, omul și viață acestuia” .
Ea explică: „În esență, aceste tehnologii și experții ne ajută să înțelegem cum să ridicăm împreună o clădire, să oferim o mai bună înțelegere asupra felului cum clădirea va performa atunci când va fi construită, și mai târziu, cum va fi preluată de generații viitoare. Aceste inovații ne oferă acces la un calcul de proiectare deja realizat automat, înainte că clădirea să fie fizic construită, pentru a putea să avem o abordare sustenabilă atunci când clădirea va fi ocupată”.
Ea adaugă că „realitatea augumentată, unde informația computerizată este suprapusă pe un sit real, devine o obișnuință în construcții, raționalizează procesul de proiectare și reduce costurile de construcție. Iar minimalizand defecte de construire, și costurile operaționale sunt reduse.”
Compania de proiectare și construcții Project Ank Util a lucrat la o nouă construcție industrială – o clădire cu o zona de atrium central suficient de mare pentru a încăpea trei terenuri de fotbal. Lucrarea este considerată cu performanță integrală, și conform firmei de construcțîi și experților nu putea fi construită în perioada de timp dorită fără proiectarea și documentele însoțitoare.
Constructorul de asemenea punctează un foarte bun exemplu de cum proiectarea a transformat construcția clădirii. El susține ca să se folosească de procesul planurilor de proiectare permis să înghesuie încă 35 de unități în dezvoltare fără un impact real asupra restului clădirii.
„Această este diferența între a face să meargă un caz de business sau să nu poți construi ceva ce se dorește.” , spune acesta; și continuă “este despre a oferi clienților servicii mai bune folosind o analiză de date care să îi determine și îi ajută să ia cele mai bune decizii despre proprietatea pe care o dețin. Această permite să se optimizeze felul cum clienții lucrează și își îmbunătățesc viață și rezultatele sociale pentru persoanele care vor folosi aceste clădiri.”
Depășirea tiparelor vechi
În ciuda vocilor susținătoare ale proiectării în construcții, încă această etapă nu este folosită universal. Se observă o preferință încăpățânată pentru abordarea tradițională în construcții, o lipsa de colaborare între părți – de la arhitecți la ingineri – și o lipsa de dorința de a împărtășii toate datele importante însemnând că schimbarea și dezvoltarea au fost slabe. Chiar dacă consecințele sunt grave.
Este stilul de viață de oraș viitorul în sustenabilitate?
„În timp ce tehologia este acolo, cea mai mare provocare este să discutăm despre un schimb cultural. Simțim că schimbarea se va produce, și această schimbare este condusă de această generație de oameni, constructori și companii care nu mai doresc să accepte clădiri ineficiente și sunt îngrijorați pentru mediul înconjurător” declară Anca Dumitrescu, CEO Project Ank Util.
Însă cum câștigăm inimile și mintea tradiționaliștilor din industrie?
Directorul pe sustenabilitate Robert Dumitrescu, cofondator Project Ank Util susține că în timp ce poți câștigă un argument intelectual despre beneficiile proiectării că baza imperios necesară anterior construcției, este dificil pentru ei să aprecieze valoarea acestei etape până când nu o simt și o experiementeaza ei înșiși.
De aceea Anca și echipa să dezvoltă și sutin un centru imersiv de excelență pentru a ajută profesioniștii din industrie să înțeleagă cum scurtăturile sau deciziile necugetate făcute la începerea construcției poate influență și impacta negativ produsul finit - clădirea. Centru de excelență, unul dintre cele 3 din Europa, folosește proiectarea și resursele anterioare lucrării să testeze, să instruiască și să completeze goluri în dezvoltarea calității vieții tuturor, prin echipe de experți care răspund la scenarii pe-șantier și care verifică calitatea proiectării cu peste 120 de profesioniști și experți în domeniu.
„La Project Ank Util misiunea noastră este să ieșim în față și să arătăm tuturor oamenilor, la care ținem din principiu, că acest factor funcționează în favoarea lor – a finanțelor lor, a produsului 100% eficient de lungă durata, a unei calități de viață cu standard înalt – și că aceste beneficii nu le pot atinge fără acest factor,” spune Robert. „Trebuie să demonstrăm că cu datele lor sau ale altora, putem să grăbim procesul, și că performanță clădirii întâlnește ceea ce proprietarul sau ocupantul dorește să obțină”, a adăugat Robert.
„Partea noastră în acest proces este să ajungem acolo unde este nevoie de noi, pentru a le demonstra de preferat înainte să întâmpine dificultăți, sau puncte ilegale în proiectele lor incorect elaborate, că nu este dificil sau costisitor, ba dimpotrivă, să folosească serviciile de proiectare că pe singură unealtă existența de combatere a oricăror tipuri de erori”. “ Fie că este legalizat sau adăugat în standardele clădirii, este prezent acel element uman. Oricum trebuie că oamenii să știe de ce acest element este plin de valoare pentru ei. Apoi absolut spontan, atitudinea lor începe să se schimbe.” adaugă Anca.
Mai bine împreună: de ce constructorii români au nevoie de colaborări pentru a lucra eficient
Comunicarea eșuează între arhitecți, designeri, contractori și echipele de achiziții, iar asta, compromite industria de construcții. Cum poate fi acest aspect atenuat?
De secole, industria construcțiilor a fost mereu segmentată, de diferite companii care vin împreună pentru realizarea unei clădiri anume și care apoi merg mai departe către alte proiecte.
De obicei, clientul va comisionă o echipa de arhitecți proiectanți, apoi se implică inginerii, explică Robert Dumitrescu, director executiv Project Ank Util – Centru de Excelență în Proiectare și Construcții. Consultanții de servicii de construcții și inginerii structurali primesc următorul telefon, înainte că contratorul constructor să ajungă într-un final să preia lucrarea în sine. “Și acel contractor nu va implică direct mulți dintre oamenii care muncesc pe șantier. Acesta va subcontracta părți variate ale lucrării,” spune acesta.
Asemenea fregmentare înseamnă că va genera o perioada lungă de timp pentru că cea mai bună practică să ajungă să fie filtrată, și continuă: „Un anumit proiect va primi o anume inovare care poate fi o bună procedura de lucru din care ar putea lua exemplu întreagă industrie, însă acea echipa se poate dezintegra la sfârșitul proiectului și toată inovația poate fi pierdută.”
În completare, există multe pierderi în sistem. Anumiți proprietari, arhitecți sau proiectanți inserează criterii certe în specificațiile de construcție, cum ar fi declarații de mediu care necesită anumite standarde de sustenabilitate, explică Anca Dumitrescu, CEO - Project Ank Util, capul echipei de proiectare și construcție. Însă echipa de achiziții sau contractorii trec aspru peste astfel de cerințe în urmărirea reducerii pe termen scurt a costurilor.
„Este de la sine înțeles că există o nevoie de o mai bună colaborare și o mai bună integrare între părțile procesului - cea de proiectare și construire,” spune această. Acest lucru începe să se petreacă. Apariția standardelor naționale precum Studiul de Însorire, referitoare la clădirile înalte, oferă stimulente de urmărit, mult mai integrate în procesul de proiectare. Însă astfel de abordări rămân nișate în sectorul de construire.
„Nu este numai despre produse particulare – este despre întreg procesul de proiectare” , spune Anca Dumitrescu. "Dacă vrei să construiești o clădire de la zero sau doar o clădire funcțională și frumoasă, trebuie să ai toate departamentele în legătură și conexiune. În trecut, toți lucrau în bulă lor iar acea separare producea o provocare în a își întâlni țeluri commune și mai producea și daune financiare majore.”
Noile tehnologii și feluri de a munci ajută în a fi depășite barierele dintre diferiți jucători din același proces de construcție. Livrarea de proiect integrat este “avocatul” care exploatează procesul colectiv de participare la proiect, talentele și perspectivele diferite, este o abordare pe care mulți din industrie consideră că poate face procesul mult mai colaborativ.
„Proiectarea permite discuții la începutul proiectului care generează legături puternice între toate etapele. Este extrem de important să înțelegem că acesta colaborare vine să amelioreze și frică industriei de a pierde teritoriul respectivului department și aceea de a nu acceptă beneficiile acestui tip de colaborare , în special atunci când vine vorba despre a salva timp și bani”.
Tocmai de aceea, Projet Ank Util a centrat acest aspect în centrul de excelență de proiectare și construcție și Anca decrie asta ca „pe o forță reală de colaborare, pentru că intradevar poate opera 100%, numai cu întreagă echipa “la bord” din cel mai incipient stadiu – ceea ce încurajează o implicare mult mai timpurie a contractorului.”
Proiectarea este un model integrat al unei clădiri și specificățiile care permit tuturor celor implicați într-un proiect să vădă ce a fost făcut, decât doar ce urmează a fi făcut. „Marele inamic al industriei de construcțîi este sosirea e-mailului” spune Anca zâmbind. „Două părți aduc amendamente la desene, schițe însă nu spun nimănui altcuiva. Cu proiectarea toți vad ce se întâmplă și ce nu a fost executat.”
„Proiectarea realizează construcția mult mai rapid, mai ușor și mai ieftin”, adaugă Anca, ceea ce explică de ce guvernul a produs legea conform căreia toate clădirile noi ridicate din sectorul public trebuie să fie dezvoltate folosind tehnologie din anul 2016.
Chiar și așa, proiectarea este folosită corect în proiecte mari, la noi în țară, spune Anca, „există încă o mare deconectare în interiorul industriei. Arhitecțîi și proiectanții în general colaborează bine, însă chiar dacă dezvoltă un proiect în planurile de proiectare, contractorul de ele mai multe ori nu va face nimic cu acestea dacă propriul sau lanț de constructori nu este interesat să îl aplice. “Există și un mai mare dezacord între dezvoltatorul clădirii și utilizatorul final sau ocupantul clădirii. Dacă acesta din urmă ar știi că dezvoltatorul ii poate economisi 30% din costurile energetice, simplu prin a specifică un echipament anume sau material specific, o decizie diferită ar putea avea loc, aduce Anca că și completare: “Dar din cauza că dezvoltatorul nu cunoaște cine va fi ocupantul, acesta chiar nu poate justifică extra costurile.”
Schimbarea va fi produsă că și practică atunci când marii jucători vor preda departamentul incomplet și ineficient pe partea de proiectare pe care acum nu îl pot gestiona 100%, experților și profesioniștilor din industrie.
Însă așa cum concluzionează Anca Dumitrescu, pacea este puțîn probabil să se producă, căci în industria mare a construcțiilor “lucrurile nu se schimbă peste noapte”.
Va așteptăm pentru conferințe asupra subiectului susținute de centrul de Excelență în Proiectare și Construtii din str. Interioară 3, nr. 1 Constanța să punem bazele împreună pentru o nouă și eficientă colaborare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii