Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD 29 Iunie - Ziua Dunării - Păstrați Dunărea Albastră!

ro

29 Jun, 2024 09:37 773 Marime text
Sursă foto: Facebook/ARBDD
 
  • În acest an, tema propusă de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea este: Păstrați Dunărea Albastră!, fiind mai mult decât o zi de celebrare, fiind un îndemn la acțiune.
     
În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării, unul dintre cele mai mari sisteme fluviale ale Europei, împreună cu oamenii și viața sălbatică care depind de acesta. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia în Bulgaria. Prin prevederile convenției se urmărește să se asigure gestionarea durabilă și echitabilă a apelor de suprafață și a apelor subterane ale Dunării, transmite un comunicat din partea ARBDD.

În acest an, tema propusă de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea este: Păstrați Dunărea Albastră!, fiind mai mult decât o zi de celebrare, fiind un îndemn la acțiune.

Păstrați Dunărea Albastră! - Este un îndemn adresat oamenilor, comunităților locale, instituțiilor și forurilor internaționale să participe activ la protecția și conservarea apelor fluviului Dunărea. Acest eveniment demonstrează legătura puternică dintre fluviu și locuitorii din țările riverane Dunării, evidențiind responsabilitatea noastră comună de a avea grijă de această resursă vitală, printr-un management adecvat al apelor fluviului Dunărea și a afluenților săi.

Dunărea, fluviul care izvorăște din Munții Pădurea Neagră și străbate zece țări înainte de a se vărsa în Marea Neagră, a reprezentat mereu un habitat deosebit de important pentru fauna acvatică și terestră. De-a lungul celor 2 860 km, Dunărea desfășoară un spectacol al naturii cu habitate naturale deosebite: păduri de luncă, ostroave, fâșii de nisip, brațe laterale și mlaștini în care și-au găsit loc prielnic pentru numeroase specii de plante și animale. La capătul drumului, înainte de vărsarea în Marea Neagră, Dunărea construiește, de mai bine de 16.000 de ani una dintre cele mai frumoase delte din Europa și chiar din lume. Delta Dunării este una dintre cele mai mari delte ale Europei, incluzând zone umede dintre cele mai puțin deranjate de pe continent și este extrem de bogată în specii susținând o gamă mai largă de ecosisteme decât orice altă regiune din Europa.

De secole, oameni de diverse culturi au trăit de-a lungul Dunării și au depins de resursele sale naturale, iar acest lucru i-a unit. Nu doar că este o sursă importantă de apă potabilă pentru milioane de oameni și reprezintă firul care unește zece țări, dar apele Dunării atrag pescarii amatori sau pasionații de vâslit, iar pădurile și luncile din preajmă asigură locuri bune pentru drumeții, pentru recreere.

„Cu toții ne putem implica atât la nivel instituțional, cât și personal, pentru a Păstra Dunărea Albastră!”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
ARBDD: S-a semnat noul contract pentru îndepărtarea și recoltarea controlată a șacalilor aurii din Delta Dunării

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii