Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 06 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenzi de peste 2,4 milioane de lei date de ANSVSA pe perioada vacanței școlare și a sezonului turistic de vară

ro

06 Sep, 2024 12:11 135 Marime text


ANSVSA



 
În intervalul 25 iunie 202430 august 2024, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti au efectuat acțiuni de control pe perioada vacanței școlare și a sezonului turistic de vară.

Conform unui comunicat din partea ANSVSA, la baza acestor acțiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti ce duce la o creştere a rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement, tabere școlare, creşe, grădiniţe, localităţile de interes turistic, în special la cele care prepară şi furnizează alimente pentru persoanele aflate în aceste zone, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea umană.

Astfel, au fost verificate 3.375 de unități dintre care: 873 de școli, grădinițe și creșe, 142 de tabere școlare, 884 de pensiuni și hoteluri, 589 de restaurante, 259 de cantine și unitați tip catering, 177 de fast-fooduri, 28 de laboratore cofetarie-patiserie, 423 de unități înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor (magazine alimentare, puncte gastronomice locale, rulote mobile, pizzerii).
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 252 de amenzi contravenționale în valoare totală de 2.426.122 de lei.

 Au fost emise 7 Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii și o Ordonanţă de interzicere a activităţii. De asemenea s-a dispus măsura de reţinere oficială/sechestru pe o  cantitate de 717 kg de produse alimentare, care a fost neutralizată.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de neconformităţi, printre case se numără: nerespectarea cerinţelor generale de igienă, desfăşurarea activităţii în spaţii neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea condițiilor de depozitare, încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor.

De asemenea, au fost identificate nereguli precum: nerespectarea programării frecvenței de recoltare a probelor în cadrul programului de autocontrol sau lipsa programului de autocontrol; neasigurarea menţinerii timp de 48 de ore a probelor alimentare în unităţile de alimentaţie publică, conform normelor de siguranţă a alimentelor și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare (produse fără date de identificare).
 

Reamintim cetățenilor numărul de telefon al Call-Center-ului ANSVSA – 0800 826 787 –  care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
ANSVSA supraveghează în permanență operatorii din industria alimentară, prin derularea activităţilor specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătăţii publice și, implicit, la desfășurarea unui turism sigur, a încheiat sursa citată.

 
Citește și:
Alertă ANSVSA în ce privește variola ovină și caprină
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii