Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:28 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANL-urile pe care le vrea primăria Constanța ar putea fi compromise! Cercetarea preventivă a scos la lumină un sit arheologic lângă cartierul Palazu Mare

ro

01 Sep, 2021 00:00 3159 Marime text





În anii anteriori au fost demarate, de către ANL, lucrările pentru edificarea a 5 tronsoane de locuințe pentru tineri în vederea închirierii, în zona Palazu Mare, lucrări rămase nefinalizate din anul 2004 la stadiu de fundație, în diferite faze de execuție.

În cadrul proiectului, corelat cu execuția blocurilor de locuințe, în regim de închiriere, municipalitatea avea sarcina realizării tuturor lucrărilor tehnico-edilitare și a dotărilor urbane care vor asigura funcționalitatea locuinţelor

Anul trecut, Primăria municipiului Constanța a organizat o consultare de piață în vederea achiziționării serviciului de proiectare Studiu de fezabilitate aferent obiectivului de investiții „Lucrări tehnico-edilitare aferente blocuri ANL pentru tineri în vederea închirierii, Palazu Mare, etapa I”.

Lucrările de viabilizare a terenului care fac obiectul studiului de fezabilitate cuprind: Sistematizare pe vertical; Parcări, trotuare, căi de acces şi alei pietonale ; Spații verzi; Loc de joacă; Platformă gospodărească ; Iluminat public; Telefonie/internet și Canalizare pluvial.

Vă reamintim, în 2019, consilierii locali municipali din au reactualizat HCL nr. 241/2017 ce viza actualizarea HCL nr. 629/2002 privind transmiterea în folosinţă gratuită, pe durata executării lucrărilor, către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a terenului în suprafaţă de 5.288 mp situat în zona Palazu Mare - ANL , în vederea construirii unui ansamblu de locuinţe.



La momentul amendării HCLM, Primăria Constanţa preciza că intenţionează să continue şi să finalizeze obiectivul de investiţii locuinţe pentru tineri destinate închirierii, în zona Palazu Mare.
În primăvara acestui an, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a decis că „nu este necesară efectuarea evaluarii impactului asupra mediului” în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: ”Construire Locuințe A.N.L. pentru tineri destinate închirierii - județul Constanța, Municipiul Constanța, Zona Palazu Mare - Etapa I (88 unități locative) organizare de șantier”, propus a fi amplasat în judeţul Constanţa, municipiul Constanţa, str. Nespecificată, zona Palazu Mare-ANL.

Valoarea totală a obiectivului de investiții cu TVA este de aproximativ 30 de milioane de lei.



Terenul în suprafața totală de 5722 mp aferent proiectului derulat în colaborare de către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și municipiul Constanța a fost dat, în folosință gratuită, Agenției Naționale pentru Locuințe, pe durata execuției lucrărilor, pe durata executării lucrărilor, către Agenția Națională pentru Locuințe în vederea construirii unui ansamblu de locuințe.
Lucrările de viabilizare a terenului care fac obiectul studiului de fezabilitate sunt cel puțin următoarele: Sistematizare pe verticală - în studiul de fezabilitate se vor proiecta lucrări de amenajare a terenului luând în considerare relieful amplasamentului, cotele finale ținând cont de soluția tehnica abordată pentru aceste lucrări dar și de cotele impuse de construcțiile ce urmează să fie edificate, respectiv a celor 5 tronsoane de locuințe.


Se va avea în vedere prevederea în documentație a lucrărilor de terasamente necesare aducerii terenului la cotele de fundare astfel încât acestea să servească scopului asigurării funcționalității blocurilor de locuințe și în concordanță cu lucrările de asigurare utilități prin extinderea rețelelor în zona (apă-canal, energie electrică, gaze naturale, etc.) ce se vor desfășura de către societățile furnizoare de utilități; Parcări, trotuare, căi de acces şi alei pietonale - În vederea respectării reglementărilor urbanistice în vigoare, se vor proiecta locuri de parcare într-un număr corespunzător numărului de locuințe proiectate, respectiv 88 de locuri de parcare, suplimentat cu un procent suplimentar pentru asigurarea parcărilor pentru vizitatori.
Se va avea în vedere realizarea de accese principale, inclusiv accesul rutier, și de accese secundare pentru fiecare bloc de locuințe în parte cu asigurarea funcționalității și a accesului pentru persoane cu dezabilități.

Aleile pietonale vor fi amplasate funcțional asigurând accesul facil către locul diferitelor dotări urbane cum ar fi: platforme gospodărești, loc de joacă etc.
La proiectarea acestora, se vor avea în vedere prevederile HCL nr.113/2017 privind aprobarea regulamentului privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcții și amenajări autorizate pe raza municipiului Constanța, modificată prin HCL nr.28/2018 și HCL nr.532/19.12.2018 și modificările ulterioare și orice alte reglementări în vigoare.

Spații verzi - Se va asigura un spațiu ambiental plăcut zonei prin prevederea de spații verzi cât mai armonios amplasate având forme diferite, pe care vor fi prevăzute plantarea de arbori și arbuști ornamentali.

Loc de joacă - Având în vedere faptul că acest proiect este destinat tinerilor și familiilor tinere având vârsta pană în 35 de ani, este important ca spațiul să fie dotat cu un loc de joacă destinat copiilor de vârste mici și foarte mici.

La proiectarea acestuia se va avea în vedere utilizarea de materiale moderne și dotarea cu echipamente de joacă în culori plăcute. Proiectarea acestora se va face cu respectarea normelor de siguranță și a normativelor în vigoare. Spațiul public proiectat va fi echipat cu dotări specifice: bănci, coșuri de gunoi și alte asemenea dotări specifice, cu respectarea standardelor în vigoare, fără a face trimitere la mărci.

Platformă gospodărească - Aceasta va fi proiectată astfel încât să poată deservi toate cele 5 construcții și pe locuitorii acestora iar amplasarea acestora se va face cu respectarea normativelor de construire în vigoare și a normelor de igienă specifice.

De asemenea, amplasamentul acesteia va fi stabilit cu respectarea distanțelor prevăzute de legislație.

Iluminat public - Rețeaua de iluminat public in interiorul amplasamentului se va realiza cu stâlpi de iluminat moderni prevăzuți cu corpuri de iluminat cu consum redus (cu LED-uri).
Stâlpii de iluminat public vor fi amplasați astfel încât să asigure iluminatul dotărilor urbane de pe amplasament și o acoperire confortabilă pentru locuitori.

Telefonie/internet - La proiectarea rețelelor de telefonie și internet se va avea în vedere prevederea de canale și canalete și puncte de tragere în care se vor amplasa rețelele furnizorilor de servicii de aceasta natură.

Proiectarea se va face cu includerea prevederilor din avizele obținute pentru această categorie de lucrări de la deținătorii de utilități conform Certificatului de urbanism.

Canalizare pluvială - Se va proiecta rețeaua de colectare și dirijare ape pluviale pentru cele 5 blocuri.
Durata totală a serviciului de proiectare a documentației tehnico-economice este de 105 zile calendaristice.
 
 sursă foto: Archaeologia Tomitana
 

Arheologii dau planurile municipalității peste cap!


Arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța desfășoară o cercetare arheologică preventivă în situl nou reperat din marginea cartierului Palazu Mare ”Malul Alb”.

Cercetarea  a evidențiat importante structuri de locuire din neolitic, epoca elenistică și epoca romană.

Dar cu ce se laudă fiecare epocă:

„- Neolitic - una dintre cele mai vechi locuiri atestate în zona litoralului dobrogean
- Epoca elenistică - o așezare getică din prima jumătate a sec. II a.Chr., ai cărei locuitori se aprovizionează în proporție de 80% cu vin ambalat în amfore din insula Rhodos și folosesc ceramică cu firnis negru produsă în regiunea Campania din Italia
- Epoca romană - o descoperire de excepție - apeductul tomitan săpat în stâncă la 20 m adâncime (în același mod ca faimoasele galerii subterane din cetatea Tomisului)”, potrivit Archaeologia Tomitana.

Lucrările de la Palazu Mare - Malul Alb au fost coordinate de arheologic  Constantin Băjenaru, din cadrul MINAC.
Terenul de la granița cartierului Palazu Mare măsoară 45 de hectare iar pe bucata de sit cercetată, arheologicii de la MINAC au descoperit apeductul subteran de la Palazu Mare - Malul Alb, inginerie romană din secolul al II-lea p.Chr., cel mai probabil epoca împăraților Hadrian - Antoninus Pius, potrivit cercetătorilor.


sursă foto: Archaeologia Tomitana

Arheologii au mai descoperit ceramică elenistică, amfore ștampilate de Rhodos, statuete de tip Tanagra  - descoperite în gropile rituale din așezarea de la Palazu Mare - Malul Alb.

Cu alte cuvinte, nimeni nu va putea construi, fără cercetare prealabilă și descăcare de sarcină arheologică.
 
Intervenția arheologilor a fost necesară în cadrul unui proiect al RAJA Constanța, însă aceștia vor continua să cerceteze zona.
Această descoperire ar putea pune în pericol proiectul complexului de locuințe de tip ANL, reșapat atât de fosta administrație cât și de actuala, în condițiile în care este evident că zona are potențial arheologic, însă pașii făcuți de municipalitate sunt minori. Mai exact, în bugetul petru 2021 a fost prinsă o sumă de bani pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, dar, care nu a fost încă scos la licitație.

În zonă, de departe cea mai mare investiție vrea să o realizeze dezvoltatorul imobiliar 3D American Style Development. În toamna anului trecut, cotidianul ZIUA de Constanța scria despre investiția imobiliară pe malul lacului Siutghiol, care cuprindea și un „nou scandal” cu iz arheologic, după ce Direcția pentru Cultură ceruse diagnostic de la specialiști, în timp ce investitorul amenința cu plângeri la DNA, vezi secțiunea „citește și”.
 
Citește și:

Investiție imobiliară pe malul lacului Siutghiol. Un nou scandal cu iz arheologic. Direcția pentru Cultură cere diagnostic de la specialiști. Investitorul a făcut plângere la DNA (documente)

Primăria Constanța are undă verde de la Mediu pentru blocurile ANL din zona Palazu Mare

Primăria Constanța reia un proiect abandonat în 2004. Este vizat un ansamblu de locuințe pentru tineri din Palazu Mare

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii