ANOFM Anunț pentru absolvenţii din promoția 2023. Despre ce e vorba
ANOFM: Anunț pentru absolvenţii din promoția 2023. Despre ce e vorba
31 Aug, 2023 15:10
ZIUA de Constanta
1210
Marime text
- Absolvenţii care nu s-au înregistrat la AJOFM/AMOFM în termen de 60 de zile de la absolvire, se pot înscrie în evidența agenției de ocupare a forței de muncă din raza căreia au domiciliul/reședința pentru a beneficia de pachetul de măsuri active de stimulare a ocupării.
Absolvenţii care nu s-au înregistrat la AJOFM/AMOFM în termen de 60 de zile de la absolvire, se pot înscrie în evidența agenției de ocupare a forței de muncă din raza căreia au domiciliul/reședința pentru a beneficia de pachetul de măsuri active de stimulare a ocupării: informare şi consiliere profesională, medierea muncii, cursuri de formare profesională, prima de inserție. De asemenea, există diferite alte măsuri de susținere și stimulare a ocupării (prime de mobilitate, de activare etc.), transmite un comunicat de presă din partea Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă.
Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR - 598 lei).
Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni absolvenţilor înregistrați în baza de date a AMOFM/AJOFM care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Prima de instalare - se acordă și tinerilor absolvenţilor înregistrați în baza de date a AJOFM care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.
Prima de relocare se acordă tinerilor absolvenţilor înregistrați ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia.
Prima de activare se acordă tinerilor absolvenţilor înregistrați în baza de date a AJOFM, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă și este în valoare de 1.000 de lei.
Pentru a veni în sprijinul integrării pe piaţa muncii a absolvenţilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în luna octombrie ANOFM va organiza, la nivel naţional, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.
Informații detaliate privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ sunt afişate pe site-ul instituției www.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj si venituri de completare, sau pot fi obținute prin contactarea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ale căror date de contact se regăsesc aici, a încheiat sursa citată.
Citește și:
Bilanț ANOFM: La cât a ajuns rata șomajului în România
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii