Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:52 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANSVSA Măsuri dispuse în scopul achiziționării cărnii de miel sigure pentru consum

ro

12 Apr, 2021 13:50 1609 Marime text
  • ANSVSA informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziție mai multe surse de unde se poate achiziționa carne de miel sigură pentru consum.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale și informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziție mai multe surse de unde se poate achiziționa carne de miel controlată sanitar veterinar, sigură pentru consum.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Carcasele rezultate din unităţile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.
 

Pentru perioada 21 aprilie -1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate și autorizate temporar. Aceste spații, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de către autoritățile locale, asociațiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali, transmite ANSVSA.

Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului,  iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.
 
În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor.

DSVSA Constanța aprobă funționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a suproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii.

Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotunda, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.

În cazul sacrificării mieilor în spațiul/locul amenajat temporar la nivelul exploatației, nu este permis acesul consumatorilor finali în interiorul exploatației și a spațiul/locul temporar de sacrificare. În acest sens, operatorul trebuie să asigure condiții corespunzătoare pentru comercializarea cărnii de miel de către consumatorii finali, astfel încât aceasta să se realizeze fără a avea acces consumatorii finali în interiorul exploatației și a spațiul/locul temporar de sacrificare.


Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate ante-mortem și post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum.

Derogarea privind sacrificarea mieilor în spațiile/locurile amenajate temporar la nivelul   exploatatiei, se acordă în contextul stării de alertă impusă de pandemia Covid-19 și doar în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, respectiv până la data de 01.05.2021 (inclusiv).

Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, transmite ANSVSA.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii DSVSA Constanța, vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor, și le vor dirija către unități de neutralizare.

Neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii