Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:16 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD 16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

ro

16 Nov, 2023 14:42 984 Marime text
Sursa foto: Facebook/ ARBDD




 
  • Data de 16 noiembrie a fost declarată Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, prin Legea nr. 160/2013, cu scopul de a promova elementele noastre de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaștere a acestora.
 
La data de 16 noiembrie 1972, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural. Celebrarea acestei zile evidențiază necesitatea ocrotirii și conservării unor zone de habitat natural în cuprinsul cărora există elemente a căror valoare este recunoscută ca fiind de importanță universală, oferindu-se și un plus de imagine la nivel international, potrivit Agenției Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
 
Rezervația Biosferei Delta Dunării este primul sit natural din România, înscris în anul 1991 pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO.
 
Încă din anul 1940, pe listele rezervațiilor naturale din Romania figurau Pădurea Letea din Delta Dunării și rezervația Roşca – Buhaiova - Hrecisca, acestea fiind incluse în anul 1978 pe lista mondială a rezervațiilor biosferei, printre cele 177 ale lumii, în cadrul Programului ,,Omul și Biosfera” al UNESCO.
 
În cadrul aceluiași program, în anul 1990, Delta Dunării și celelalte unități adiacente a fost declarată Rezervație a biosferei, mai mult de jumătate din suprafața totală de 580.000 hectare reprezentată de ecosistemele naturale acvatice și terestre, fiind incluse în lista zonelor cu valoare de patrimoniu universal.
 
De asemenea, din anul 1999, RBDD împreună cu Rezervația Biosferei Dunărea din Ucraina au fost incluse în Rețeaua Internațională a rezervațiilor biosferei transfrontaliere.

 

„Valoarea peisagistică a spațiului deltaic și a zonelor învecinate este dată de elementele naturale specifice reprezentate de relief, apă, vegetație, faună - peisajul natural și de cele antropice reprezentate de populație și așezări umane, elemente cu un specific aparte care îi conferă complexitate şi originalitate”, specifică ARBDD.

 
Citește și
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, achiziții de echipamente IT și de localizare. Cine a câștigat contractul? (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii