Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 10 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angel Tîlvăr „Preluarea comenzii misiunii EUFOR reprezintă o recunoaștere a profesionalismului și dedicării militarilor români în această importantă misiune.”

ro

10 Oct, 2024 10:01 169 Marime text

Ministrul Angel Tîlvăr. foto: Facebook/Angel Tîlvăr

 
Vizita de informare a ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, în Balcanii de Vest a continuat miercuri, 9 octombrie, cu o deplasare în Camp Butmir, Sarajevo, unde a avut o întrevedere cu echipele de comandă ale structurilor Uniunii Europene și NATO prezente în acest teatru de operații și o întâlnire cu militarii români care execută misiuni în Bosnia și Herțegovina, în cadrul EUFOR ALTHEA.

Conform unui comunicat transmis de MApN, agenda discuțiilor cu comandantul EUFOR ALTHEA, generalul-maior László Sticz, și cu colonelul Bahri Yildiz, adjunctul comandantului Cartierului General al NATO din Sarajevo, a cuprins subiecte cu privire la situația de securitate din Balcanii de Vest, cu accent pe cooperarea strânsă între România și structurile militare internaționale din Bosnia și Herțegovina, evidențiind sprijinul acordat misiunilor UE și NATO în regiune.

„Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operațională a țării noastre în acest teatru de operații, în cadrul misiunii Uniunii Europene  EUFOR ALTHEA, a cărei comandă o va exercita, din luna ianuarie, generalul-maior Barbu, prezent în delegația noastră de astăzi, reprezintă o dovadă a angajamentului ferm al României în Balcani”, a spus ministrul apărării în cadrul discuțiilor oficiale.


Ministrul Angel Tîlvăr s-a întâlnit, tot miercuri, cu militarii români aflați la Sarajevo, dislocați în cea mai importantă bază militară a operației EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina.

Referindu-se la angajamentele asumate de România în ceea ce privește menținerea unui climat de stabilitate și securitate în Balcanii de Vest, Ministrul Tîlvăr a evidențiat faptul că, după un mandat îndeplinit cu succes de generalul de brigadă Ovidiu Lungu, în calitate de șef de stat major al EUFOR, Armata României va crește nivelul de reprezentare în cadrul misiunii prin asumarea, de la începutul anului viitor, a conducerii celei mai importante operații multinaționale din Balcanii de Vest. 

Exercitarea comenzii acestei operații, a apreciat ministrul apărării naționale, va întări prestigiul și va consolida respectul de care se bucură militarii români în cadrul comunității euro-atlantice.

„Prin preluarea comenzii misiunii EUFOR ALTHEA începând cu luna ianuarie a anului viitor, de generalul-maior Florin Barbu, România își reafirmă statutul de principal contributor la forța multinațională de stabilizare dislocată de Uniunea Europeană în Bosnia și Herțegovina", a arătat Angel Tîlvăr.


În actualul context de securitate volatil din Bosnia și Herțegovina și din regiune, ministrul Tîlvăr și-a exprimat încrederea în capacitatea trupelor românești de a îndeplini sarcinile stabilite prin mandatul EUFOR.
 „Am toată încrederea că veți ști să vă dozați eforturile și să vă adaptați fiecărei situații apărute, pentru a putea raporta, la încheierea rotației, misiune îndeplinită”, a mai spus ministrul apărării naționale.

Ministrul le-a mulțumit militarilor aflați în Bosnia și Herțegovina pentru efortul pe care îl depun, departe de țară și de familii, pentru menținerea unui climat de securitate și stabilitate în zonă, mai ales în condițiile în care prezența contingentului românesc în această țară reprezintă cea mai lungă participare a Armatei României într-un teatru multinațional de operații.

„Misiunile dumneavoastră, executate aici la standarde impecabile, sunt garanția că și în actualul mediu de securitate, cu multiple provocări, țara noastră este apărată și protejată, iar noi, românii, ne putem trăi acasă viața în siguranță și ne putem crește copiii în pace și normalitate”, a concluzionat Angel Tîlvăr.


Vizita efectuată în teatrele de operații din Balcanii de Vest (Kosovo, 8 octombrie, și Bosnia și Herțegovina, 9 octombrie) face parte dintr-o serie de activități care preced Ziua Armatei României.
 
Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția nr. 1575/2004). 

Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale Bosniei-Herțegovina.
 
În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă 24 de state. Detașamentul Armatei României la operația Uniunii Europene în BiH este format din aproximativ 470 de militari dispuși în trei baze, iar peste 700 de militari aflați în țară sunt alocați rezervei operaționale, în măsură să fie desfășurați în teatrul de operații în cel mai scurt timp, dacă situația de securitate va impune acest lucru.


Citește și:
Ministrul Tîlvăr și ambasadoarea Kavalec, în vizită la generalul-maior în retragere, Gheorghe Călin. Veteranul de război a împlinit 96 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii