Aproape 1.500 de kilograme de alimente, confiscate de inspectorii sanitari-veterinari. Pe listă se află și carnea de miel
Aproape 1.500 de kilograme de alimente, confiscate de inspectorii sanitari-veterinari. Pe listă se află și carnea
18 Apr, 2022 18:42
ZIUA de Constanta
1495
Marime text
- Inspectorii sanitari-veterinari au organizat în Capitală o acţiune specială de control şi supraveghere, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor de Florii şi a Paştelui Catolic, în urma căreia au aplicat amenzi de peste 583.000 de lei şi au fost confiscate aproape 1.500 de kilograme de alimente.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), remis luni AGERPRES, controlul a fost efectuat de inspectorii ANSVSA şi DSVSA Bucureşti în intervalul 14 - 16 aprilie 2022, când au fost verificate 76 de unităţi de alimentaţie publică (4 pescării, 34 de măcelării, 38 de magazine alimentare), în vederea controlării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală şi non-animală.
În urma verificărilor efectuate în această perioadă, au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 583.200 de lei.
Totodată a fost confiscate 1.478,5 kg de alimente (174,47 kg organe de miel, 18 litri de lapte, 40 de bucăţi de ouă, 9 kg de peşte, 6,5 kg de organe de pasăre şi 158,05 kg de produse din carne).
Principalele neconformităţi constatate şi sancţionate ca urmare a controalelor au fost:
comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate/neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă; nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare, etichetare, ambalare şi manipulare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite; încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor; comercializarea cărnii fără efectuarea expertizei sanitare veterinare; nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de comercializare a cărnii de pasăre.
ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.
Sursa Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii