Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:13 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANSVSA România mai are active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici. Situația la Tulcea și Constanța

ro

13 Sep, 2024 14:11 405 Marime text

foto: Freepick Azi, 13 septembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut publică actualizarea situației privind evoluția pestei rumegătoarelor mici în țara noastră.

România mai avea, vineri, 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) active, după ce, în cursul acestei săptămâni, au fost stinse 30 de focare - 21 în judeţul Tulcea, opt în judeţul Constanţa şi unul în judeţul Ialomiţa. 




Iată comunicatul de presă pus la dispoziție de ANSVSA:

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare  – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița.

Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reacționat rapid la apariția și evoluția focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în județele Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș, iar rezultatele se reflectă în scăderea numărului de focare. Serviciile veterinare din întreaga țară depun eforturi susținute pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri corecte, în conformitate cu legislația europeană aplicată în toate statele membre.

”Corectitudinea acestor măsuri este esențială, iar responsabilitatea crescătorilor de rumegătoare mici și a operatorilor economici joacă un rol crucial. Prin aplicarea riguroasă a măsurilor putem eradica această boală care are un impact semnificativ asupra sectorului zootehnic” a declarat preşedintele ANSVSA, dr. Alexandru BOCIU.


Atragem atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarele inițiale și care pun în pericol eforturile de export.

Instituția este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii și exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii și a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.


Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.



Citește și:

Prefectura ConstanțaRezultate pozitive pentru pesta micilor rumegătoare în Hârșova. Iată planul de măsuri
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii