ANPC, recomandări pentru achiziţia produselor din carne. Nu cumpăraţi produse din locuri neautorizate!
ANPC, recomandări pentru achiziţia produselor din carne. Nu cumpăraţi produse din locuri neautorizate!- Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au făcut recomandări pentru achiziţia produselor din carne şi îi sfătuiesc pe cumpărători să refuze produsele care prezintă culoare şi miros modificate, dar şi pe cele care prezintă aspect de “produs congelat supus decongelării”.
Produsele din carne trebuie achiziţionate numai din locuri autorizate, în caz contrar, comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţii optime de transport, de depozitare şi comercializare, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Totodată, comerciantul nu poate elibera bon de casă, cu care să poată fi justificată tranzacţia, atunci când cumpărătorul reclamă calitatea produsului respectiv.
"Consumatorii trebuie să acorde o atenţie sporită atunci când achiziţionează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât şi pentru a preveni eventuale riscuri pentru sănătate. Este esenţial să verificaţi cu atenţie eticheta, să observaţi aspectul şi mirosul produselor şi să refuzaţi orice preparat care ridică suspiciuni privind prospeţimea sau conformitatea. De asemenea, vă încurajăm să cumpăraţi exclusiv din locaţii autorizate şi să solicitaţi bonul fiscal, un document esenţial în cazul în care doriţi să reclamaţi un produs neconform. Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună, iar informarea corectă este primul pas în protejarea sănătăţii dumneavoastră", a afirmat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, reprezentanţii ANPC fac o serie de recomandări, utile în luna decembrie, fiind momentul de vârf comercial la achiziţia cărnii şi a produselor din carne.
Totodată, ANPC recomandă consumatorilor să refuze produsele care prezintă culoare şi miros modificate, suprafeţe oxidate şi, implicit, aspect de vechi."Acordaţi o atenţie deosebită caracteristicilor organoleptice ale produselor şi solicitaţi vânzătorului, când cumpărati carne şi preparate din carne, să vă arate produsele, pentru aprecierea, de la distanţă, a aspectului şi mirosului acestora. Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta preparatului din carne, pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea acestuia în data durabilităţii minimale", sunt o parte dintre recomandările autorităţii.
"Refuzaţi preparatele din carne care prezintă aspect de "produs congelat supus decongelării", produs ale cărui proprietăţi, prezintă cu certitudine, modificări faţă de cele ale unuia pentru care s-au respectat condiţiile de depozitare impuse de producători. Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită", notează autoritatea.
Conform recomandărilor, la cumpărarea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranţa unui produs.
Citește și:
Recomandări la decorarea bradului de Crăciun, pentru a evita situații neplăcute
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp