Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenda sau judecata pentru cartile pierdute sau deteriorate

ro

25 Feb, 2003 00:00 3668 Marime text

Inventar general la Biblioteca Judeteana

Institutia bibliotecara solicita sprijinul presei * Activitatea Bibliotecii este ingreunata de neseriozitatea cititorilor * Mai mult decat moral, o problema juridica * Legea bibliotecilor impune sanctiuni

Zilele trecute, am primit un apel din partea Bibliotecii Judetene Constanta. Anuntul, asa cum l-am publicat, prezinta o stare de fapt la limita conflictuala. Cauzele problemei cu care se confrunta institutia bibliotecara nu au aparut peste noapte. Toleranta, pe de o parte, si neseriozitatea cititorilor, pe de alta parte, au dus la o astfel de situatie in care activitatea interna a bibliotecii este grav afectata de lipsa constiintei civice. In scopul pregatirii si desfasurarii inventarului general, Biblioteca Judeteana Constanta lanseaza un apel important catre toti cititorii restantieri, pentru returnarea in termen cat mai scurt a publicatiilor imprumutate. Prin retinerea peste limita contractuala a cartilor, utilizatorii bibliotecii sunt privati de informatiile necesare, iar restantierii vor fi pusi in situatia de a fi sanctionati mai drastic decat pana acum, conform noii legislatii bibliotecare. Biblioteca Judeteana Constanta se include pe departe in categoria institutiilor bibliotecare cu peste 500 de mii de unitati de inventar. Pentru aceasta categorie, inventarul general este reglementat sa se realizeze la fiecare zece ani. Anul acesta fiind scadenta inventarului general anterior, personalul bibliotecii a demarat operatiunile pregatitoare de verificare si catalogare a publicatiilor. Aceasta ocazie deosebita a determinat intensificarea eforturilor Bibliotecii Judetene in vederea recuperarii de la cititori a publicatiilor nerestituite la termen. Pentru ca biblioteca sa poata functiona simultan cu efectuarea unei operatiuni atat de vaste, colaborarea publicului este esentiala. In mod normal, inventarul general ar trebui sa se realizeze prin suspendarea imprumuturilor si inchiderea bibliotecii pana la recuperarea tuturor unitatilor imprumutate, dar oricine isi da seama ca asa ceva este imposibil. Este suficient sa ne gandim la zilele de sarbatoare in care elevii si studentii beneficiaza de mai mult timp pentru studiu, dar gasesc biblioteca inchisa. Asadar, inventarul general se desfasoara in paralel cu activitatea publica a institutiei, tocmai pentru a nu prejudicia cititorii.

Neseriozitatea se plateste

Dincolo de aspectul moral al acestei situatii, prin nereturnarea la timp a publicatiilor imprumutate, cititorul restantier ii priveaza pe ceilalti de accesul la informatie, iar juridic vorbind, orice document de biblioteca este un bun comunitar platit din banii publici si nerestituirea lui constituie, fara menajamente, o infractiune. De la 1 ianuarie 2003, a intrat in vigoare noua lege a bibliotecilor, publicata in M.O. 422 din 18 iunie 2002, care reglementeaza mai bine domeniul, stabilind sanctiuni drastice in cazul nerestituirii sau deteriorarii publicatiilor imprumutate. Astfel, in capitolul VII, "Drepturile si obligatiile utilizatorilor", se prevede: art. 67 (1) - Nerestituirea la termen a documentelor de biblioteca imprumutate de catre utilizatori se sanctioneaza cu plata unei sume aplicata gradual, pana la 50% din valoarea medie de achizitie a documentelor de biblioteca din anul precedent. (2) - Deteriorarea, distrugerea sau pierderea documentelor de biblioteca de catre utilizatori se sanctioneaza prin recuperarea fizica a unor documente identice sau prin achitarea unei sume echivalente cu de 5 ori pretul mediu de achizitie a documentelor de biblioteca din anul precedent. Aceeasi lege acorda acum autoritate juridica bibliotecilor judetene: Art. 27 (1) - Bibliotecile judetene sunt biblioteci de drept public cu personalitate juridica. Contractul de imprumut semnat de fiecare utilizator se constituie in titlu executoriu, pe baza caruia biblioteca este abilitata prin lege sa il actioneze in instanta pe cel in culpa. Chiar daca pare hilara sau rupta dintr-un roman de Kafka, aceasta posibilitate nu trebuie minimizata, deoarece situatia in care s-a ajuns nu mai poate permite intelegere si clementa. Anual, se cheltuiesc sume importante pentru trimiterea somatiilor de restituire catre cititorii restantieri, expediate cu confirmare de primire. Cu toate acestea, utilizatorii bibliotecii continua sa desconsidere obligatiile ce le revin din semnarea angajamentului anexat la contractul de imprumut, prin care se obliga sa restituie cartile in termen de cel mult 20 de zile, cu posibilitatea de prelungire de maximum 2 ori. Teama de sanctiunile pentru intarziere este nejustificata in comparatie cu obligatia platii unei amenzi ce poate ajunge la sute de mii de lei, in cazul nerestituirii definitive sau, mai grav, in cazul actionarii in instanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii