Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:19 03 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apelul ONG-urilor pentru eliberarea de urgenţă a animalelor înlănţuite!

ro

29 Sep, 2024 11:11 447 Marime text
Sursa foto: Primăria Constanța






ONG-urile pentru drepturile animalelor solicită prim-ministrului României şi conducerii ANSVSA să facă un apel naţional de urgenţă, prin toate căile posibile, pentru eliberarea animalelor legate, câini şi animale de fermă, pentru a se putea salva din calea calamităţilor naturale prognozate şi să emită în perioada următoare un act normativ prin care ţinerea câinilor în lanţ să fie interzisă, potrivit unui comunicat al ONG -urilor.


„Recent, am fost martorii unor tragedii cu puternic impact emoţional, care ar fi putut fi evitate şi pe care avem datoria să le prevenim, cu atât mai mult în contextul în care deţinem informaţii clare că se vor repeta în foarte scurt timp. Este momentul să abordăm un subiect crucial din domeniul protecţiei animalelor, un subiect care defineşte România şi care impactează profund atât oamenii cât şi animalele, precum şi imaginea României la nivel Mondial”, transmit aceștia.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor solicită prim-ministrului României şi conducerii ANSVSA interzicerea deţinerii animalelor în lanţ şi lansarea unui apel naţional de urgenţă, prin intermediul radio, tv şi autorităţi locale, prin care să îndemne oamenii să elibereze animalele din lanţuri, în contextul anunţării de noi fenomene meteo extreme. Este vorba atât despre animalele de companie/pază cât şi la cele de fermă ţinute în grajduri, hale sau aer liber.

„Este momentul să abordăm un subiect crucial din domeniul protecţiei animalelor, un subiect care defineşte România şi care impactează profund atât oamenii cât şi animalele, precum şi imaginea ţării la nivel Mondial”, se mai arată în comunicat.


„Lanţul ne-a mutilat vieţile. Atâta tristeţe şi viaţă de chin nu am văzut în 20 ani de salvare " spune Corina Grigore, Preşedinta Asociaţiei Help Lăbuş, care a condus operaţiunile de salvare alături de asociaţia Sava's Safe Heaven şi ajutorare ale animalelor rămase victime în urma inundaţiilor de săptămâna trecută şi care sunt încă captive în lanţuri.

„Animalele nu ne pot şi nu se pot salva dacă sunt legate, iar o viaţă în lanţ contravine în mod explicit bunăstării animalelor, dreptului lor la un comportament natural, nevoilor lor naturale şi dă naştere comportamentelor deviante, în timp ce determină cea mai scăzută calitate a vieţii pentru animal, nerespectându-se dreptul a fi tratat o fiinţă care simte şi trebuie respectată şi îngrijită.


„Legarea animalelor le afectează nu doar bunăstarea fizică, ci şi sănătatea mentală. Având în vedere că societatea noastră evoluează către o mai mare responsabilitate în ceea ce priveşte îngrijirea animalelor, este timpul să renunţăm la metodele învechite şi dăunătoare, cum ar fi utilizarea lanţurilor. Lanţul este interzis de mulţi ani în ţări precum Austria, Germania, Olanda, UK sau Suedia, din aceste considerente.

Situaţia din teren este tragică: sute sau mii de animale au murit înecate, în imposibilitatea de a se salva singure, după o viaţă chinuită în care deşi au păzit cu loialitate curţile, nu numai că nu li s-au respectat drepturile legale şi nevoile, dar au fost condamnate la o moarte sigură şi crudă, de care s-ar fi putut salva singure. Sunt aceleaşi animale care ne pot salva din calamităţi, dacă le dăm ocazia. Mai mult, în libertate ei pot preveni şi apăra stăpânii în legătură cu mai multe tipuri de pericole, cum a fost şi cazul baiatului surd a cărui viaţă a fost salvată pentru că a fost alertat de câinele său care era liber, animale sălbatice sau spargeri.


Nu există moment mai bun decât astăzi pentru a lua decizia de a interzice legarea animalelor. Schimbările climatice nu mai pot fi combătute şi ce este mai rău abia urmează. Trebuie să discutăm despre adaptarea la schimbările climatice iar asta include şi ce facem cu animalele.

Dintre animalele de companie, câinele, cel mai bun prieten al omului, este condamnat la o viaţă în lanţ într-o proporţie covârşitoare, pe tot teritoriul ţării. Deşi legea în vigoare prevede o lungime a lanţului de minimum doi metri, majoritatea câinilor sunt legaţi cu lanţuri scurte, la punct fix, şi nu sunt eliberaţi niciodată pe întreaga perioadă a vieţii lor. Impactul asupra vieţii lor şi asupra iubitorilor de animale este devastator, provocând traume inclusiv copiilor, prin violenţa condiţiilor la care sunt expuşi, iar expunerea copiilor la suferinţa animală este o încălcare directă a drepturilor lor, aşa cum arată, anul trecut, Naţiunile Unite”, punctează reprezentanții ONG-urilor pentru protecția animalelor.

Câinele este deţinut cel mai adesea pentru protecţie în mediul rural, însă este necesar ca drepturile şi nevoile sale să fie respectate. Deţinerea câinilor trebuie responsabilizată urgent, conform legilor aflate deja în vigoare, în caz contrar, aceştia nu pot fi deţinuţi, mai menționează documentul.

Printre semnatarii apelului se numără: Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA), Federaţia pentru Drepturile Animalelor Transilvania,
Asociaţia Help Lăbuş, Asociaţia Sache, Asociaţia Toto&Pufi, Asociaţia TAC Social, Asociaţia Casa lui Patrocle, Asociaţia Eduxanima
,Asociaţia A Doua Şansa Valcea, Animals International, Save the Dogs and Other Animals

 
Citește și
Primăria Constanța face un apel către iubitorii de animale! (FOTO)
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii