Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:04 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amânată pe 9 decembrie Sute de aleşi locali, inclusiv Florn Micu şi Klaus Iohannis, aşteaptă decizia CCR privind incompatibilitatea

ro

05 Nov, 2014 00:00 2228 Marime text
Curtea Constituţională a României a decis, ieri, să amâne, din nou, dezbaterea articolului din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali. Numeroşi primari şi viceprimari, precum şi lideri ai Consiliului Judeţean Constanţa au fost găsiţi incompatibili în baza acestei legi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Sibiu, acolo unde primarul Klaus Iohannis, actualmente candidat la preşedinţia României, a fost declarat incompatibil de către ANI, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi în SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Articolul 87, alin. 1, lit. f) din Legea 161/2003 a fost analizat de judecătorii constituţionali şi pe 7 octombrie, iar atunci s-a decis amânarea pronunţării unei soluţii până la 3 noiembrie. Ieri, s-a dat un nou termen - 9 decembrie. Articolul din legea ANI prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Florin Micu.

Şi pe numele gospodarului-şef de la Tuzla, Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un astfel de raport, susţinând că primarul comunei a fost în incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau de viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa. Primarul Micu a contestat decizia la Curtea de Apel Constanţa, care, pe 26 iunie, i-a respins cererea de anulare a deciziei ANI, pe motiv că este neîntemeiată.

În baza aceluiaşi articol de lege a fost declarat incompatibil şi candidatul la alegerile prezidenţiale Klaus Iohannis. În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, şi în SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Dar în septembrie 2013, Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, care se va pronunţa cu privire la admisibilitatea cererii la 18 noiembrie.
 
Primarul comunei Tuzla, cel care a mers cu jalba-n proţap la judecătorii Curţii Constituţionale, a declarat că aşteaptă cu interes decizia CCR. „Probabil că e un caz realmente dificil“, a declarat primarul comunei Tuzla. „Am făcut acest demers pentru că am considerat că aşa trebuie să fac. Dar chiar dacă îmi dau dreptate, pe mine nu mă mai afectează“, a declarat primarul Florin Micu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii