ANM Seceta pedologică se menţine în zona Dobrogei şi pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menţine în zona Dobrogei şi pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia"În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Banatului, local nordul, estul, centrul şi sudul Moldovei, nordul, nord-vestul, izolat estul şi sud-vestul Munteniei, estul şi sudul Olteniei. Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia, local sudul, estul, izolat centrul, vestul şi nord-estul Moldovei, centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nord-vestul Banatului", precizează specialiştii ANM.
Ritmurile de coacere şi maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole, precum şi lucrările agricole de pregătire a patului germinativ se vor desfăşura în continuare cu dificultate, îndeosebi pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică. La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă, ritmurile de vegetaţie vor evolua în general în condiţii bune, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Floarea-soarelui aflată la maturitate deplină (100%) se va recolta de pe ultimele suprafeţe agricole. La cultura de porumb se va definitiva maturitatea în ceară (100%), plantele aflându-se predominant în faza de maturitate deplină (10-100%), în toate zonele agricole. De asemenea, se vor continua lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar cartoful ajuns la maturitatea deplină se va recolta în continuare.
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în fazele de acumulare a zaharurilor, maturarea rodului/lemnului şi recoltare la soiurile de sezon, în cea mai mare parte a plantaţiilor. Rapiţa şi orzul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor înregistra germinarea-răsărirea (20-100%) şi apariţia primelor frunze. Totodată, se vor continua lucrările de semănat în majoritatea regiunilor agricole.
Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor efectua pe ansamblu normal, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Potrivit ANM, în perioada analizată va predomina o vreme mai caldă sub aspect termic la nivelul întregii ţări, local caniculară în zonele sudice şi vestice. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15 şi 28 de grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, valori mai ridicate cu 1 - 10 grade comparativ cu mediile climatologice.Temperatura maximă a aerului se va încadra între 22 şi 36 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va oscila între 8 şi 20 de grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 17 şi 29 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, limite optime desfăşurării primelor faze de vegetaţie la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă (rapiţă şi orz), precum şi efectuării lucrărilor agricole în câmp (arat, scarificat, discuit, semănat, etc.).
Până la sfârşitul lunii sunt posibile ploi locale, izolat cu caracter de aversă, dar şi torenţial, însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai frecvente în vestul, nordul şi centrul ţării, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.
Sursa: Agerpres.ro
Citește și:
Dobrogea se confruntă cu secetă pedologică puternică. Ce arată datele Laboratorului de Agrometeorologie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp