Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:34 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD 1 aprilie - Ziua Internațională a Păsărilor (VIDEO)

ro

01 Apr, 2024 15:11 924 Marime text


Sursa foto: Captură video Facebook/ ARBDD




 
  • În fiecare an, la 1 aprilie, se sărbătorește Ziua Internațională a Păsărilor, care marchează reîntoarcerea acestora din zonele de iernat, fenomen urmărit îndeosebi de specialiștii și iubitorii de natură și păsări. De asemenea, această zi este data adoptării ,,Convenției internaționale a păsărilor” prin care se promovează principiile legate de importanța păsărilor pentru planetă, potrivit Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
 
Pe teritoriul țării noastre, această zi a fost sărbătorită, încă din perioada interbelică, preponderent în școli, iar după 1994, Societatea Ornitologică Română a reluat această tradiție și a reintrodus-o în calendarul ecologic.
 
Delta Dunării denumită și „paradisul păsărilor” oferă condiții optime atât pentru ornitofauna de pasaj, cât și pentru cea cuibăritoare - migratoare sau sedentară, aici întâlnindu-se peste 360 de specii de păsări, reprezentând circa 90% din ornitofauna României. Prin Convenția de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa sunt protejate 356 specii de păsări din Rezervația Biosferei Delta Dunării, fiind incluse în anexele II și III ale Convenției de la Berna.
 

„Zona are o importanță universală pentru cuibăritul multor populații de păsări cum sunt pelicanul comun, - cea mai mare colonie din Europa -, pelicanul creț, cormoranul mic, rața roșie, ș.a. Zona găzduiește și colonii importante de păsări acvatice (cormorani, stârci, egrete, țigănuși, lopătari, pescăruși, chire și chirighițe) și numeroase perechi cuibăritoare de codalb. Zona Deltei Dunării este un loc de popas major, atât de primăvară cât și de toamnă, pentru câteva milioane de păsări, în special rațe, berze albe și numeroase specii de păsări de pradă. În sezonul de iarnă, în R.B.D.D. se întâlnesc grupuri mari de lebede și gâște, incluzând aproape întreaga populație de gâscă cu gât roșu. Mai mult de jumătate din numărul total de specii de păsări înregistrate în Rezervație, cuibăresc aici, fapt ce denotă importanța deosebită a acestui teritoriu pentru reproducerea ornitofaunei, incluzând aici și multe specii rare, vulnerabile sau periclitated”, precizează ARBDD.

 
Această zi sărbătorită anual, este marcată prin activități în teren, prezentări diverse despre păsări și proiecte de conservare și conștientizare asupra importanței avifaunei. Observarea păsărilor este o activitate de cunoaștere care aduce multe satisfacții personale și beneficii pentru sănătatea noastră.
 



Citește și
ARBDD. Ce trebuie să știe pescarii despre pescuitul scrumbiei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii