Angel Tîlvăr, în vizită la Constanța pentru deschiderea exercițiului multinațional SEA SHIELD 25
Angel Tîlvăr, în vizită la Constanța pentru deschiderea exercițiului multinațional SEA SHIELD 25


Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat luni, 31 martie, portul Constanța și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, unde a participat la deschiderea exercițiului multinațional SEA SHIELD 25, cel mai mare organizat de Forțele Navale Române în acest an, destinat creșterii interoperabilității între forțele navale aliate și optimizării colaborării instituțiilor din domeniul securității naționale.
„SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. Uniți, suntem mai bine poziționați și mai rezistenți în a face față provocărilor care ne așteaptă. Prin desfășurarea acestui exercițiu, Forțele Navale Române își propun să susțină cooperarea între toate categoriile de forțe, iar această abordare integrată și sinergică maximizează eficiența operațională și asigură un management eficient al resurselor, consolidând astfel securitatea regională”, a declarat Angel Tîlvăr.
„Facilitățile inaugurate de Academia Navală la finalul lunii februarie, care completează seria de investiții în acest domeniu din ultimii ani, demonstrează un management responsabil și asumat, orientat, cu o politică de dezvoltare predictibilă și adaptată nevoilor armatei. Transmit, în numele Ministerului Apărării Naționale, mulțumiri echipei de conducere a Academiei, personalului militar și civil, didactic, nedidactic și administrativ al instituției, pentru că asigură tinerilor un mediu prielnic dezvoltării, condiții foarte bune pentru desfășurarea cursurilor, seminarelor, pentru cazare și hrănire. Am văzut aici, la Academia Navală o echipă de conducere matură și eficientă, dedicată asigurării celor mai bune condiții de studiu și trai pentru studenții instituției. I-am asigurat de întreaga noastră susținere și în viitor”, a concluzionat Ministrul Apărării Naționale.
Potrivit MApN, la exercițiu, care se desfășoară timp de două săptămâni, în perioada 31 martie - 11 aprilie, iau parte militari din țara noastră și din alte 11 state partenere (Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia).
Forțele Navale Române participă cu peste 1.600 de militari și cu 80 de mijloace tehnice, dintre care 28 de nave maritime și fluviale, două elicoptere și un detașament mobil de lansare. Celelalte categorii de forțe din Armata României contribuie la secvențele de instruire în comun cu 200 de militari și peste 40 de mijloace tehnice (o navă, nouă aparate de zbor și peste 30 de autovehicule), iar partenerii străini cu aproximativ 500 de militari și 27 de mijloace tehnice (patru nave, trei avioane de patrulare maritimă și 20 de vehicule). În total, în cadrul exercițiului, militarii din cele 12 state participante vor exploata aproximativ 150 de mijloace tehnice (33 de nave și nouă ambarcațiuni rapide, 14 aparate de zbor și 90 de vehicule).
Citește și:
Exercițiul SEA SHIELD 2025, la Constanța. Ceremonia de deschidere a celui mai complex eveniment de instrucție (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp