Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:03 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amet Aledin despre comunitatea tătară. De ce este nevoie de o nouă geamie în Capitală. Ce a deranjat referitor la cea mai mare geamie

ro

18 May, 2018 03:09 3217 Marime text
Secretarul de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) Amet Aledin a declarat joi, la Târgu Mureş, în cadrul dezbaterii "Majoritate şi minorităţi în Anul Centenarului - Realităţi, aşteptări, viziuni", că tătarii pot exista drept comunitate şi şi-au putut afirma identitatea cel mai bine în România şi că nici în ţările de origine turcă nu a existat şi nu există această posibilitate de afirmare a tătarilor, potrivit Agerpres.
 

"Comunitatea noastră tătară din România cel mai bine s-a simţit protejată, s-a simţit confortabil în România.

Nu sunt vorbe goale, vă spun cu toată sinceritatea, este o stare de spirit a întregii comunităţi tătare, pentru că această comunitate a existat şi şi-a putut afirma identitatea cel mai bine în România.

Nici în ţările cu origine turcă nu a existat şi nu există această posibilitate de afirmare a comunităţii tătarilor.
Adică să fii etnic tătar în Turcia, în Azerbaidjan, oriunde doriţi, nu există această posibilitate ca a fi etnic tătar în Dobrogea, în România, cu tot ce înseamnă şi drepturi şi obligaţii, bineînţeles.

Singurul stat în care comunitatea tătară poate fi reprezentată în parlament este România”, a declarat Amet Aledin, care a precizat că vorbeşte în numele acestei comunităţi.

 
Amet Aledin a arătat că nicăieri nu există posibilitatea, cel puţin pentru tătari, să aibă acces în parlament pe baza etniei, deşi există tătari în Polonia, în Finlanda etc.
 
"Avem colaborări, acei oameni doar spun că sunt tătari, dar nu mai cunosc limba maternă, nici măcar la religie nu se mai raportează. (...)
Vorbesc despre etnia pe care o reprezint, fiindcă se încadrează în Centenar. Aparţin unei comunităţi care, cel puţin după 1783, a fost prigonită în istorie. (...)
Mâine (Astăzi-NR) se împlinesc 74 de ani de la deportarea tătarilor, o tragedie în istorie, o tragedie puţin cunoscută sau puţin mediatizată, dar după anexarea Crimeii din 2014, iată că drama poporului tătar a fost scoasă în evidenţă", a subliniat Amet Aledin.
 

Secretarul de stat a precizat că drama comunităţii tătare este că nu a putut să se raporteze la o ţară-mamă, aşa cum este şi drama comunităţii rome şi că istoria i-a obligat să se raporteze la Turcia, fiindcă fac parte din această lume turcică.
 

Amet Aledin a susţinut că este nevoie de încă o geamie în Bucureşti, întrucât geamia actuală nu mai face faţă numărului tot mai mare de musulmani, care nu aparţin doar de comunităţile istorice.

 

 
"Vă garantez că în Bucureşti această geamie nu mai face faţă, pe lângă comunităţile istorice sunt şi oameni de afaceri foarte mulţi, reprezentanţi ai comunităţii arabe, este mică pentru necesităţile actuale. Este nevoie de o astfel de construcţie.

S-a spus la un moment dat că e ”cea mai mare din Europa” şi probabil că lucrurile acestea au iritat. Dar cred că până la urmă se va rezolva, în sensul că există o relaţie de reciprocitate cu statul turc", a mai afirmat Amet Aledin.

 
Dezbaterea "Majoritate şi minorităţi în Anul Centenarului - Realităţi, aşteptări, viziuni" a fost organizată de Fundaţia Culturală Dr. Bernády György din Târgu Mureş, condusă de Borbely Laszlo.
AGERPRES

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii