Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:13 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD 16 noiembrie - Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. 52 de ani de la semnarea Convenției Patrimoniului Mondial (FOTO)

ro

16 Nov, 2024 09:15 506 Marime text
Sursă foto: Facebook/ARBDD
 
  • La 16 noiembrie 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural. 

La 16 noiembrie 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinței generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural. Convenția Patrimoniului Mondial este unul dintre cele mai de succes instrumente internaționale de recunoaștere a locurilor excepționale din lume, caracterizate prin biodiversitate remarcabilă, ecosisteme, geologie sau fenomene naturale superbe. Convenția oferă recunoașterea internațională a peste 230 de situri naturale, terestre și marine din peste 160 de țări, prin înscrierea acestor situri în Lista Patrimoniului Mondial, transmite un comunicat din partea ARBDD.

În țara noastră, prin Legea nr. 160/2013 privind declararea zilei de 16 noiembrie - Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, se promovează elementele de valoare universală ale patrimoniului natural și cultural românesc și se evidențiază necesitatea protejării și conservării acestora.

Pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt înscrise mai multe situri din România, cinci naturale și nouă cultural - materiale: https://www.cnr-unesco.ro/ro/harta.

Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) este primul sit natural din România, înscris în anul 1991 pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO. Ecosistemele naturale acvatice și terestre din Delta Dunării, ce acoperă o suprafață de 312.440 ha, sunt incluse în lista UNESCO a zonelor cu valoare de patrimoniu natural universal.

Delta Dunării este una dintre zonele cu cea mai bogată biodiversitate la nivel mondial, aici regăsindu-se cea mai mare suprafață compactă de stuf, integrată într-un complex în care se regăsesc 23 de tipuri de ecosisteme naturale. Diversitatea ecosistemelor se reflectă și în diversitatea speciilor, aici regăsindu-se peste 11 200 de specii (păsări, mamifere, amfibieni, reptile, nevertebrate, plante).

Un paradis natural într-o continuă transformare, acolo unde fluviul Dunărea își încheie lunga călătorie de 2.860 km de la izvoare din Munții Pădurea Neagră din Germania până la vărsarea sa în Marea Neagră, Delta Dunării este, fără îndoială, un loc unic în Europa, atât datorită biodiversității, poziției sale geografice, cât și a întinderii sale. Valoarea peisagistică a spaţiului deltaic şi a zonelor învecinate este dată de elementele naturale unice completate de cele antropice reprezentate de populație, așezări umane, tradiții deltaice, elemente care conferă complexitate și originalitate.

De asemenea, din anul 1999, RBDD împreună cu Rezervația Biosferei Dunărea din Ucraina au fost incluse în Rețeaua Internațională a rezervațiilor biosferei transfrontaliere.




Citește și:
ARBDD: Peste 150 de elevi din Tulcea participă la activități educaționale ecologice în cadrul „Săptămânii verzi”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii