Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„ANAF a demontat cu documente toate manipulările A3“ Ce discuţii online s-au purtat cu ambasadorul SUA, Hans Klemm

ro

24 Feb, 2016 00:00 2189 Marime text


Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a răspuns online pe pagina de Facebook „Webchat cu ambasadorul SUA, Hans Klemm“ românilor care i-au adresat întrebări.

Toţi cei care au dorit să afle mai multe despre ambasadorul SUA sau să îi adreseze o întrebare referitoare la priorităţile sale în calitate de ambasador al SUA în România, prietenia SUA - România şi schimburile culturale şi educaţionale dintre cele două ţări au putut, timp de o oră, să discute online şi în direct cu Hans Klemm.
 
Temele de discuţie au fost diverse, iar întrebările nu au întârziat să apară. Participanţii la discuţie au fost nerăbdători şi încântaţi atunci când au interacţionat cu ambasadorul Hans Klemm.
 
„Dragi prieteni români, bine v-am găsit! Voi începe să răspund la întrebările şi comentariile voastre. Vă mulţumesc foarte mult pentru interes. Din păcate, nu voi avea timp să răspund la toate întrebările, dar mă voi strădui să răspund la cât mai multe“, a scris ambasadorul pe pagina de Facebook, la începutul discuţiei.
 
Un român a adresat următoarea întrebare: „Pentru ce vă agitaţi atât, domnule ambasador? Nu vedeţi că nu merge nimic bine în România... suntem în anul 1990 încă“. Răspunsul a fost „US Embassy Bucharest: Este foarte important pentru SUA. Suntem parteneri, aliaţi şi ne dorim o Românie puternică, bogată. Aşadar, facem tot ceea ce facem nu doar pentru România, ci şi pentru SUA.“

Prosperitatea ambelor naţiuni

Un alt participant la discuţie a scris: „Cu stimă, Excelenţă, vă supun atenţiei câteva întrebări şi sugestii: 1. Când are intenţia cineva din cadrul Ambasadei SUA să înfiinţeze o filială pentru România a Asociaţiei Femeilor Americane, aşa cum activează în alte state? Soţia mea a fost membră în filiala locală a organizaţiei în Maroc (2011-2013), având chiar o funcţie de execuţie în cadrul acesteia, asociaţia fiind condusă onorific de către soţia ambasadorului Kaplan, şi ar fi vrut să conţină participarea la acţiunile acesteia la revenirea în România. Eu apreciez că au trecut destui ani de când SUA şi România au relaţii deosebite şi ar cam fi cazul să se treacă şi la o etapă «mai personalizată» a relaţiilor dintre cetăţenii celor două ţări. Acţiunile acestei organizaţii sunt foarte vizibile în mediul educaţiei, sănătăţii, afacerilor, juridic, culturii etc. şi aduc un plus de culoare şi imagine pozitivă relaţiilor bilaterale. 2. În urmă cu ceva timp, am mai lansat o sugestie pe pagina misiunii diplomatice privind încurajarea departamentului economic pentru sporirea prezenţei firmelor americane pe piaţa românească, nu numai prin investiţii, ci şi prin colaborare şi schimburi, în scopul consolidării laturii economice a relaţiilor strategice bilaterale. Ar fi interesantă o scurta prezentare!“
 
Ambasadorul SUA a răspuns că una dintre priorităţile sale este sporirea contactelor interpersonale şi intensificarea relaţiilor dintre instituţiile din România şi SUA. „Sunt complet de acord. Sporirea contactelor interpersonale şi intensificarea relaţiilor interinstitituţionale dintre România şi SUA reprezintă una dintre priorităţile mele. Aşa cum ai menţionat, cred că printr-o mai amplă colaborare putem creşte prosperitatea ambelor naţiuni. În cadrul parteneriatului strategic, am înfiinţat recent un nou grup de lucru, menit să crească colaborarea în domeniul educaţional, cultural şi al tehnologiei. Nu cunosc Asociaţia Femeilor Americane, dar voi analiza propunerea primită. Îţi mulţumesc“, a răspuns Hans Klemm.

Schimburi culturale pentru persoane cu handicap

O persoană a postat un mesaj prin care întreba dacă Ambasada din România are în plan sponsorizarea schimburilor culturale pentru persoane cu handicap.
 
„Bună ziua! În calitate de persoană cu handicap, aş dori să vă întreb dacă Ambasada din România are în plan sponsorizarea schimburilor culturale pentru persoane cu handicap. Am văzut că alte ambasade organizează ocazional astfel de schimburi, dar în România nu am văzut. Deoarece la recepția de Ziua Independenţei de anul trecut s-a discutat inclusiv despre drepturile persoanelor cu handicap, mi se pare o experienţă interesantă pentru românii din această categorie foarte defavorizată în ţara noastră. Mulțumesc!“, a scris participantul la conversaţie.

 
Hans Klemm a susţinut că sunt numeroase programe în acest sens şi că este un subiect important pentru ei.
 
„Avem foarte multe programe în acest sens. Te rog să urmăreşti şi pagina de Facebook a Ambasadei pentru informaţii despre acestea. Am organizat diverse astfel de programe de schimb. Anul trecut, am adus jucători de tenis în scaune rulante în România. Este un subiect foarte important pentru noi. Chiar la reşedinţă, vom face modificări la clădire, astfel încât accesul persoanelor cu dizabilităţi să fie mult mai uşor. Îţi mulţumesc pentru interes“, a postat ambasadorul.

Cotidianul ZIUA de Constanţa a participat la discuţie

În această discuţie, cotidianul ZIUA de Constanţa a adresat următoarea întrebare: „Soldaţii noştri şi-au vărsat sângele alături de cei americani în Afganistan. Ce a însemnat această misiune pentru cooperarea militară dintre România şi SUA?“
 
Hans Klemm a susţinut: „Comandanţii şi soldaţii americani au un profund respect pentru omologii români. Au luptat umăr la umăr nu doar în Afganistan, ci şi în Irak, Kosovo, Bosnia şi au dezvoltat o cooperare militară foarte bună. Şi în România, numărul exerciţiilor comune România - SUA a crescut şi va continua să crească. Acest lucru demonstrează nu doar trăinicia colaborării, ci şi importanţa pentru apărarea României şi a acestei regiuni a Europei“.

Promovarea colaborării în domeniul cinematografic

Un alt participant la discuţie a adus în discuţie promovarea filmului românesc în Statele Unite ale Americii.
 
„Tema - schimburile culturale şi educaţionale. Ce ar putea face pentru a promova filmul românesc în SUA? Din poziţia de ambasador, ar fi interesat de o implicare mai activă în promovarea colaborărilor cinematografice, de exemplu? (Îmi vine în minte «Cold Mountain»). Ar profita ambele industrii (pentru noi, industrie e cam mult spus)“, a postat Vasile.
 

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a susţinut că este interesat de promovarea colaborării în domeniul cinematografic şi că a cerut deja echipei cu care lucrează să caute modalităţi de a face mai multe în acest domeniu.
 
„Vasile, sunt foarte interesat de promovarea colaborării în domeniul cinematografic. Imediat după sosirea la Bucureşti, am aflat că vara trecută s-a organizat un festival al filmului românesc la New York şi îmi pare rău că nu am ajuns acolo. Unul dintre primele evenimente la care am participat după sosire a fost un festival de film pentru copii, în luna octombrie. Am cerut echipei mele să caute modalităţi de a face mai multe în acest domeniu şi te rog să nu eziţi să ne scrii dacă ai propuneri în acest sens. Îmi doresc foarte mult să cunosc talentaţii regizori români. Îţi mulţumesc pentru întrebare“, a scris Hans Klemm.
 
SUA susţine crearea unui sistem de retrocedare a proprietăţilor confiscate
 
O altă persoană a întrebat: „Stimate domnule ambasador SUA, precum desigur știți, cele mai mari cazuri de corupție în România sunt legate de felul în care s-au retrocedat imobilele confiscate în timpul comunismului. În loc să se retrocedeze la cei care - personal sau ale căror familii - au căzut pradă dictaturii comuniste, retrocedările au devenit un târg și o autoservire pentru clasa politică a României. Există vreun concept al Statelor Unite ale Americii pentru a sprijinii proprietarii de drept în România să-și recupereze casele și terenurile?“
 
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a explicat că Statele Unite susţin crearea unui sistem de retrocedare a proprietăţilor confiscate.
 
„De mulţi ani, SUA susţin crearea unui sistem de retrocedare a proprietăţilor confiscate - atât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi în perioada comunistă - proprietarilor de drept. De exemplu, SUA au susţinut adoptarea unei legi în Parlamentul României care va accelera procesul de retrocedare a proprietăţilor. Aspecte ale legii au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, iar acum legea se află din nou în Camera Deputaţilor. Sperăm că legea va fi revizuită, adoptată şi pusă în aplicare rapid.“

Poziţie ANAF vs. Antena 3

O altă întrebare adresată ambasadorului a fost următoarea: „Ştiu că am ajuns cam târziu, dar vă implor - o poziţie în scandalul ANAF - Intact. Deja ANAF a demontat cu documente toate manipulările A3. Ce părere aveţi, este sănătos pentru România în contextul geopolitic actual? Cu respect!“
 
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a răspuns: „Sunt de acord cu prim-ministrul Cioloş, că acţiunea ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acţionat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă - emisă de mult timp - de recuperare a unor bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român.“

Sursa foto: www.caleaeuropeana.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii