Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 14 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apele Române Două baraje piscicole administrate de terți din județul Galați au cedat (FOTO)

ro

14 Sep, 2024 12:18 285 Marime text
Sursă foto: Facebook/Apele Române

Conform Apelor Române, două baraje piscicole administrate de terți din județul Galați au cedat:
  • Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanță de 2 km)- volumul de 200.000 mii de metri cubi de apă va afecta terenuri agricole;
  • în zona UAT Hanu Conachi, volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările noastre din aval exista Liești 1 si Liești 2.
Pagubele potențiale vor fi de terenuri agricole.

Inundații-fulger de peste 150 l/mp produse în mai puțin de 24 ore

Județul Galați (localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele, Cuca) este cel mai afectat din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopții
În ultimele 24 ore, cele mai mari cantități de precipitații s-au înregistrat la stațiile hidrometrice:
  • Cãrja, județul Vaslui - 165,8 l/mp;
  • Gănești, județul Galați - 148,1l/mp.

Din informațiile primite de la Apele Române Prut-Bârlad -Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, mai multe gospodării și anexe fiind afectate în localitatea Cudalbi, din județul Galați. De asemenea, râul Suhu a ieșit din albie în zona pieței din localitatea Pechea, afectând gospodării și anexe.

Aici, utilajele noastre execută anual, pe râurile Suhu și Geru, lucrări de lărgire a albei, însă zona este situată pe harta de hazard la inundații, fiind așadar inundabilă (situată în zona de risc pentru inundații care au probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani).

Înainte de producerea viiturii, utilajele acționau pe sectorul Izvoarele-Pechea pe râul Suhu, însă albia nu poate prelua surplusul de apă de peste 100-150 l/mp.

Precipitațiile record produse în zonă sunt comparabile cu evenimentele din 2013. Cantitățile de precipitații căzute pot produce inundații cu probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani.

Echipele noastre sunt în teren, dar intervenția în zonele afectate de inundații din județul Galați nu este încă posibilă.

Personalul de intervenție a fost suplimentat.

Utilajele și motopompele de capacitate mare au fost aduse la fața locului și vor fi folosite pentru asigurarea scurgerii în zona podurilor și podețelor.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit cod roșu hidrologic valabil pana astăzi la ora 14.00.

Pe râurile din bazinele hidrografice:
  • Siret - afluenții de stânga aferenți sectorului din aval de stația hidrometrică Lungoci (județul Galați);
  • Prut - afluenții aferenți sectorului din aval de confluența cu râul Elan (județele Galați și Vaslui) se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

„Recomandăm ca populația să nu circule în zonele afectate de inundații și să respecte cu strictețe indicațiile oferite de autorități”, a încheiat sursa citată.




Citește și:
UPDATE: Premierul Ciolacu se va deplasa în județul Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii