Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI a constatat starea de incompatibilitate pentru primarul din Tulcea, Ștefan Ilie

ro

25 Jun, 2024 09:34 1017 Marime text

Ștefan Ilie, primarul municipiului Tulcea
Agenția Națională de Integritate a identificat un conflict  de interese administrativ în  ceea ce privește primarul din Tulcea, pentru că ar fi emis autorizații de construire și certificate de urbanism pentru societatea comercială de la care, ulterior, a achiziționat un imobil.

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 8 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010, după cum urmează:

ȘTEFAN ILIE,

Primar al Mun. Tulcea, Jud. Tulcea

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de primar al Mun. Tulcea, a participat la luarea unor decizii și a emis o serie de acte administrative care au avut ca rezultat un avantaj patrimonial pentru sine. Astfel, ȘTEFAN ILIE a emis autorizații de construire și certificate de urbanism pentru societatea comercială de la care, ulterior, a achiziționat un imobil.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborat cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.

GAȚU EUGEN REMUS,

Viceprimar al Com. Ungheni, Jud. Iași și Consilier local în cadrul C.L. al Com. Ungheni, Jud. Iași

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la adoptarea Hotărârii C.L Ungheni din 16 mai 2022 privind aprobarea închirierii prin atribuire directă a unor terenuri aflate în proprietatea publică a comunei Ungheni. În baza acesteia, în data de 17 mai 2022, GAȚU EUGEN REMUS a încheiat cu Primăria comunei Ungheni un contract de închiriere pentru suprafețele de teren aflate în domeniul public al comunei, care a stat la baza depunerii la APIA Iași a cererii unice de plată și de pe urma căruia a încasat subvenții în sumă totală de 18.540,78 Lei.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 71  din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.

CIOBA CĂTĂLIN – ZAHARIE,

Consilier local în cadrul C.L. al Com. Beica de Jos, Jud. Mureș

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat în datele de 19 mai 2021 și 14 noiembrie 2022, la adoptarea a două Hotărâri ale C.L. al Com. Beica de Jos. În baza acestora, au fost încheiate două acte adiționale la contractul de închiriere a unor suprafețe de teren aflate în domeniul privat al comunei, între comuna Beica de Jos și asociația în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de membru al Consiliului Director.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 77  din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. f), alin. (2) și alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2019.

UȘVAT IOAN MARIUS,

Consilier local în cadrul C.L. al Com. Remeta, Jud. Bihor

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la adoptarea Hotărârii C.L. din 28 aprilie 2021 privind atribuirea directă a unui teren aflat în proprietatea comunei Remetea.

 

Ulterior, asociația în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de membru în Comitetul director iar fiul său deține  calitatea de membru, a încheiat cu Comuna Remetea un contract de închiriere a terenului aflat în proprietatea acesteia.

 

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. b) și f) din O.U.G. nr. 57/2019.

 

TULCAN PETRU,

 Consilier local în cadrul C.L. al Com. Apateu, Jud. Arad

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI SESIZARE PARCHET

În perioada exercitării mandatului de consilier local,  a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor C.L. al comunei Apateu privind închirierea terenurilor aflate în domeniul privat al comunei deși avea posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba închirierea terenurilor prezintă un beneficiu pentru soția sa. Ulterior adoptării Hotărârilor, soția acestuia a încheiat cu U.A.T. comuna Apateu, 2 acte adiționale la contractul de închiriere din anul 2015.

Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.

Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Chișineu Criș cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către TULCAN PETRU a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru soția acestuia, respectiv a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârilor C.L. privind închirierea terenurilor aflate în domeniul privat al comunei Apateu, în urma cărora au fost încheiate 2 acte adiționale  la contractul de închiriere între comuna Apateu și soția acestuia din anul 2015.

 

LUP IOSIF,

Consilier local în cadrul C.L al Com. Vadu Moților, Jud. Alba

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de consilier local, având un interes personal în problema supusă dezbateriilor, a participat la deliberarea și adoptarea a 7 Hotărâri ale Consiliului Local Vadu Moților, în favoarea societății comerciale în cadrul căreia este angajat.

Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.

RADU MARIANA,

fost Consilier local în cadrul C.L. al Com. Filipeni, Jud. Bacău

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de consilier local (27 octombrie 2020 – 03 august 2021), deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, a participat la adoptarea Hotărârii C.L. al comunei Filipeni din 19 aprilie 2021 prin care a fost aprobată transformarea unui post vacant, într-un post pentru care persoana evaluată îndeplinea condițiile de ocupare.

Ulterior adoptării acestei hotărâri, Primăria comunei Filipeni a organizat un concurs pentru ocuparea postului din urmă, la care persoana evaluată a participat și a fost declarată „admisă”.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) – (5) din O.U.G. nr. 57/2019.

De asemenea, menționăm faptul că la data de  20 decembrie 2022, Agenția Națională de Integritate a constatat și starea de incompatibilitate în cazul lui RADU MARIANA, întrucât, în perioada 26 mai – 03 august 2021, a exercitat simultan atât funcția de consilier local cât și o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Filipeni.

Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) și prevederile art. 91, alin. (3) din Legea nr. 161/2003.

VUCU IONEL PAUL,

 fost Consilier local în cadrul C.L. al Com. Bârzava, Jud. Arad

INCOMPATIBILITATE

În perioada exercitării mandatului de consilier local (28 octombrie 2020 – 25 mai 2022), societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deținea calitatea de asociat unic iar tatăl său deținea calitatea de asociat unic și administrator, a încheiat o serie de contracte de vânzare-cumpărare cu o entitate aflată în subordinea Consiliului Local al comunei Bârzava.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. UȘVAT IOAN MARIUS și RADU MARIANA nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

  • 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.”;
  • art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruiaPrincipiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitatea, integritatea, transparența deciziei și supremația interesului public.”;
  • 76, alin. (1)  din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Primarii și viceprimarii…sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.;
  • 77 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruiaConflictele de interese pentru președinții și vicepreședinții consiliilor județene sau consilierii locali și județeni sunt prevăzute la art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare”;
  • 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruiaConsilierii locali care au (…) calitatea de acţionar sau asociat la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990 (…)  nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective. Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local.”
  • 228, alin. (1), lit. a), b) și f) și alin. (1)-(5) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia(1) Alesul local aflat în conflict de interese în condițiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soț, soție sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv; b) orice persoană fizică sau juridică față de care alesul local are calitatea de debitor al unei obligații; f) asociație sau fundație din care face parte; (2) În exercitarea funcției, consilierul local sau consilierul județean aflat în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) are obligația să anunțe la începutul ședinței consiliului local, respectiv a consiliului județean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunț care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al ședinței. (3) Ulterior anunțării interesului personal, consilierul local sau județean nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii consiliului cu privire la care acesta și-a anunțat interesul și nu are drept de vot la adoptarea acestei hotărâri. (4) Actele administrative emise ori adoptate sau actele juridice încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută în condițiile Legii nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare. (5) Fapta aleșilor locali de a încălca prevederile alin. (1) și legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni”;

 „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…)”.

     

„Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.



Citește și

15,5 milioane de euro pentru Tulcea. Ce vizează contractele
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii