Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANPC a verificat mai mulți comercianţi de produse lactate! Nereguli și amenzi aplicate

ro

17 Jul, 2024 13:44 173 Marime text
foto: Pixabay
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi de peste trei milioane de lei unor comercianţi de produse lactate din România şi au oprit de la comercializare aproximativ patru tone de lapte de consum şi produse lactate.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), acţiunile de control s-au desfăşurat în perioada 17 - 28 iunie 2024 şi au vizat 685 de operatori economici. La 595 dintre aceştia au fost constatate abateri de la legislaţia în vigoare. Totodată, au fost verificate circa 37,5 tone lapte de consum şi produse lactate, din care peste nouă tone au înregistrat deficienţe.



Au fost aplicate sute de amenzi contravenţionale

Pentru neregulile constatate, comisarii Autorităţii au aplicat următoarele sancţiuni: 465 de amenzi contravenţionale, în cuantum de circa trei milioane lei; 292 de avertismente; oprirea temporară de la comercializare a aproximativ patru tone lapte de consum şi produse lactate până la remedierea neconformităţilor de informare constatate; oprirea definitivă de la comercializare şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa trei tone produse, în valoare de aproximativ 60.000 lei.


Cele mai frecvente deficienţe

Printre cele mai frecvente deficienţe întâlnite de echipele de control s-au aflat: comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzătoare (ex.: produse lactate congelate cu acumulare de gheaţă în ambalaj sau insuficient îngheţate, produse lactate cu miros, consistenţă şi culoare diferite faţă de normal etc.); comercializarea unor produse lactate cu ambalajul deformat sau deteriorat; comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale/datei limită de consum stabilite de producători; comercializarea unor produse lactate fără a avea inscripţionată data durabilităţii minimale/data limită de consum; comercializarea unor produse lactate fără elemente de identificare-caracterizare, pe etichetă; comercializarea unor produse lactate fără ca elementele de caracterizare să fie traduse în limba română, pe etichetă.

De asemenea, pe produse nu erau menţionate substanţele cu potenţial alergen, fiind constatată, totodată, şi comercializarea în aceleaşi spaţii a unor produse lactate alături de cele pe bază de grăsimi vegetale, fără a fi delimitate.

În plus, au fost constatate: lipsa afişării preţurilor, a preţurilor pe unitatea de măsură sau afişarea acestora într-o formă care îngreuna vizibilitatea, lizibilitatea; nerespectarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a produselor (expunerea produselor în spaţii frigorifice neigienizate corespunzător, cu urme de praf, mâzgă, resturi de produse curse, impurităţi, praf); nerespectarea regimului de temperatură pentru depozitarea produselor; necompletarea graficelor de temperatură pentru agregatele utilizate; nerespectarea regimului promoţiilor produselor; folosirea, ca ingrediente, a unor produse pe bază de grăsimi vegetale, în locul celor inscripţionate pe etichetă, ca fiind lactate autentice; lipsa autorizaţiilor de funcţionare. 


Sursa: Agerpres.ro 



Citește și:

Reacția șefului ANPC când a văzut că o sticlă de apă în Costinești costă 16 lei. „Lungul drum al unei banale sticle de apă plată“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii