ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării
ANM: Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării
22 Apr, 2024 19:50
ZIUA de Constanta
1002
Marime text
Cu toate că primăvara aduce cu sine speranța unei noi recolte bogate, unele regiuni ale țării, se confruntă cu provocări legate de rezerva de umiditate în sol.
Conform ultimelor date furnizate de Serviciul Agrometeorologie al ANM, situația în cultura grâului de toamnă este îngrijorătoare, cu valori scăzute și deosebit de scăzute ale umidității în adâncimea solului.
Datele ANM
La data de 22 Aprilie 2024, în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia și Muntenia, local estul și sudul Transilvaniei.
Rezerva de apă a solului se încadrează în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul și sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul și estul Munteniei, estul Moldovei și al Dobrogei.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Crișana, Transilvania și Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, izolat nord-estul Banatului și nordul Olteniei. În Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local nordul, vestul și nord-vestul Banatului, nordul, estul, centrul, sudul și sud-estul Moldovei, izolat vestul și sud-vestul Munteniei, se înregistrează deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).
Citește și:
Vremea în Dobrogea. Iată cum vor evolua temperaturile în următoarele două săptămâni
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii