Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 08 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anca Dumitrovici Ababneh, medicul care a luat mită de la bolnavii de cancer, a obținut întreruperea pedepsei

ro

08 Oct, 2024 14:50 215 Marime text
Foto cu rol ilustrativ, Sursa foto: Unsplash

 
Tribunalul Suceava a decis în anul 2023, luna noiembrie, condamnarea Ancăi Dumitrovici Ababneh, fosta șefă a secției Oncologie a Spitalului Suceava, la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.
 
Instanța a mai dispus suspendarea executării, sub supraveghere, a pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.
 
Tribunalul a menţinut în continuare măsura asiguratorie dispusă: - prin ordonanţa din 24.01.2023 asupra sumei de 470 euro şi 7750 lei - prin ordonanţa din 10.03.2023 asupra sumei de 1200 lei - prin ordonanţa din 18.10.2023 asupra următoarelor bunuri:
 

două pachete cafea Jacobs, 3 borcane cu miere de albine a câte 800 grame, o cutie bomboane Ferero; o cutie cu inscripţia Diana&Co Firenze conţinând o eşarfă de culoare verde; cafea espresso ILLY, pachet cafea Jacobs, cutie bomboane Merci, o cutie bomboane Merci,  un pachet bomboane Rafaelo, o cutie bomboane Ferero Rocher, o bucată apă de parfum, „La vie est belle“ marca Lancome, 100 ml, o pungă de cadou de culoare albastră cu floricele, în interiorul căreia a fost identificată o cutie de ciocolată; o pungă de cadou de culoare verde, în interiorul căreia a fost identificat un parfum marca Artistique Avon de 50 ml, sigilat şi o cutie de bomboane marca Milka; - o pungă de cadou de culoare albastră, în interiorul căreia a fost identificat o cutie de bomboane marca Merci; - o pungă de cadou de culoare albastră cu auriu, în interiorul căreia au fost identificate o cutie de bomboane marca Lindt şi o cutie de bomboane marca Heidi; - o cutie de bomboane marca Kandia; - un parfum marca Today Avon; - o pungă de cadou de culoare alb cu roşu, în interiorul căreia se afla o cutie de vin marca Jidvei VSOP; - o pungă de cadou de culoare verde cu buline albe, în interiorul căreia se afla o cutie de bomboane marca Trumpf; - o pungă de cadou de culoare verde cu floricele, în interiorul căreia se afla o cutie de bomboane marca Merci; - o pungă de cadou cu inscripţia "Just for you", în interiorul căreia se afla o cutie de produse de îngrijire corporală marca Lancome Paris (parfum de 50 ml, cremă corp şi gel de duş). -o pungă de cadou culoare albă, neinscripţionată, în interiorul căreia se află o pungă de cafea marca Jacobs de 250 gr şi o cutie de truffes.

 
 
Portalul instanțelor de judecată arată că instanța a confiscat de la Ababneh Dumitrovici Anca sumele de 20660 lei și 750 euro „dobândite prin săvârșirea faptei de corupție de către inculpata Ababneh Dumitrovici Anca, din care: - suma de 470 (patru sute şaptezeci) euro și 7750 (şapte mii şapte sute cincizeci) lei, a fost ridicată de la inculpata Ababneh Dumitrovici Anca cu ocazia punerii în executare a mandatelor de percheziție domiciliară.”
 
 

„Confisca de la inculpata Ababneh Dumitrovici Anca următoarele bunuri dobândite prin săvârșirea faptei de corupție de către aceasta, asupra cărora s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava din data de 18.10.2023: - 1 (un) pachet cafea Jacobs în cantitate de 500 k, cu termen de valabilitate 22.09.2023; - 1 (un) borcan cu miere de albine 800 grame; - 1 (un) borcan cu miere de albine 800 grame; - 1 (un) borcan cu miere de albine 800 grame; - cutie bomboane Ferero, - 1 (o) cutie cu inscripţia Diana&Co Firenze conţinând o eşarfă de culoare verde; - cafea espresso ILLY; - pachet cafea Jacobs; - cutie bomboane Merci, - cutie bomboane Merci - 1 (un) pachet bomboane Rafaelo în cantitate de 150 g,; - pachet cafea Jacobs; - cutie bomboane Ferero Rocher; - 1 buc. apă de parfum, „La vie est belle” marca Lancome, 100 ml, bunuri ridicate de la locuința inculpatei Ababneh Dumitrovici Anca ca urmare a punerii în executare a mandatelor de percheziție domiciliară. - o pungă de cadou de culoare albastră cu floricele, în interiorul căreia a fost identificată o cutie de ciocolată; - o pungă de cadou de culoare verde, în interiorul căreia a fost identificat un parfum marca Artistique Avon de 50 ml, sigilat și o cutie de bomboane marca Milka; - o pungă de cadou de culoare albastră, în interiorul căreia a fost identificat o cutie de bomboane marca Merci; - o pungă de cadou de culoare albastră cu auriu, în interiorul căreia au fost identificate o cutie de bomboane marca Lindt și o cutie de bomboane marca Heidi; - o cutie de bomboane marca Kandia; - un parfum marca Today Avon; - o pungă de cadou de culoare alb cu roșu, în interiorul căreia se afla o cutie de vin marca Jidvei VSOP; - o pungă de cadou de culoare verde cu buline albe, în interiorul căreia se afla o cutie de bomboane marca Trumpf; - o pungă de cadou de culoare verde cu floricele, în interiorul căreia se afla o cutie de bomboane marca Merci; - o pungă de cadou cu inscripția “Just for you”, în interiorul căreia se afla o cutie de produse de îngrijire corporală marca Lancome Paris (parfum de 50 ml, cremă corp și gel de duș). bunuri ridicate din Ambulatoriul de Oncologie Medicală din cadrul Spitalului județean de urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava ca urmare a punerii în executare a mandatului de percheziție domiciliară. - o pungă de cadou de culoare albă, neinscripționată, în interiorul căreia se află o pungă de cafea marca Jacobs de 250 gr și o cutie de truffes bunuri ridicate din biroul denumit medic șef secție amplasat pe Secția de Oncologie a Spitalului județean de urgență ,,Sf. Ioan cel Nou” Suceava ca urmare a punerii în executare a mandatului de percheziție domiciliară. Cu drept de apel“, potrivit minutei judecătorești.

 

În data de 23 septembrie 2024, după ce inițial Tribunalul Suceava îi aplicase o pedeapsă de doi ani și șase luni cu suspendare, fosta șefă a secției de oncologie de la Spitalul Județean Suceava, Anca Dumitrovici Ababneh, a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare.

Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel Suceava.

Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.1 lit.b C.pr.pen., respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpata Ababneh Dumitrovici Anca împotriva sentinţei penale nr. 157 din data de 25.04.2024 pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 4400/86/2023. În baza art.275 alin.2 C.pr.pen., obligă inculpata apelantă Ababneh Dumitrovici Anca la plata către stat a sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare din apel. În baza art.421 pct.2 lit.a C.pr.pen., admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava împotriva sentinţei penale nr. 157 din data de 25.04.2024 a Tribunalului Suceava. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală sus menţionată, şi în rejudecare: Înlătură aplicarea disp. art.91, art. 92, art.93 şi art. 94 C.pen.. Majorează cuantumul pedepsei la care a fost condamnată inculpata Ababneh Dumitrovici Anca de la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare la 3 (trei) ani închisoare, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie. Modifică continutul pedepsei complementare şi pedepsei accesorii prevăzute de art.66 lit. g C.pen. aplicate inculpatei în sensul că interzice inculpatei Ababneh Dumitrovici Anca dreptul de a exercita profesia de medic pe durata stabilită de prima instanţă. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate care nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art.275 alin.3 C.pr.pen., celelalte cheltuieli judiciare din apel, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, astăzi, 23.09.2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia inculpatei şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 C.pr.pen..


Anca Dumitrovici Ababneh și-a recunoscut faptele de corupție, sperând astfel să obțină o pedeapsă mai ușoară.

Într-o singură zi, medicul ar fi primit mită de 29 de ori de la bolnavii de cancer

Anca Dumitrovici Ababneh, medicul din Suceava care a fost condamnat definitv la trei ani de închisoare cu executare, în data de 23 septembrie 2024, pentru luare de mită, a obținut  întreruperea pedepsei.

Pe 3 octombrie 2024, judecătorii Tribunalului Botoșani au admis cererea și au dispus întreruperea executării pedepsei de trei ani de închisoare. Potrivit instanței, medicul urmează să se întoarcă la închisoare după ce copilul său va împlini vârsta de un an.

Aceasta a fost găsită vinovată pentru că a luat șpagă de la 280 de pacienți bolnavi de cancer.
 
Solutia pe scurt: În temeiul art. 592 Cod procedură penală raportat la art. 589 alin.1 lit. b Cod procedură penală, admite cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de condamnata ABABNEH DUMITROVICI ANCA. Dispune întreruperea executării pedepsei de 3 ( trei ) ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 157 din 25 aprilie 2024 pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 440/86/2023, modificată în parte şi rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 1013 din 23.09.2024 a Curţii de Apel Suceava, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la împlinirea vârstei de 1 an a minorului ADE. În temeiul art. 592 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 590 alin. 1 Cod procedură penală, obligă pe condamnata ABABNEH DUMITROVICI ANCA să respecte, pe durata întreruperii executării pedepsei, următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Suceava decât în condiţiile stabilite de instanţă; b) să ia legătura, în termen de trei zile, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava pentru a fi luată în evidenţă şi a stabili mijlocul de comunicare permanentă cu organul de supraveghere, precum şi să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemată; c) să nu îşi schimbe locuinţa fără informarea prealabilă a instanţei care a dispus întreruperea; d) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poate nicio categorie de arme; e) să îngrijească copilul minor, ADE. Atrage atenţia condamnatei asupra dispoziţiilor art. 591 alin.4 Cod procedură penală, privind revocarea întreruperii executării pedepsei în caz de încălcare cu rea – credinţă a obligaţiilor stabilite conform art. 590 alin. 1 Cod procedură penală.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii