Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angel Tîlvăr, la aniversarea a 50 de ani de la înființarea primei Brigăzi de rachete antiaeriene! „Acestea vor asigura României nivelul de apărare pe care îl merită“

ro

02 Aug, 2023 11:35 941 Marime text
Angel Tîlvăr. Foto cu rol ilustrativ.
  • Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au ținut discursuri la ceremonia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer (RSA) „General Nicolae Dăscălescu“.
 
Potrivit unui comunicat de presă urcat pe site-ul mapn.ro, Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 1 august 2023, la ceremonia dedicată împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer (RSA) „General Nicolae Dăscălescu“.
 
Cu acest prilej, în semn de apreciere pentru serviciile militare importante aduse României, Drapelul de Luptă al marii unități a fost decorat, prin decret prezidențial, cu Ordinul „Virtutea Militară“ în grad de Ofițer cu însemn de pace, pentru militari.
 
Ce a transmis Angel Tîlvăr pentru Armata României
 
În discursul său, ministrul apărării naționale le-a mulţumit tuturor militarilor care și-au împletit, în aceste cinci decenii, destinul profesional cu Brigada 1 Rachete Sol-Aer și a declarat că este extrem de încântat de faptul că mulți dintre rezerviști au fost prezenți la ceremonie pentru a se bucura, împreună cu mai tinerii lor camarazi, de această sărbătoare.  
 
De asemenea, Angel Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru profesionalismul cu care rachetiștii Brigăzii 1 RSA îşi fac datoria şi pentru liniştea pe care, alături de ceilalţi militari, o asigură românilor în contextul uneia dintre cele mai complicate situații geopolitice din Europa, de după cel de-Al Doilea Război Mondial - războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
 

„Acest război a transformat o parte a Mării Negre într-o zonă de conflict. Rachetele lansate de navele de luptă rusești lovesc orașe și elemente de infrastructură civilă în Ucraina, ucigând oameni nevinovați și punând în pericol milioane de cetățeni ucraineni.
 
Am văzut recent că aceste lovituri vizează și obiective aflate foarte aproape de România, iar dumneavoastră, ca rachetiști antiaerieni, înțelegeți foarte bine natura acestor riscuri“, a spus ministrul apărării naționale, apreciind, totodată, că „țara noastră este parte a celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, iar acest statut ne oferă cele mai importante garanții de securitate din întreaga noastră istorie. Dar experiența dramatică a Ucrainei ne arată și că apărarea începe de acasă“.

 
În context, ministrul Tîlvăr s-a referit la programele de modernizare care se derulează în domeniul apărării antiaeriene, precum și la cele aflate în pregătire: „În acest an, am finalizat prima etapă a dotării Forțelor Aeriene Române cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie Patriot. Cele patru sisteme care au intrat deja în dotarea Regimentului 74 Patriot aduc României un plus important de securitate a spațiului aerian.
 

Sunt și alte programe importante în acest domeniu pe care le avem în pregătire, cum ar fi programul SHORAD-VSHORAD, dar și alte investiții în tehnică și tehnologie de ultimă generație. Acestea vor asigura României nivelul de apărare pe care îl merită și de care are atâta nevoie, mai ales în actualul context de securitate“, a declarat Angel Tîlvăr.
 
Ministrul apărării naționale a vorbit și despre preocupările conducerii MApN pentru asigurarea  condițiilor de salarizare, de muncă și de viață pentru personalul instituției la nivelul sarcinilor complexe încredințate: „Ne dorim să asigurăm cele mai bune condiții pentru cea mai importantă dintre resursele noastre – resursa umană.
 
Armata României, pe care ne-o dorim cât mai capabilă și mai puternică, are nevoie nu doar de investiții în înzestrarea cu tehnologie de ultimă generație, dar și de generații de ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați profesioniști cât mai bine pregătite pentru provocările viitorului mediu de securitate. Aceștia trebuie să beneficieze de condiții de salarizare, de muncă, de viață și de un tratament corect după trecerea în rezervă și retragere, la nivelul cerințelor complexe pe care le avem de la ei“.
 
Discursul generalului Daniel Petrescu
 
Generalul Daniel Petrescu a transmis militarilor că marea unitate de rachete sol-aer reprezintă o capacitate operațională esențială în arhitectura defensivă națională. „Țin să transmit întreaga considerație a camarazilor din Armata României față de militarii brigăzii care, de-a lungul celor cinci decenii, și-au îndeplinit sarcinile de serviciu în condiții dificile de muncă, în dispozitive de luptă izolate.

 
Cu toții apreciem abnegația profesională și sacrificiul de natură personală al celor care, de-a lungul celor cinci decenii, au participat la aplicații solicitante, în principal în poligonul Capu Midia. După seriile de antrenamente și exerciții la rece și la cald, bucuria izbânzii din «țintă prinsă» s-a transformat, de fiecare dată, în sursa de energie necesară reluării pregătirii asidue pentru următoarele lansări de rachete“, a spus șeful Apărării.
 
Istoria Brigadei 1 Rachete Antiaeriene
 
Prima mare unitate de Rachete Antiaeriene a Armatei României, denumită iniţial Brigada 1 Rachete Antiaeriene, a luat naştere în anul 1973 prin contopirea Regimentelor 18 şi 19 Rachete Antiaeriene, ca parte integrantă a Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului.
 
Numele primului comandant al regimentului de apărare împotriva aeronavelor a fost ales, în anul 1995, ca denumirea onorifică a marii unităţi, generalul Nicolae Dăscălescu, supranumit „generalul soldat“, remarcându-se atât prin actele de vitejie, cât și prin grija avută faţă de soldați.
 
În anul 1995, marea unitate s-a transformat în Brigada 1 Rachete Antiaeriene Mixtă, odată cu luarea în subordine a divizioanelor de rachete antiaeriene şi a unui divizion tehnic Neva, iar trei ani mai târziu, subunităţile echipate cu rachete „Neva“ au ieșit din subordinea brigăzii, ceea ce a dus la schimbarea denumirii în Brigada 1 Rachete Antiaeriene.
 
Actuala denumire, cea de Brigada 1 Rachete Sol-Aer, a fost stabilită la 1 septembrie 2001.
 
Prima dotare cu sisteme de rachete de provenienţă occidentală a avut loc în anul 2006, prin înfiinţarea Batalionului HAWK. La finele anului 2012 batalionul a executat primele trageri de luptă reale cu acest tip de rachete, evenimentul fiind o premieră pentru Forţele Armate Române.
 
Începând cu anul 2012, Brigada 1 Rachete Sol-Aer execută „Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană“ sub comandă naţională, în cadrul Forţelor Aeriene.
 
Citește și:

Județul Tulcea: Exercițiu militar în zona localităților Enisala și Sălcioara! Traficul va fi îngreunat ore-n șir
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii