Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ape mai curate

ro

16 Jul, 2003 00:00 1076 Marime text

Proiecte cu bani de la PHARE pentru monitorizarea litoralului

Pentru urmarirea derularii programului, Directia Apelor va dispune de o nava de cercetare oceanografica * Valoarea investitiei ajunge la aproape 3 milioane de euro si se va realiza in colaborare cu partenerii bulgari * Sistemul va deveni operational in toamna anului viitor

Directia Apelor "Dobrogea - Litoral" desfasoara, la ora actuala, mai multe proiecte cu finantare externa. Unul dintre acestea, care este si cel mai important, este finantat din fonduri PHARE si este intitulat "Monitoringul integrat al litoralului romanesc al Marii Negre intre Midia si Vama Veche. Obiectivul principal al proiectului este de a spori capacitatea Directiei Apelor in gestionarea problemelor referitoare la poluarea Marii Negre prin furnizarea de echipamente competitive pentru monitorizarea calitatii apelor si a resurselor biologice, precum si achizitionarea unei nave de cercetare oceanografica. De asemenea, prin derularea de catre Bulgaria a unui proiect similar, intitulat "Monitoringul integrat al litoralului bulgaresc al Marii Negre intre Durankulak si Rezovo", va fi imbunatatita cooperarea intre institutiile corespunzatoare ale celor doua tari.

Parteneriat romano-bulgar

Scopurile generale ale proiectului sunt protectia patrimoniului litoralului Marii Negre, in sensul prevenirii si controlului poluarii apei marii, si cresterea capacitatii institutionale a tarii noastre pentru gestionarea problemelor corespunzatoare. Totodata, proiectul va asigura initierea cooperarii transfrontaliere pentru conservarea litoralului Marii Negre. "Este un proiect in oglinda cu cel al partii bulgare, care isi monitorizeaza de asemenea intreg litoralul", a declarat Alberto Simion, coordonatorul proiectului in cadrul Directiei Coordonare si Implementare a Fondurilor Europene din Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. In cadrul acestui proiect, la sediul DADL a avut loc, ieri, intalnirea grupului de lucru la nivel de experti pentru clarificarea ultimelor detalii ale colaborarii dintre cele doua parti. Este vizat, in primul rand, sistemul de schimb de date dintre cele care vor fi obtinute de sistem si planul de monitoring, in care vor fi stabilite exact detaliile monitorizarii.

Vor fi evitate poluarile accidentale

Monitorizarea eficienta este principala cerinta pentru controlul calitatii apei marine. Acest lucru se poate face doar prin combinarea anumitor masuratori, care necesita utilizarea unei nave de cercetare oceanografica, precum si a altor masuratori efectuate prin statii de monitorizare automate localizate la tarm, cu prelevarea de probe de apa din locatii si cu frecvente prestabilite si analiza acestora in laborator, fiind necesar accesul direct la date satelitare. La ora actuala, tara noastra nu detine astfel de componente, tocmai de aceea s-a implementat acest proiect. Valoarea proiectului, pentru partea romana, este de aproximativ 3 milioane de euro, repartizati pe mai multe componente. "Documentatia pentru licitatie a fost pregatita cu asistenta internationala, iar dosarele de licitatie pentru proiect sunt aproape in faza de finalizare, urmand ca in toamna sa se desfasare licitatia. Conform programarii, pana la sfarsitul anului ar trebui sa se semneze contractul, iar la inceputul anului viitor vor fi livrate si instalate echipamentele, se va face instruirea personalului, iar sistemul va fi predat beneficiarului, respectiv Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, prin Administratia Nationala Apele Romane, al carui beneficiar final este Directia Apelor "Dobrogea-Litoral"", a mai precizat Alberto Simion.Prin intermediul acestui proiect, se vor obtine informatii complete privind factorii de calitate a apelor costiere si se vor evita poluarile accidentale. Cu echipamentul care va fi achizitionat se vor putea determina poluarile cu hidrocarburi intr-un timp foarte scurt si, de cele mai multe ori, se va putea identifica si poluatorul. Acest lucru va fi posibil prin achizitionarea unor librarii cu amprente de hidrocarburi care, dupa niste analize ulterioare, vor da posibilitatea identificarii poluatorului. "Pe baza acestui proiect, pe de o parte, vom avea o privire foarte clara asupra poluarii, iar pe de alta parte, vom putea determina impactul pe care il are asupra plajelor si asupra turistilor", a mai adaugat Simion.

Nava de cercetare oceanografica

Cea mai importanta dintre componentele acestui proiect este achizitionarea unei nave de cercetare oceanografica, in acest scop fiind rezervati 1,32 milioane de euro. Initial, s-a pus problema achizitionarii unei nave de depoluare, dar, in cele din urma, s-a stabilit ca aceasta sa fie de cercetare, deoarece in domeniul depoluarii are atributii Administratia Porturilor Constanta. Nava va fi dotata cu echipamente specifice care vor permite monitorizarea periodica pe intreg litoralul romanesc. Potrivit declaratiei lui Alberto Simion, toate echipamentele vor fi livrate, cel mai probabil, in primavara anului viitor, iar in toamna lui 2004 va fi operational intreg sistemul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii