ANPC organizeaza conferința "15 martie - Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor" (video)
ANPC organizeaza conferința "15 martie - Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor" (video)
15 Mar, 2021 12:13
ZIUA de Constanta
2905
Marime text
- Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost inspirată de presedintele american, John F Kennedy, care a trimis un mesaj special Congresului SUA la 15 martie 1962.
Evenimentul este dedicat Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, sarbatorita anual pe data de 15 martie. Aceasta este o oportunitate de a atrage atentia asupra drepturilor fundamentale ale tuturor consumatorilor, de a le respecta nevoile si de a le proteja.
Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost inspirata de presedintele american, John F Kennedy, care a trimis un mesaj special Congresului SUA la 15 martie 1962, in care a abordat pentru prima data, in mod oficial, problema drepturilor consumatorilor. In discursul sau, presedintele a formulat patru drepturi fundamentale ale consumatorului, si anume: dreptul la siguranta, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul de a fi ascultat.
Ce trebuie să știti despre comerțul online
Comerțul online este într-un proces de creștere accelerata. Acest tip de afacere se bazează pe relația de încredere într-o măsură mult mai mare decât comerțul tradițional și, totodată, mediul virtual expune consumatorul unor riscuri noi.
Din aceste motive, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor anticipează câteva posibile întrebări ale consumatorilor, ce pot apărea în momentul deciziei de a cumpără online produse sau servicii, și oferă răspunsurile în acord cu legislația în vigoare.
Amintim că legislația care reglementează drepturile consumatorilor la achizițiile online este OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii.
Puteți contacta comerciantul? Asigurați-vă că operatorul economic furnizează informații despre nume, adresa geografica, telefon, adresa de e-mail – toate aceste informații trebuie să fie clare și inteligibile și sunt obligatorii pentru comerciant.
Vă doriți un anumit produs sau serviciu? Asigurați-vă că site-ul afișează toate informațiile despre principalele caracteristici ale produselor și serviciilor comercializate, inclusiv prețul total al acestora, pentru a putea fi siguri că acestea sunt ceea ce vă trebuie.
Intenționați să cumpărați conținut digital (jocuri, cărți, muzica, software)? Asigurați-vă că primiti informații despre modul în care conținutul digital poate fi folosit, interoperabilitatea relevanta - mediul hardware și software standard cu care conținutul digital este compatibil (sistemul de operare, versiunea necesara și anumite caracteristici hardware), eventualele restictii tehnice.
Știți din ce se compune prețul total? Acesta este format din prețul produsului sau serviciului, taxa pe valoare adăugată care poate fi inclusa sau nu în prețul produsului, taxele de livrare și eventuale alte costuri suplimentare despre care comerciantul trebuie să vă informeze și să vă ceara acordul înainte de a da click pe butonul “cumpără”.
Știți cât costa livrarea unui produs sau serviciu? Comerciantul trebuie să vă informeze despre modalitățile de livrare disponibile și prețul aferent acestora chiar în pagina de prezentare a produsului.
Ați găsit în pagina de prezentare a produsului informația despre dreptul de retragere? Prin legislație, dispuneți de 14 zile în care puteți să vă răzgândiți. Trebuie să returnați produsele la adresa indicata de comerciant, achitând taxa de transport și fară să motivați renunțarea la achiziție. Țineți cont că operatorul economic trebuie să vă puna la dispoziție – în format electronic – un formular de retragere sau să vă ofere posibilitatea de a completa orice alta declarație prin care să vă exprimați decizia de retragere din contract.
Comerciantul nu a furnizat în mod clar informații despre dreptul de retragere din contract? În acest caz, perioada în care puteți returna produsul se prelungește la un an. Perioada de retragere se calculează din momentul în care consumatorul primește produsele.
Exista produse în cazul cărora nu este aplicabil dreptul de retragere din contract? Da, cum ar fi produsele care sunt susceptibile a se deteriora sau a expira rapid sau produsele sigilate care nu pot fi returnate din motive de protecție a sănătății sau din motive de igiena și care au fost desigilate de consumator, produsele care au fost executate după specificațiile consumatorului, ziarele sau periodicele care nu au fost livrate în baza unui abonament.
De asemenea, furnizarea de conținut digital care nu este livrat pe un suport material, daca livrarea a început cu acordul expres al consumatorului.
Despre toate aceste produse exceptate de la dreptul de retragere, comerciantul trebuie să vă informeze chiar din pagina de prezentare a produselor. În cât timp primiti banii înapoi pentru produsul returnat? 14 zile din momentul retragerii.
Asigurați-vă că în prețul de rambursare a fost inclus și costul livrării. Atenție! Consumatorul este responsabil doar în ceea ce privește diminuarea valorii produselor rezultata din manipularea acestora. Aceasta diminuare a valorii nu trebuie să fie descurajanta, consumatorul poate să-și exercite dreptul de retragere. Totodată, consumatorul nu este responsabil pentru diminuarea valorii produselor în cazul în care comerciantul a omis să-l informeze despre dreptul de retragere.
Afișează site-ul informații despre existenta garanției legale? În conformitate cu legislația Uniunii Europene, înainte de a achiziționă un produs, comerciantul trebuie să vă informeze în mod clar și ușor de înțeles despre existenta garanției legale de minim doi ani. Țineți cont că aveți dreptul că bunurile defecte să fie reparate sau înlocuite în termen de doi ani de la cumpărare în întreagă Uniune Europeana. Daca repararea sau înlocuirea nu este posibila, aveți dreptul la o rambursare sau o reducere de preț.
Aceasta garanție legala este obligatorie și comerciantul nu poate pretinde altfel sau reduce durata acesteia!
Vă este oferita garanția comerciala? Verificați înainte ce servicii sunt oferite în garanție și ce defecte și situații sunt acoperite (de exemplu, acoperă daunele accidentale). Verificați cine oferă garanția comerciala (numele și datele de contact ale garantului) și care e durata și momentul de intrare în vigoare a acesteia. La achiziții transfrontaliere, exista restricții geografice a acoperirii garanției comerciale.
Sunt clauzele contractuale clare și inteligibile? Ar trebui să poți consulta Termenii și Condițiile aplicabile, informațiile fiind puse la dispoziție chiar în pagina de prezentare a produsului. ANPC recomanda citirea informațiilor conținute în Termeni și Condiții în totalitate și întotdeauna înainte de a achiziționă produsul sau serviciul.
Aveți o problema? Anunțați în scris comerciantul care a vândut marfa și solicitați rezolvarea problemei. Comeciantul trebuie să vă informeze despre politica de soluționare a reclamațiilor. În cazul în care este vorba de un comerciant dintr-un alt stat membru, vă puteți adresa reprezentantului local al Centrului European al Consumatorilor. Este important să tipăriți la imprimanta comanda dumneavoastră și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situația în care ulterior aveți de rezolvat o disputa cu comerciantul. Cunoașterea limbii în care sunt oferite informațiile pe site vă permite să faceți o alegere conforma cu intențiile dumneavoastră.
Sursa foto-video: ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii