Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:00 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAT „Turismul românesc ar fi putut avea o revenire puternică datorită aderării la Schengen, dar autoritățile nu au anticipat deschiderea”

ro

07 Jan, 2025 21:40 558 Marime text





Turismul românesc se află în pragul unei perioade de dezvoltare accelerată, impulsionat de progresul economic și de eliminarea granițelor prin aderarea României la spațiul Schengen terestru.

Această oportunitate deschide noi orizonturi pentru turismul de incoming, consideră Gheorghe Fodoreanu, om de turism cu o experiență de 50 de ani în domeniu, fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și unul dintre cei mai cunoscuți experți în incoming din România.
 
Pe de altă parte, acesta atrage atenția asupra unor probleme structurale și a lipsei de anticipare din partea autorităților.

”Turismul românesc ar fi putut avea șansa unei reveniri puternice pe piața europeană datorită avantajelor economice și a eliminării granițelor terestre cu Bulgaria și Ungaria. Cu toate acestea, autoritățile nu au anticipat această deschidere, iar o astfel de oportunitate poate aduce venituri considerabile începând cu primăvara anului 2025,” a declarat Gheorghe Fodoreanu, fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).


Recunoaștere internațională pentru turismul românesc

Însă un semnal pozitiv vine din partea pieței media franceze, unde activitatea lui Gheorghe Fodoreanu a fost prezentată într-un interviu acordat revistei „L’arbre à Palabres” .

Interviul este acum pe masa de lucru a tuturor directorilor generali de touroperatori francezi, care în momentul de față alcătuiesc oferta locală de programe turistice pentru vânzările 2025 și pentru participările la târgurile de turism locale. Alături de România, în publicație au fost prezentate încă 30 de destinații de interes major pentru publicul francez. Într-o perioadă în care promovarea turistică a României a fost modestă, articolul lui Fodoreanu apare la momentul oportun, reprezentând un suport de informație suplimentară pentru destinația România, se arată într-un comunicat al ANAT.


Perspective pentru incoming

”Schimbările aduse de aderarea totală la spațiul Schengen reprezintă o oportunitate majoră pentru turismul de circuite cu autocare, facilitând accesul turiștilor din țările central europene, pentru care distanțele pentru Maramureș, Bucovina, Transilvania, Delta Dunării, litoralul și București devin accesibile”, subliniază Fodoreanu. Această deschidere ar fi trebuit
prezentată la târgurile de turism din această zonă a Europei, din noiembrie 2024 până în martie 2025, în așa fel încât oportunitatea România să fie susținută de o prezență reală, consistentă și de calitate a standului national printre alte oferte europene.

Probleme și provocări

În pofida acestor perspective favorabile, specialiștii din turism semnalează absența României de la târgurile internaționale de turism. „Este inadmisibil ca România să nu participe la târgul Les Thermalies de la Paris, programat între 23 și 26 ianuarie 2025, mai ales în contextul promovării turismului balnear și al produselor Ana Aslan,” precizează Fodoreanu.


”Anularea participării la târgurile de turism din ianuarie - februarie va duce la întârzieri în redresarea turismului de incoming și va afecta veniturile economiei naționale.

Această situație va avea un impact negativ asupra eforturilor guvernului de a recupera datoriile externe. Turismul de incoming este o resursă valoroasă pentru economia României și nu trebuie neglijat,” a completat expertul în turism.
 
 
 
Citește și
Intrarea României în Schengen aduce noi beneficii turismului
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii