Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AMVVD Constanța prezintă onorul generalului maior Radu Theodoru, oferindu-i emblema asociației!

ro

21 Nov, 2021 20:05 1458 Marime text
  • Radu Theodoru își axează scrierile pe teme istorice, alegând episoade reprezentative pictate în stil realist, cu evenimente moralizatoare, lucrările sale servind drept proză-document.
  • Nu numai experiența de viață, dar și un talent nativ îl ajută în acest demers literar.
Pentru că ne onorăm eroii și veteranii, avem bucuria să îi înmânăm domnului General Maior Radu Theodoru emblema Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități.

"În timpul războiului, a participat, ca infanterist, la operațiunile de curățare a teritoriului românesc de trupele inamice și  s-a acoperit de glorie pe Frontul de răsărit.

A participat  la cele mai dificile aplicații militare, acordându-i-se încrederea de a face parte din unitatea de alarmă a Regimentului, zburând în luptă, în condiții dificile împotriva aviației inamice, spunând:

„Vreau să zbor, să aud motorul mergând rotund, să văd patrule de vânători în stânga și în dreapta, să văd întinsa și rodnica câmpie a patriei sub aripile de oțel."

Multă sănătate, domnule general maior Radu Theodoru! 

Date despre Generalul Maior Radu Theodoru

Fiul agronomului Constantin Theodoru și al Paulei (n. Iliescu), profesoară de biologie, Radu Theodoru s-a născut într-o fortăreață, tatăl său fiind pe atunci directorul unui stabiliment de ocrotire socială. Urmează cursuri liceale în Timișoara, la Liceul „Constantin Diaconovici-Loga" pe care îl absolvă în 1943.

După ce obține la Petroșani brevetul de pilotaj fără motor (1942), se orientează spre o carieră în aviație. Astfel, urmează cursurile Școlii Superioare de Aviație Militară București - Secția Naviganți de la Cotroceni (1943-1945) și ale Școlii Speciale de Aviație (1945-1946).


După terminarea acestor școli, devine pilot de vânătoare în Flotila I Vânătoare, București (1946-1949), apoi comandant de escadrilă de vânătoare și instructor de zbor la Regimentul 3 Vânătoare „Târgșor" (1949-1950), comandant de companie și profesor de specialitate la Școala de ofițeri tehnici de aviație Sibiu (1950-1951), după care este trecut în rezervă (1952) cu gradul de maior.

Ulterior este avansat în retragere, până la gradul de general maior.

General de flotilă aeriană (rtr) Radu Theodoru, la ediția a XVIII a premiilor revistei "Gândirea militară românească" din 11 noiembrie 2016

Începând cu 1952, se dedică vieții literare, debutând la Sibiu, la cenaclul „Orizonturi noi", cu romanul istoric „Brazdă și paloș" (1954-1956). Ulterior, este redactor al revistei „Scrisul bănățean" din Timișoara, secretar al Uniunii Scriitorilor - Filiala Timișoara (1956-1965), redactor la revista „Astra" din Brașov, secretar al Uniunii Scriitorilor - Filiala Brașov și vicepreședinte al Comitetului Județean de Cultură și Artă - Brașov (1965-1970).


După acest periplu prin diverse funcții în domeniul artei și culturii, se stabilește în Capitală, întemeindu-și o gospodărie la Grădiștea. Aici i s-au redat gradele militare, a fost angajat să conducă cenaclul literar al revistei „Viața militară" și apoi a fost trimis să fie cronicarul primului marș transatlantic al navei-școală „Mircea" (1976).

Radu Theodoru își axează scrierile pe teme istorice, alegând episoade reprezentative pictate în stil realist, cu evenimente moralizatoare, lucrările sale servind drept proză-document. Nu numai experiența de viață, dar și un talent nativ îl ajută în acest demers literar.

A scris piese de teatru, romane, nuvele, reportaje conținând o seamă de amănunte de ordin autobiografic. Proza de inspirație istorică a lui Radu Theodoru, inițiată prin volumele de debut, câștigă cu timpul în maturitate și adâncime, autorul reușind să realizeze o „sinteza a veacurilor" de istorie românească, de la Burebista și până în contemporaneitate, epoca de predilecție fiind cea a domniei lui Mihai Viteazul."

Sursa biografie: Wkipedia

Citește și: Viața, zbor peste valuri
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii