Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajații români, între pensionarea anticipată și cea la limită de vârstă. Calculează AICI vârsta la care te poți pensiona!

ro

19 Jul, 2024 13:20 465 Marime text
Pensionare anticipata. Sursa foto - freepik.com
  • Pensia anticipată este o opțiune disponibilă pentru lucrători care doresc să se retragă din activitatea profesională înainte de a atinge vârsta standard de pensie.
  • În România, acest tip de pensie poate fi accesat de cei care îndeplinesc anumite condiții de vârstă și stagiu de cotizare.
  • De regulă, pensia anticipată este mai mică decât pensia pentru limită de vârstă, deoarece perioada de contribuție este mai scurtă.
 
Pentru a se pensiona anticipat, angajații români trebuie să îndeplinească o serie de condiții cumulative. În plus, cei care au realizat sau au depășit stagiul complet de cotizare și doresc să se pensioneze mai devreme, trebuie să se aștepte la aplicarea anumitor penalizări asupra cuantumului pensiei lunare, în funcție de cât de devreme aleg să se pensioneze, față de vârsta standard de pensionare.
 
În România, la ora actuală este posibilă pensionarea anticipată parțială (cu penalizare) și pensionarea anticipată fără penalizare, ambele cu 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare.

Distincția dintre cele două categorii de pensionare anticipată este determinată de numărul de ani cu care se depășește pragul stabilit pentru stagiul complet de cotizare.
 
În România, pensia anticipată poate fi acordată cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Aceasta este destinată persoanelor care au acumulat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, oferind astfel posibilitatea de a se pensiona mai devreme fără aplicarea unor penalizări pe pensie.
 
Calculează AICI vârsta de pensionare anticipată: acest calculator poate oferi o estimare a cuantumului pensiei, prin indicarea penalizărilor aplicate raportat la vârsta concretă a beneficiarului și vârsta standard de pensionare, portivit Legal Badger.


Când ies la pensie? Cum pot calcula vârsta de pensionare?

 
Una dintre preocupările persoanelor care se apropie de finalul carierei profesionale este cea legată de modul de determinare a vârstei de pensionare.
 
În România, vârsta standard de pensionare (care diferă în funcție de gen și anul nașterii) și stagiul minim de cotizare sunt criteriile de bază pentru a putea ieși la pensie.
Calculul poate fi realizat folosind diverse instrumente online sau consultând un specialist în pensii pentru o evaluare personalizată.
 
Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, ajustându-se treptat pentru o creștere progresivă. Spre exemplu, o femeie născută în anul 1960 poate ieși la pensie la 61 de ani, cu un stagiu minim de cotizare de 31 de ani.
Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este stabilită, în prezent, la 65 de ani, cu un stagiu minim de cotizare de 35 de ani, potrivit Legal Badger.
 
Dacă dorești să afli când poți ieși la pensie la limita de vârstă, folosește Calculator Vârstă Pensionare

În concluzie, pensia anticipată poate fi o opțiune atractivă pentru românii care doresc să se retragă mai devreme din activitate și să înceapă o nouă etapă a vieții. Cu toate acestea, este esențial să fie luate în considerare toate aspectele financiare și personale înainte de a lua această decizie. O planificare atentă și consultarea cu specialiști pot ajuta la asigurarea unei retrageri confortabile și sustenabile din punct de vedere financiar.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Anunț pentru pensionari: Când vor primi adeverința de recalculare a pensiilor

 
Lista exactă cu sporurile care aduc bani în plus la pensie. Tot ce trebuie să afle pensionarii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii