Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Antreprenorul general nu a asigurat calitatea manoperei“ Camera de Conturi Constanța a constatat zeci de nereguli pe strada Ștefan cel Mare, reabilitată cu bani europeni

ro

19 Jun, 2024 10:21 2785 Marime text
  • Misiunea de audit financiar a fost efectuată la Primăria Constanța de către Curtea de Conturi a României prin Camera de Conturi Constanța.
  • În raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare  consolidate ale Municipiului Constanța la data de 31.12.202, se menționează și aspecte neconforme cu privire la execuția lucrărilor efectuate pe strada Ștefan cel Mare.
 
 
Recent, Curtea de Conturi a României a publicat raportul de audit care a fost efectuat anul trecut la Primăria municipiului Constanța. Misiunea de audit financiar a fost efectuată de către Curtea de Conturi a României prin Camera de Conturi Constanța.

În atenția auditorilor a fost și proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a Municipiului Constanța”, în special la cele realizate pe strada Ștefan cel Mare.

În raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare  consolidate ale Municipiului Constanța la data de 31.12.202, se menționează și aspecte  neconforme cu privire la execuția lucrărilor de construcții în cadrul obiectivului de investiții „Acces și  mobilitate pietonală în zona centrală a Municipiului Constanța, cod SMYS 129226”, privind lucrările efectuate pe strada Ștefan cel Mare.

În luna iulie 2023, în urma deplasării în teren a auditorilor publici externi, pe lângă neconformitățile constatate de personalul de specialitate al UATM CONSTANȚA,  cu  privire  la  modul  de  executare  a  lucrărilor, au  mai  fost  constatate următoarele deficiențe la lucrărileexecutate pe Strada Ștefan cel Mare:
- Rosturi inegale între pavele.
- Pavajul nu este, în unele locuri liniar (s-au observat denivelări de câțiva mm între pavele alăturate).
- Stratul suport, în dreptul Liceului Mircea cel Bătrân, prezintă numer oase fisuri, deoarece nu s-au luat măsuri de prevenire a evaporării rapide a apei din betonul turnat în stratul suport.

 

„Nu au fost prevăzute rosturi de dilatare în stratul suport, în urma acestui fapt apărând fisuri transversale. Toate aceste fisuri a părute în stratul suport vor afecta durata de viață a structurii de beton și caracteristicile de rezistență. Astfel, a rezultat că antreprenorul general nu a asigurat calitatea manoperei în ceea ce privește pavajul și stratul suport  al acestuia și nici protejarea suprafețelor din granit executate și, practic, toate acele fisuri apărute în stratul suport vor afecta durata de viață a structurii de beton și caracteristicile de rezistență“, se spune în raport.

 
 
Proiectul, în valoare de 90 de milioane de lei, realizat de SC Mooz Service
 
Reamintim că lucrările pentru reabilitarea străzii Ștefan cel Mare au început în vara anului 2021.
Proiectul, în valoare de 90 de milioane de lei, a fost realizat de SC Mooz Service care a preluat, în luna mai 2023, de la contractorul principal SC Meva Concept toate lucrările ce mai trebuie executate în cadrul proiectului.

Mooz Service este controlată de Cristinel-Viorel Farcaș, fost director la Confort Urban în vremea primarului Decebal Făgădău (PSD), iar în această calitate a fost condamnat penal pentru corupție în anul 2017.

Farcaș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța în urma căruia a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.

În consecință, Curtea de Conturi trasează responsabilitatea Primăriei Constanța de a urmări remedierea tuturor deficiențelor constatate în execuția lucrărilor pe str. Ștefan cel Mare, înainte de efectuarea recepției din punct de vedere calitativ.

„Cu privire la proiectele cu finanțare nerambursabilă derulate de Primăria Municipiului Constanța, atragem atenția  Municipiului Constanța, în calitate de beneficiar al acestor fonduri, cu privire la obligația și responsabilitatea asigurării managementului proiectelor în concordanță cu prevederile contractelor de finanțare încheiate, ale legislației europene și naționale aplicabile fiecărui proiect în parte, pentru a evita pe viitor corecții financiare sau reduceri procentuale ale finanțării eligibile“, se mai spune în raportul de audit.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:


Licitații Constanța: Primăria vrea să plătească 500.000 de euro pentru servicii de curățenie pentru strada Ștefan cel Mare din municipiu!
 
FOTO și VIDEO: Cum arată la 1 octombrie 2023 strada Ștefan cel Mare din Constanța. Cât a costat proiectul și firmele care au efectuat lucrările
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii