Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:08 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunțul lui Klaus Iohannis la ONU, în New York, în ultimul său discurs ca președinte al României

ro

25 Sep, 2024 19:42 923 Marime text
foto: Administrația Prezidențială Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 25 septembrie 2024, la New York, Statele Unite ale Americii, intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Vă prezentăm în continuare intervenția susținută de Președintele României (traducerea în limba română și textul original în limba engleză):

Domnule Președinte al Adunării Generale,

Domnule Secretar General,

Excelențe,

Ne-am adunat cu toții aici, liderii lumii, cu responsabilitatea unei viziuni globale mai bune și cu voința de a o transpune în realitate.

Nu există un cadru mai bun și mai reprezentativ decât Organizația Națiunilor Unite, înființată acum 79 de ani, ancorată în Carta ONU și în Dreptul Internațional.

Oricât de nesigură este lumea astăzi, răspunsul la problemele noastre va consta întotdeauna în mai multă cooperare și mai multă solidaritate.

România va susține întotdeauna ordinea mondială internațională, cu ONU în centrul ei.



Dacă vrem să găsim soluții, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înțelegem provocările.

Să ne amintim ce ne-a adus aici împreună în primul rând. Pacea ca stare de spirit, ca scop, ca instrument.

El a subliniat că "securitatea noastră nu este regională, ci globală" şi că "acest război brutal a afectat deja naţiuni şi oameni din întreaga lume".

În mod regretabil, observăm în întreaga lume că insecuritatea, violența, conflictele și chiar războiul au pus stăpânire pe lumea noastră.

Principala noastră provocare este găsirea soluțiilor atât de necesare pentru restabilirea și protejarea păcii. În caz contrar, ordinea internațională și dreptul internațional sunt irosite.

Președintele a punctat și sprijinul României acordat Ucrainei. 


Atunci când diplomația este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult.

Priviți consecințele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanșat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internațional și având implicații mult dincolo de Europa.



În acest context, România a acordat un sprijin puternic și multidimensional Ucrainei și poporului său și ne-am angajat să îl menținem atât timp cât va fi nevoie.

În același timp, România își va continua sprijinul necondiționat pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a doua cea mai afectată țară de acest război.

Securitatea noastră nu este regională, ci globală. Acest război brutal a afectat deja națiuni și oameni din întreaga lume.

Iohannis a evidenţiat rolul crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina jucat de România prin porturile sale de pe Dunăre şi de la Marea Neagră.

Securitatea alimentară stă mărturie. Țara mea are un rol crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile noastre de pe Dunăre și de la Marea Neagră.

Un conflict pe termen lung este inacceptabil și trebuie să rămânem ferm pe poziție. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, hotărâte să respecte dreptul internațional și Carta ONU.


România sprijină pe deplin Inițiativa de Pace a Președintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU și cu dreptul internațional.

Doamnelor și domnilor,

Protejarea tuturor civililor trebuie să rămână obiectivul nostru comun.

În urmă cu aproape un an, atacul odios comis de Hamas împotriva civililor israelieni a șocat lumea.

Acțiunile noastre bazate pe rezoluțiile Consiliului de Securitate trebuie să prevaleze în fața spiralei de violență care a urmat.

Încetarea ostilităților, eliberarea în siguranță a tuturor ostaticilor și facilitarea transportului în siguranță a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza sunt imperative nenegociabile.

În plus, susținem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluția celor două state, coexistând în pace și securitate, în interiorul unor frontiere sigure și recunoscute.

În general, în întreaga lume, există apeluri alarmante pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, sub multe forme și având rădăcini în cauze diferite.

Există un sentiment al urgenței care rămâne fără răspuns.

Prevenirea conflictelor și menținerea păcii sunt instrumente esențiale în această privință. În același timp, trebuie să sprijinim cooperarea cu organizațiile regionale, având în vedere rolul lor în prevenirea, menținerea și impunerea păcii.

Distinsă audiență,

Impactul schimbărilor climatice reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa securității noastre, iar consecințele sale sunt deja evidente.

Pe măsură ce aceste evenimente negative se intensifică, ele afectează demografia, economia, energia, conectivitatea și geopolitica.

Este vital să consolidăm în continuare cooperarea internațională și să asigurăm mecanismele de protecție civilă atât de necesare.

România participă activ la nivel internațional la exerciții, proiecte și acțiuni de intervenție în situații de urgență, în special pentru limitarea impactului incendiilor de vegetație.

Sistemul ONU este esențial pentru a integra eforturile noastre și pentru a crea sinergii. Trebuie să accelerăm demersurile noastre pentru a menține obiectivul de 1,5 ℃.

Și, întrucât schimbările climatice sunt un multiplicator de amenințări, România sprijină o abordare integrată a problematicilor legate de climă și de securitate în cadrul sistemului ONU.

Tranziția verde include și tranziția energetică, asigurând în același timp securitatea energetică, ca un important reper de dezvoltare.

Doamnelor și domnilor,

Trăim într-o epocă în care am putea să ne bucurăm pe deplin de oportunitățile oferite de informații, de inovație și de conexiuni.

Cu toate acestea, în loc să exploatăm potențialul acestora în beneficiul nostru comun, asistăm la o creștere a neîncrederii și a urii; asistăm la polarizare și la creșterea extremismului, în loc de coexistență și toleranță.

Cu siguranță, abuzurile tehnologice, dezinformarea și alte instrumente hibride se află în centrul problemei, cu scopul de a ne submina securitatea.

În astfel de vremuri, a devenit mult mai ușor să distrugem decât să construim. Dar acum este momentul în care trebuie să identificăm forța în instituțiile, principiile și valorile globale.

Toate acelea care servesc la protejarea demnității umane; iar demnitatea umană nu poate fi garantată fără drepturile omului.

Acestea nu sunt niciodată opționale și continuă să fie unul dintre pilonii fundamentali ai sistemului ONU.

În această privință, instrumentele juridice internaționale au un rol crucial.

De exemplu, în tranziția digitală. Constatăm că tehnologia este un amplificator global de tendințe. Depinde de noi să decidem dacă aceasta va contribui la servicii publice mai eficiente și mai accesibile.

De asemenea, trebuie să recunoaștem rolul esențial al societății civile, al apărătorilor drepturilor omului și al implicării tinerilor în promovarea drepturilor omului.

De asemenea, urmărim situația egalității de gen și a luptei împotriva violenței de gen.

România este un susținător ferm al egalității de gen, pe care o promovăm în calitate de membru al Consiliului Drepturilor Omului și, mai recent, al Comisiei pentru Condiția Femeilor.

Distinsă audiență,

Nu există alternativă viabilă la Organizația Națiunilor Unite, iar principiile pe care a fost construită Organizația rămân mai valabile ca oricând.

Ne concentrăm acum asupra continuării reformei ONU, astfel încât aceasta să fie capabilă să facă față provocărilor actuale și celor care se prefigurează.

O Organizație a Națiunilor Unite mai eficace și mai eficientă.

O Organizație a Națiunilor Unite mai reprezentativă, în care încrederea poate fi protejată. România pledează pentru un Consiliu de Securitate extins, în care transparența și responsabilitatea sunt regula, și nu excepția.

O Organizație a Națiunilor Unite mai accesibilă publicului și cu relevanță crescută. În care tinerii pot avea un cuvânt de spus cu privire la problemele care îi afectează. Unde vocile societății civile și ale celorlalți actori implicați sunt auzite.

Acesta este motivul pentru care un Pact pentru Viitor a fost necesar atât de urgent. Pentru a da o nouă formă și un nou scop viziunii noastre pentru generațiile următoare.

În cele din urmă, ONU ca o aspirație continuă pentru o lume mai bună. De la cei care au visat la pace și toleranță, la cei care nu vor înceta niciodată să lupte pentru ele.

O lume în care suveranitatea, integritatea teritorială, dreptul internațional și drepturile omului sunt respectate.

În care fiecare țară își poate alege propria cale, cu demnitate și ferită de agresiune.

Unde fiecare cetățean este în siguranță și liber.

Acesta este crezul nostru. Și acesta este apelul nostru la acțiune.

Vă mulțumesc!




Citește și:

Sebastian Burduja- „România, cea mai avansată ţară pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră“ (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii