Alergia cu ambrozie – o problemă pentru mii de oameni, în contextual epidemiologic actual
Alergia cu ambrozie – o problemă pentru mii de oameni, în contextual epidemiologic actual
02 Sep, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1635
Marime text
- A venit toamna, calendaristic vorbind, iar acest lucru dă startul alergiilor sezonului
- Ambrozia este una dintre cele mai problematice plante pentru cei care au alergie
- De altfel, simptomele seamănă cu cele specifice COVID-19
Alergia la polenul buruienilor, în special la cel de ambrozie sau iarba pârloagelor și la cel de pelinariță, pelinul negru sau Artemisia vulgaris, apare cel mai frecvent în această lună.
Simptomele frecvente care anunță faptul că o persoană suferă de o alergie sunt: strănuturi în salve, congestionarea puternică a mucoaselor nazale, care se traduce prin înfundarea aproape completă a nasului, secreții nazale abundente, mâncărimi ale nasului, dar și ale urechilor, ale cerului gurii sau ale faringelui; înroșirea ochilor, lăcrimare, mâncărime intensă sau umflături ale pleoapelor; crize de tuse seacă, iritativă, respirație dificilă sau șuierătoare, care ajunge până la uscăciunea pielii, cu mâncărime și înroșirea ei în diferite zone, în care pot apărea și erupții persistente acoperite de mici vezicule sau cruste; insomnie, nervozitate, lipsă de concentrare sau oboseală permanentă. Toate aceste semne și simptome sugerează prezența unei rinoconjunctivite alergice, care se asociază cu astmul alergic, dar și cu exacerbări ale dermatitei atopice sau cu diverse erupții cutanate alergice datorate concentrației foarte mari de polen din atmosferă.
Pentru a preveni cel mai bine reacțiile alergice, cei care se cunosc cu predispoziție la alergie ar trebui să se vaccineze cu extracte alergenice sau să beneficieze de imunoterapie alergen specifică.
Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.
Legislația în vigoare, greu de aplicat
Legea ambroziei impune ca proprietarii să distrugă planta care crește pe terenurile lor. Până și animalele au început să resimtă efectele alergiei la ambrozie, iar cabinetele veterinare au făcut stocuri de medicamente specifice.Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia prevede la articolul 1 ca „Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.
Amenzile sunt usturătoare, potrivit legii menționate, „constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii