Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 09 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANSVSA Au rămas active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici, la nivel național. Șase au fost stinse în județul Constanța

ro

09 Sep, 2024 17:59 189 Marime text
Sursa foto: Pixabay





În data de 09.09.2024, în România mai sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel national, potrivit unui comunicat al ANSVSA. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

Menționăm că, începând cu data de 06.09.2024, a intrat în vigoare ordinul comun al ANSVSA, MADR și MAI, care prevede pentru o perioadă de 30 de zile, următoarele măsuri:

– toate rumegătoarele mici care intră pe teritoriul României sunt plasate în carantină și, suplimentar, sunt testate serologic și virusologic individual, pentru determinarea virusului pestei micilor rumegătoare;
–  toate mișcările de rumegătoare mici de pe teritoriul României sunt suspendate;
– prin excepție la solicitarea scrisă a proprietarului animalelor, direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană (DSVSA), respectiv a municipiului București, competentă teritorial, poate permite mișcarea rumegătoarelor mici în următoarele situații:
–  din exploatații către abator;
–  din exploatații către centrele de colectare;
–  din centrele de colectare către abator sau port;
– din exploatația temporară către exploatația de origine, cu condiția carantinării la destinație, pentru cel puțin 30 de zile de la intrarea ultimului animal.
 
Pentru toate transporturile, DSVSA competentă teritorial de la locul reținerii stabilește conduita de urmat pentru animalele reținute, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care a dispus reținerea, stabilește conduita de urmat pentru mijlocul de transport.

Pentru toate transporturile de rumegătoare mici, DSVSA competentă teritorial dispune măsuri cu privire la animalele reținute de reprezentantul acesteia și asigură prezența medicului veterinar în maximum o oră la locul unde a fost oprit în trafic mijlocul de transport, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea scrisă a DSVSA, verifică modul de respectare a obligației de descărcare a animalelor în punctul stabilit de către DSVSA și o informează cu privire la cele constatate, menționează ANSVSA.

Acordul scris în baza informațiilor furnizate de solicitant și a documentelor întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți de la locul de plecare, este emis de directorul executiv al DSVSA competentă teritorial și conține detaliile specifice referitoare cel puțin la numărul de capete care fac obiectul transportului, locul de plecare, itinerariul propus, mijlocul de transport utilizat, locul de destinație, data și ora plecării, data și ora estimată a sosirii, responsabilul de animale pe durata transportului și durata valabilității acordului de deplasare.

Județele de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova vor identifica și implementa măsuri suplimentare, adaptate cu scopul prevenirii intrării pe teritoriul României de animale vii și/sau produse, subproduse, materiale, mărfuri, care pot fi considerate vectori de boli infectocontagioase.
ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine să respecte toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării.

„Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%”, încheie sursa citată.

 
Citește și
Alertă ANSVSA în ce privește variola ovină și caprină
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii