ANSVSA Amenzi în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală
ANSVSA: Amenzi în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală
10 Apr, 2025 10:15
ZIUA de Constanta
270
Marime text



Au fost vizați operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.
Redăm în continuare conținutul integral al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA):
În luna martie 2025, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, vizând operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.
În perioada respectivă, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 11.628 de controale în unități din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 186 de avertismente și 275 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.272.400 de lei.
Aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale:
- Respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare;
- Întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare;
- Condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite;
- Cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor;
- Implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor.
- Principalele nereguli identificate au fost:
- Neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
- Probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
- Nerespectarea cerințelor HACCP;
- Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție;
- Lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.
Reamintim cetățenilor că pot apela numărul Call Center al ANSVSA - 0800.826.787, un serviciu telefonic gratuit, disponibil din orice rețea de telefonie, pentru a face sesizări sau a obține informații legate de siguranța alimentelor.
Citește și:
Un afacerist cu domiciuliul în Siria și-a deschis firmă de panificație la Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii