Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape o mie de intelectuali au cerut recalcularea pensiilor

ro

23 Jul, 2004 00:00 1388 Marime text

Reprezentantii CJP se asteapta ca, in perioada urmatoare, numarul cererilor sa creasca tinand cont de faptul ca actul normativ a aparut recent * Ministerul Educatiei si Cercetarii a sugerat universitatilor sa nu perceapa bani pentru eliberarea adeverintelor * Pentru a beneficia de recalcularea pensiilor, persoanele interesate trebuie sa depuna la Casa de Pensii un dosar care sa contina o cerere, dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului superior, copie dupa buletinul de identitate si un talon de pensie

Zeci de pensionari vin zilnic la Casa Judeteana de Pensii Constanta pentru a solicita recalcularea pensiilor, in baza Legii 276/2004, care are aplicabilitate de la inceputul lunii iulie. Recalcularea pensiilor se face la cererea solicitantului pentru pensiile stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001, prin adaugarea perioadei in care asiguratul, respectiv pensionarul, a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar. Prin recalculare, pensiile se vor majora in functie de anii de studiu in invatamantul universitar la cursuri de zi, care vor constitui vechime in munca. Solicitarea de recalculare a pensiilor poate fi facuta doar de pensionarii care au urmat cursurile de zi ale invatamantului superior, in baza diplomei eliberate de institutiile autorizate. Durata normala a studiilor si forma de invatamant pot fi dovedite cu foaia matricola sau cu o adeverinta eliberata de institutia de invatamant absolvita de solicitant. Pentru a solicita recalcularea pensiilor este nevoie de un dosar depus la Casa de Pensii, care trebuie sa cuprinda o cerere, dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului superior, copie dupa buletinul de identitate si un talon de pensie. Solutionarea cererilor de recalculare a pensiilor se va realiza in 30 de zile de la data solicitarii, in baza reglementarilor in vigoare. Tudora Craciun, director executiv al Casei Judetene de Pensii Constanta, a declarat ca, pana la ora actuala, au depus astfel de cereri aproximativ 900 de pensionari cu studii superioare. Aceasta a mai precizat ca si in luna urmatoare se asteapta la o avalansa de astfel de cereri, tinand cont de faptul ca acest act normativ abia a intrat in vigoare. Directorul CJP a mai precizat ca noua prevedere este binevenita deoarece exista o discrepanta intre cei pensionati pe Legea 19 si cei pensionati pe Legea 3 .

Adeverintele nu se platesc

Pentru ca tot mai multe persoane s-au plans de preturile mari pe care trebuiau sa le plateasca pentru a le fi eliberata adeverinta, Ministerul Educatiei si Cercetarii a transmis in cursul acestei saptamani o nota catre toate universitatile din tara care elibereaza adeverinte in baza Legii numarul 276 din 23 iunie 2004. In virtutea autonomiei universitare, senatele universitatilor au fixat sume de plata concrete pentru eliberarea diferitelor tipuri de adeverinte. In acest sens, nota MEC precizeaza ca, "avand in vedere ca situatia individuala a fiecarui solicitant se afla in arhivele institutiilor dumneavoastra si ca MEC nu poseda astfel de date, Casa Nationala de Pensii se va baza, in deciziile pe care le va lua, pe adeverintele eliberate de institutiile dumneavoastra. Totusi, varsta inaintata a persoanelor solicitante si faptul ca acestea sunt nevoite sa parcurga sute de kilometri pentru a va contacta direct ne determina sa va rugam sa manifestati maxima receptivitate in aceste cazuri. In acelasi timp, cunoscute fiind greutatile materiale cu care se confrunta pensionarii, ne-am bucura foarte mult daca senatele ar lua hotararea de a-i scuti de plata acestui tip de adeverinte, ca semn al solidaritatii sociale a intelectualilor din Romania". Aceasta este o masura luata in favoarea pensionarilor care nu dispun de fonduri pentru a plati aceste adeverinta. In plus, suma pe care o primesc pentru ca au studii superioare nu este una fabuloasa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii