Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 03 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANSVSA Bilanțul Comandamentului Sezon Estival 2024. Amenzi usturătoare și unități interzise sau suspendate temporar

ro

03 Sep, 2024 18:02 163 Marime text

Mamaia/ Sursa foto: Primăria Constanța




 
  • În scopul protejării sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară aflate în zonele de pe litoralul românesc, în perioada 25 iunie – 01 septembrie 2024, în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2024”, echipe de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.
 
Activitatea Comandamentului a fost realizată de inspectori din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, atât din cadrul DSVSA Constanţa cât şi delegaţi ai altor DSVSA judeţene, organizaţi în serii de câte două săptămâni, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Din punct de vedere al prioritizării controalelor, primele unități care au fost inspectate au fost reprezentate de blocurile alimentare din incinta taberelor școlare, respectiv a cantinelor sau restaurantelor unde se prepară sau servesc mâncăruri gătite grupurilor de copii, școlari și sportivi.

Au urmat controale focalizate la nivelul unităților de alimentație publică și comercializare a alimentelor care în anul precedent au avut neconformități structurale, au fost sancționate contravențional, au avut activitatea suspendată sau închisă sau a fost aplicată măsura reținerii oficiale sau confiscării unor produse alimentare.

“Prioritar pentru noi este să apărăm sănătatea cetăţenilor şi să ne asigurăm că nu sunt comercializate produse care le pun în pericol sănătatea. Îmi doresc ca toţi agenţii economici să înţeleagă responsabilitaea pe care o au atunci când aleg să comercializeze astfel de produse neconforme ” a declarat preşedintele ANSVSA, dr. Alexandru BOCIU

 
Astfel, au fost verificate 2.332 de unități localizate în cele 6 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanța.

„În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, marcarea necorespunzătoare a ouălor, neanunțarea începerii activității supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, nedemonstrarea trasabilității”, se arată în comunicat.


Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 294 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.992.600 de lei.

Au fost emise 15 Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii și 25 de Ordonanţe privind interzicerea activităţii.
Pe litoralul românesc s-au desfășurat patru festivaluri, unde a fost un aflux foarte mare de turiști, în care echipele de inspectori au avizat sanitar veterinar diverse unități, efectuându-se totodată acțiuni de consiliere cât și controale oficiale. În cadrul acestor festivaluri nu au fost înregistrate sesizări/petiții și nici episoade de toxiinfecții alimentare.

De asemenea, la solicitarea ANPA – Direcția Politici și Inspecții Maritime Constanța privind combaterea fraudelor legate de originea, proveniența și destinația moluștelor bivalve vii și a gasteropodelor marine vii, au avut loc acțiuni comune în zona de sud a Portului Constanța, unde a fost identificată o cantitate totală de 1.500 de kg moluște bivalve vii, recoltată din zonă neclasificată și fără documente care să ateste recoltarea acestora din zone clasificate de autoritatea competentă.

După stabilirea viabilității acestora, întreaga cantitate de moluște bivalve vii (midii) a fost redată habitatului natural sub supravegherea autorităților competente.

“Datorită eforturilor depuse de echipele de control din cadrul <> în această perioadă nu au fost identificate cazuri de îmbolnăviri, fiind atins dezideratul – zero toxiinfecții alimentare” a declarat coordonatorul Comandamentului, Dr. Sandu TOLEA

 
 
Citește și
Nouă focare de pesta rumegătoarelor mici, înregistrate în județul Constanța



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii